Ανοίγει το μαύρο κουτί του ποδοσφαίρου, μπαίνει επιθετικά η Επιτροπή Θεσμών

Το μαύρο κουτί του Κυπριακού Ποδοσφαίρου θα επιχειρήσει να ανοίξει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, που συνεδριάζει σήμερα, σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν μια σειρά από τα πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες. Το έργο της επιτροπής, δυσκολεύει το γεγονός ότι τρέχουν παράλληλα οι έρευνες που αποφάσισε πριν από περίπου δέκα ημέρες η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, που αφορούν τις δύο υποθέσεις των πρόσφατων φακέλων που έφτασαν στην ΚΟΠ, αλλά και το πολύ σοβαρό ζήτημα των δεκαέξι κόκκινων φακέλων που χάθηκαν στον δρόμο.

Σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα θέματα, η προσπάθεια των βουλευτών, είναι να προστατευθεί η έρευνα που τρέχει από τους ερευνώντας λειτουργούς, καθώς επίσης και να περιορίσει ή να αποκλείσει τα σημεία που βρίσκονται στο μικροσκόπιο τους.

Πάντως, η συγκεκριμένη συνεδρία, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σε αυτή έχουν προσκληθεί μια σειρά από πρόσωπα που έχουν θέσεις κλειδιά και αναμφίβολα γνωρίζουν τις απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα εδώ και καιρό. Εξάλλου, η πυκνότητα, η σχετικότητα και η εμπλοκή μιας σειράς προσώπων, τα καθιστά ιδιαίτερα σύνθετα και δυσνόητα.

Συγκεκριμένα, τα θέματα που αφορούν την Επιτροπή Θεσμών και άπτονται ζητημάτων του Κυπριακού Ποδοσφαίρου, αφορούν σε γενικές γραμμές:

Α) το ζήτημα των δεκαέξι φακέλων που αποστάλθηκαν από την UEFA και για τους οποίους δηλώνει άγνοια η ΚΟΠ.

Β) το ζήτημα των πρόσφατων φακέλων που ήδη τρέχουν έρευνες από ερευνώντες λειτουργούς που διόρισε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού

Γ) το θέμα των διαδικασιών που ακολουθούνταν όταν έφτανα στην ΚΟΠ κόκκινοι φάκελοι πριν από τη σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Δ) το ζήτημα των καταγγελιών Παπαχαραλάμπους κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

Ε) η σύγκρουση συμφέροντος και το διερευνώμενο ασυμβίβαστο για τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα, σε σχέση με τα τηλεοπτικά συμβόλαια του κυπριακού πρωταθλήματος

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, έχει προσκαλέσει στη συνεδρία της ερχόμενης Τετάρτης, μια πλειάδα προσώπων, που ουσιαστικά, έχουν την ευθύνη να απαντήσουν στα ερωτήματα που άπτονται των πιο πάνω ζητημάτων.

Το σημαντικότερο που προκύπτει, είναι πως στην Επιτροπή, προσκλήθηκε και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ουσιαστικά καλείται να τοποθετηθεί για το αν η Υπηρεσία του, στο πλαίσιο των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων, έχει τη δυνατότητα να ελέγξει και τις συμβάσεις μεταξύ ενός ημικρατικού οργανισμού, όπως είναι η CYTA με την ΚΟΠ. Αυτό το θέμα αφορά τη διπλή ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας, ο οποίος την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλεται κατέχει και εταιρεία παραγωγής.

Για το ίδιο θέμα στην επιτροπή Θεσμών προσκλήθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, ο γενικός διευθυντής της CYTA, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος όμως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να παρευρεθεί. Το κλειδί για να ριχθεί άπλετο φως στο ασυμβίβαστο του προέδρου της ΚΟΠ, είναι να διαφανεί η πορεία και οι διασυνδέσεις μεταξύ στο τρίγωνο ΚΟΠ, εταιρειών τηλεοπτικών δικαιωμάτων και της CYTA.

Σε ότι αφορά το θέμα των φακέλων, τόσο των πρόσφατων όσο και των δεκαέξι ορφανών, ενώπιον της Επιτροπής προσκλήθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, ο πρώην πρόεδρος και τα πρώην μέλη της Επιτροπής καθώς επίσης και η πρόεδρος και τα μέλη της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι αρμόδιοι διαχειρίστηκαν τους κόκκινους φακέλους που έφτασαν στην Ομοσπονδία, καθώς και τον χειρισμό που ακολούθησε. Μάλιστα στην Επιτροπή προσκλήθηκε και ο Μιχάλης Αγγελίδης, υπεύθυνος ασφαλείας ο οποίος έχει διοριστεί ως επίτροπος διαφάνειας της UEFA στην ΚΟΠ, o οποίος έχει την ευθύνη παραλαβής και επίβλεψης των ενεργειών για τη διερεύνηση των κόκκινων φακέλων.

Το στοίχημα για το συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι άλλο από την ένωση των κομματιών του παζλ, ώστε να διαπιστωθεί, αν όντως δεκαέξι ολόκληρη φάκελοι, που με βάσει τους πειθαρχικούς κανονισμούς της ΚΟΠ, εκτός από τεράστια χρηματικά πρόστιμα, θα υποχρέωναν την ΚΟΠ, στην υποβάθμιση ή ακόμα και τη διαγραφή δύο ποδοσφαιρικών σωματείων, εξαφανίστηκαν. Κι αν εξαφανίστηκαν με ποιου την ευθύνη. Πάντως μόλις χθες, η ΚΟΠ περασε στην αντεπιθεση, μεσω του προεδρου της Γιώργου Κούμα, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία και λεπτομέρειες που αποδεικνύουν το αβάσιμο των καταγγελιών και παράλληλα εξήγησε τους λόγους που οδηγήσαν την Ομοσπονδία να μην εμπλακεί σε δημόσιο διάλογο, στη μηδενιστική και προκλητική επίθεση που δέχτηκε.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ηγεσία της Ομοσπονδίας, να λάβουν νομικά και οποιαδήποτε άλλα μέτρα προς κάθε κατεύθυνση για προστασία της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας της Ομοσπονδίας, της ηγεσίας της, της Διεύθυνσης και του προσωπικού της αλλά και του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Τέλος εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα των πορισμάτων που έχουν κατατεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας εδώ και μήνες και παραμένουν στα συρτάρια. Τα δύο πορίσματα ετοιμάσθηκαν στη βάση των Καταγγελιών Παπασταύρου με τον πρώτο να αφορά ποδοσφαιρικό παράγοντα και ετοιμάσθηκε στη βάση της μαρτυρίας του προέδρου της Ομόνοιας, ενώ το δεύτερο είναι ογκωδέστατο και αφορά τον χώρο των ποδοσφαιρικών παραγόντων και της διαιτησίας.

Το πρώτο πόρισμα παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία στις 12 Οκτωβρίου του 2020 και το δεύτερο τον Ιανουάριο του 2022. Το ερώτημα που προκύπτει από εδώ, έχει να κάνει με τις ενέργειες που έγιναν από τις αρμόδιες Αρχές, τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία, δηλαδή, σε σχέση με τα όσα περιλαμβάνονται στα δύο πορίσματα. Δεδομένου ότι έχει παρέλθει σημαντικός χρόνος από τη στιγμή που παραδόθηκαν, υπάρχει η ανάγκη να δοθούν απαντήσεις, για την καθυστέρηση που παρατηρείται.

Για αυτό τον λόγο στην Επιτροπή Θεσμών της Τετάρτης προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, έτσι ώστε να διασαφηνιστεί τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Δειτε Επισης

«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»-H Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές
Χειροπέδες σε δεύτερο δημοσιογράφο στη Ρωσία για την παραγωγή βίντεο για την ομάδα Ναβάλνι
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή με τον νεκρό 23χρονο έξω από κλαμπ στην Ελλάδα
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Ο Αμπάς λέει ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα
Μπαίνουν σε λειτουργία άλλες πέντε κάμερες στη Λεμεσό-Σε ποια σημεία θα βρίσκονται
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα