Στην Αυστρία με στόχο να διασκεδάσει τις ανησυχίες για κίνητρα στην Τουρκία ο ΠτΔ

Στη Βιέννη, με στόχο να παρουσιάσει την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, αλλά και να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες, από το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα προς την Τουρκία για να εμπλακεί σε μια νέα προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έφτασε χθες βράδυ στη Βιέννη για επίσκεψη εργασίας, θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Καρλ Νεχάμερ, στην Καγκελαρία. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση, η οποία θα γίνει υπό τη μορφή γεύματος εργασίας, είναι το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα δεχθεί τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας κ. Αλεξάντερ Σιάλενμπεργκ, και θα δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα Die Presse. Στη Βιέννη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κα Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει από τη Βιέννη για την Κύπρο το απόγευμα.

Ο στόχος της επίσκεψης

Κυβερνητικοί κύκλοι αξιολογούν ως πολύ σημαντική την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βιέννη, διότι η Αυστρία παραδοσιακά, προσεγγίζει με διστακτικότητα τα ζητήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων, ειδικά όταν πρόκειται για κίνητρα που θα δοθούν προς τη χώρα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, υποδεικνύοντας πως τα οφέλη για την Τουρκία, δεν θα έχουν να κάνουν με το θέμα της ενταξιακής της πορείας, αλλά αποκλειστικά με οφέλη που ενδεχομένως να έχουν και γεωστρατηγική βαρύτητα για την ΕΕ, αφού θα έχουν ως στόχο να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Ρωσία και να τη φέρουν πιο κοντά στις Βρυξέλλες.

Η παρουσία στο Στρασβούργο

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες πλήρως ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε στο περιθώριο της πρώτης του ομιλίας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει θέσει τρία ορόσημα, όλα εντός του 2023, βάσει των οποίων πορεύεται, στην προσπάθεια της να επιτύχει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, φρόντισε να στείλει συγκεκριμένα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες επιμένοντας στην προώθηση της πρότασής του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκε ανταπόκριση ανάμεσα στους συνομιλητές του, οι οποίοι προέρχονταν από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστειλε ηχηρά μηνύματα από το ΕΚ για Κυπριακό ο ΠτΔ-«Μπορώ να είμαι ο Πρόεδρος που θα το λύσει»

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν σήκωσε το γάντι που έριξε με τις εμπρηστικές δηλώσεις του από τα κατεχόμενα ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του την περασμένη Δευτέρα, επιμένοντας με την προώθηση της πρότασής του, δίνοντας μάλιστα, ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Μάλιστα ο Πρόεδρος, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως, η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον αλλά και υποχρέωση να συμβάλει ενεργά, μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, για την οριστική διευθέτησή του Κυπριακού, χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικό-οικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Αυτό που διευκρινίζεται ωστόσο από την Κυβέρνηση, είναι πως σε καμία περίπτωση αυτό δεν συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά κυρίως με τα οικονομικά κίνητρα που η Τουρκία μπορεί να αντλήσει, που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία στη σημερινή συγκυρία, των δεινών οικονομικών συνθηκών της τουρκικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, περιλαμβάνουν και μια σειρά άλλων ενεργειών που αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως μετά τη σημερινή επίσκεψη στη Βιέννη, η προσοχή της Κυβέρνησης, αναμένεται να στραφεί προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αφενός για να υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του Νίκου Χριστοδουλίδη, αφετέρου για να υπάρξει ενεργοποίηση των μηχανισμών του Οργανισμού, προς την κατεύθυνση της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξει είτε τηλεφωνικά, είτε με φυσική παρουσία, επαφή με ανώτατα στελέχη του Οργανισμού.

Τα μηνύματα πάντως, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, είναι θετικά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν, άκουσε από Ευρωπαίους ηγέτες που του τηλεφώνησαν για να τον συγχαρούν για την επανεκλογή του, διέγνωσαν την πρόθεση του για να εμπλακεί σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία φιλοδοξεί να αποκομίσει συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη.

Επόμενο σημαντικό ραντεβού, όπου δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου το ζήτημα του Κυπριακού στον Τούρκο Πρόεδρο, είναι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία σε ένα ακριβώς μήνα. Εκεί η Λευκωσία αναμένει να διαγνώσει καλύτερα τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, μακριά από τα επικοινωνιακά παιχνίδια που ο Ερντογάν, επανέλαβε κατά την παράνομη παραμονή του στα κατεχόμενα τη Δευτέρα.

Πάντως, το μήνυμα που στέλνει η Λευκωσία, είναι πως σε καμία περίπτωση, πρώτον δεν θα εμπλακεί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ανατροφοδοτώντας μια αντιπαράθεση που δεν θα οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και δεύτερον πως δεν θα περιμένει απλά την εθιμοτυπική όπως εξελίχθηκε στο πέρασμα των χρόνων συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη. Αντιθέτως, το επόμενο διάστημα, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερά σημαντικό και αναμένεται να ληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες και να συνεχίσουν να γίνονται μια σειρά από κινήσεις, κυρίως στο παρασκήνιο, που θα οδηγήσουν στο ξεκλείδωμα της διαδικασίας.

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία