Περιμένουν Νομική Υπηρεσία για καταχώρηση των ποινικών κατά αστυνομικών για τον Αίαντα

Στην Εισαγγελία βρίσκονται οι φάκελοι για καταχώρηση των δύο ποινικών υποθέσεων εναντίον μελών της Αστυνομίας σε σχέση με τα επεισόδια στην πορεία διαμαρτυρίας των «Ως Δαμέ», που έλαβε χώρα στη Λευκωσία, τον Φεβρουάριο του 2021, την ίδια ώρα που προχωρούν και οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος τεσσάρων μελών της Δύναμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόσω ολοταχώς για εδώλιο οι δυο Αστυνομικοί για τα επεισόδια με Αίαντα

Ως εκ τούτου, η Νομική Υπηρεσία έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει πλέον στην καταχώρηση των δύο ποινικών υποθέσεων, για να αρχίσει η εκδίκασή τους από το Δικαστήριο, την ίδια ώρα που ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκεται και η υπόθεση που αφορά διαδηλωτές οι οποίοι είχαν καταγγελθεί από την Αστυνομία για τη συγκεκριμένη διαδήλωση.

Ουσιαστικά, όπως εξήγησε αστυνομική πηγή, δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση ως προς την ημερομηνία καταχώρησης των υποθέσεων σε βάρος των δύο αστυνομικών και αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την Νομική Υπηρεσία, ωστόσο δεν αναμένεται να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η απόφαση για διώξεις είναι ειλημμένη και οι φάκελοι των υποθέσεων βρίσκονται ενώπιόν τους.

Την ίδια ώρα, τρέχουν οι εξελίξεις και για την διερεύνηση των τεσσάρων πειθαρχικών υποθέσεων σε βάρος μελών της Δύναμης, με τον Αρχηγό της Δύναμης να είναι ο υπεύθυνος για ορισμό ανακριτών, οι οποίοι θα διερευνήσουν ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων από τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Για την ίδια υπόθεση, υπό διερεύνηση βρισκόταν και ο χειριστής του αστυνομικού οχήματος «Αίαντας», από την κάνουλα του οποίου τραυματίστηκε η 25χρονη Αναστασία στο μάτι, ωστόσο κατά τη διερεύνηση δεν προέκυψαν ούτε ποινικά, αλλά ούτε και πειθαρχικά αδικήματα εναντίον του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβρασμός στην Αστυνομία, παρέδωσαν αντιοχλαγωγικές στολές-Επίκειται συνάντηση

Συνεχίζεται η δίκη για τους διαδηλωτές

Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά στην δικαστική διαδικασία εναντίον των διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί για τα ίδια επεισόδια, συνεχίζεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με τους κατηγορούμενους να αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων αδικήματα παραβίασης της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, μη χρήσης προστατευτικών μασκών και οχλαγωγίας.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν από την ΑΑΔΙΠΑ ολοκληρώθηκε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 και στη συνέχεια παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, ωστόσο από την μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν συμπληρωματικές καταθέσεις.

Περί τα τέλη Ιουνίου του 2022, αφότου λήφθηκαν επιπρόσθετες καταθέσεις, ο φάκελος της υπόθεσης επέστρεψε στον Γενικό Εισαγγελέα με εισηγήσεις για ποινικές διώξεις, ο οποίος αφού μελέτησε το μαρτυρικό υλικό, άναψε το πράσινο φως, αφού έκρινε πως υπάρχει μαρτυρία σε βάρος μελών της Δύναμης, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίου για υπέρμετρη βία.

Μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, για ποινικές διώξεις και της ΑΑΔΙΠΑ για πειθαρχικές, επικράτησε έντονη ενόχληση ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας που εργάζονται σε αντιοχλαγωγικές ομάδες. Κάποιοι αστυνομικοί είχαν εκφράσει μάλιστα την πρόθεση τους να καταθέσουν τις αντιοχλαγωγικές στολές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, πράγμα που τελικώς έπραξαν.

Σημειώνεται ότι τα επεισόδια είχαν σημειωθεί στην πορεία των «Ως Δαμέ», που διαμαρτύρονταν για τη διαφθορά και τα μέτρα που λαμβάνονταν για την εξάπλωση του κορωνοϊού, στις 13 Φεβρουαρίου 2021. Θέση των διαδηλωτών, είναι ότι αναίτια η Αστυνομία προσπάθησε να καταστείλει τη διαμαρτυρία, ενώ από την άλλη οι Αρχές αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές προκάλεσαν οχλαγωγία και βία και ως εκ τούτου προσπάθησαν να καταστείλουν τα επεισόδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αίαντας» το πόρισμα, ξεπερνά τις 200 σελίδες-Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες

Δειτε Επισης

Μπούκαραν με όπλο σε οικία στον Μούτταλο, επιτέθηκαν σε δύο γυναίκες και έκλεψαν χρηματικό ποσό
Χειροπέδες στον 34χρονο οδηγό φορτηγού που παρέσυρε στον θάνατο τον 28χρονο
Η ενδεχόμενη εκλογή Ζαννέτου, η αλλαγή του Νόμου και η πιθανότητα να είναι Δήμαρχος για 20 μέρες
Ανακουφισμένοι από τις εξαγγελίες ΠτΔ οι πολύτεκνοι-Αναμένουν επαναφορά ωφελημάτων που αποκόπηκαν
Τορπιλίζει την προσπάθεια και κάνει τον Κινέζο-Πώς διαχειρίζεται την κριτική από το εσωτερικό ο Τατάρ
Εξάμηνο τεχνολογικής ανάπτυξης για την Κύπρο-Τα χρονοδιαγράμματα για ψηφιακό πολίτη και ταυτότητα
Έδειξε παραλήψεις ο θανατικός ανακριτής για τον Δικαστή Σατολιά-Έχασαν τον δρόμο, δεν μετέφεραν απινιδωτή
Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Σε ένα τριήμερο έγιναν 137 τροχαίες καταγγελίες στην επαρχία Αμμοχώστου
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία