Αρχίζει η συζήτηση για την αγορά υπηρεσιών-Στο σκοτάδι οι εκπαιδευτικοί, θέλουν απαντήσεις

Την ώρα που το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τους βουλευτές να είναι έτοιμοι να οδηγήσουν το τροποποιητικό νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Παιδείας έρχεται να ανοίξει ένα μεγαλύτερο κεφάλαιο, που επισκιάστηκε λόγω της έκτακτης ανάγκης για αντικατάσταση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων και αυτό δεν είναι άλλο από την απόφαση για τερματισμό της αγοράς υπηρεσιών.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, ένα μόλις μήνα πριν αποχωρήσει και παραδώσει σκυτάλη στους επόμενους, αποφάσισε όπως τερματιστεί η πρακτική της αγοράς υπηρεσιών από τους εκπαιδευτικούς, για την στελέχωση των προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Και παρόλο που η απόφαση αυτή πάρθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, μέχρι σήμερα δεν έχει συζητηθεί καθόλου, αφού η συζήτηση για τις εξετάσεις τετραμήνων και την ανάγκη αντικατάστασής τους, είχε τεθεί ως προτεραιότητα.

Αυτή τη στιγμή, που η πρόταση για το νέο σύστημα αξιολόγησης έχει σταλεί στη Βουλή, αφού έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, βρίσκεται στα τελικά στάδια της συζήτησης και δεν αποκλείεται ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για να τεθεί προς συζήτηση το κεφάλαιο «αγορά υπηρεσιών». Ένα κεφάλαιο που χαρακτηρίζεται το δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα, μετά το σύστημα αξιολόγησης, αφού άπτεται της ομαλής λειτουργίας των προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

Η υπουργός Παιδείας, η οποία σε δημόσιες τοποθετήσεις της φάνηκε να στηρίζει την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, για την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και το διορισμό εκπαιδευτικών μέσω του καταλόγου διορισίμων, καλείται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του Υπουργείου, αλλά και να εξηγήσει το πλάνο του, για τον τρόπο που θα στελεχωθούν τα προγράμματα, που λειτουργούν με αγορά υπηρεσιών.

Ουσιαστικά, οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, αναμένεται να θέσουν ενώπιον της Αθηνάς Μιχαηλίδου τις ερωτήσεις και προβληματισμούς τους, αναφορικά με τη συγκεκριμένη απόφαση και αναμένουν όπως λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Το βασικότερο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι με την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών, αρκετοί εκπαιδευτικοί μένουν ξεκρέμαστοι, ενώ την ίδια ώρα, όσο παραμένουν οι εκκρεμότητες, δεν στελεχώνονται τα προγράμματα, με αποτέλεσμα να απειλείται η ομαλή λειτουργία τους.

Πάντως, η κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό ως και προς το τι μέλλει γενέσθαι για σημαντικά προγράμματα, που ασχολούνται με ευαίσθητα θέματα και κοινωνικές ομάδες, που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Για τα συγκεκριμένα προγράμματα, οι εκπαιδευτικοί που τα στελέχωναν τόσα χρόνια έχουν αποκτήσει εμπειρία, ενώ από την άλλη, εκείνοι που λάμβαναν την εκπαίδευση, έχουν δημιουργήσει μία σχέση, με τους εν λόγω εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να θεωρείται επικίνδυνο να αλλάξουν οι ισορροπίες που υπάρχουν.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου, ουσιαστικά καλείται να ξεκαθαρίσει τις σκιές που υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ την ίδια ώρα καλείται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τον τρόπο που θα καλυφτούν οι ανάγκες. Και όλα αυτά με την πίεση του χρόνου, αφού λύσεις πρέπει να βρεθούν πριν το καλοκαίρι, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας θα λειτουργήσουν σωστά και ομαλά. Εκτός αυτού, σε περίπτωση που η υπουργός έχει πρόθεση να καταθέσει τροποποιήσεις στη νομοθεσία ή κάποιο νομοσχέδιο, τότε η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τον Ιούλιο, όταν και κλείνει η Βουλή για την καλοκαιρινή περίοδο.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα