Βολές από Σύν. Φυλακισμένων κατά Προκοπίου-«Δεν συζητήθηκαν μέτρα, τρέξαμε να πιάσουμε προσφορές για κάγκελα»
16:00 - 13 Ιουνίου 2023
Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της Υπουργού Δικαιοσύνης να μετατρέψει την Ανοιχτή Φυλακή σε κλειστή, σε μια προσπάθεια να δοθούν λύσεις σε ότι αφορά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, καθώς αυτή τη στιγμή κρατούνται περίπου 1100 κρατούμενοι, αριθμός ο οποίος είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με την προβλεπόμενη χωρητικότητα που είναι 424 φυλακισμένοι.
Σημειώνεται, πως η Ανοιχτή Φυλακή, είναι ένα στάδιο πριν την επανένταξη των κρατουμένων και η οποία εφαρμόζεται στη βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών. Με απλά λόγια, σε αυτή εντάσσονται οι κρατούμενοι που έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν με άδεια μια φορά κάθε δύο μήνες. Το επόμενο στάδιο της Ανοιχτής Φυλακής, είναι το Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης και Αποκατάστασης Κρατουμένων (ΚΕΑΑΚ), όπου οι κρατούμενοι μεταβαίνουν στην εργασία τους και επιστρέφουν στην Φυλακή, ωστόσο δεν έχουν καμία επαφή με την κλειστή φυλακή.
Ωστόσο, επί της ουσίας, πρόκειται για ένα μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, σε αντίθεση με άλλα που παραμένουν στον πάγο τα τελευταία χρόνια, όπως είναι το βραχιολάκι και οι εναλλακτικές ποινές, αφού πρέπει να γίνουν έργα αναφορικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ώστε η Ανοιχτή Φυλακή να μετατραπεί σε κλειστή, που αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία με την προκήρυξη διαγωνισμού και στη συνέχεια να αρχίσουν οι εργασίες. Κάτι, που χρειάζεται χρόνος και σίγουρα η απόφαση αυτή, δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, την ώρα που τα προβλήματα στις Φυλακές άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισμένων, τοποθετήθηκε στη Βουλή, η πρόεδρος του, Άννα Αντωνίου, τονίζοντας στην υπουργό Δικαιοσύνης πως δεν θα λυθεί το πρόβλημα με αυτή την πρακτική, υποδεικνύοντας παράλληλα πως υπάρχει πρόβλημα στην επανένταξη των κρατουμένων και πως «οι περισσότεροι που είναι μέσα είναι κλέφτες και βαποράκια, τώρα για ποιο λόγο είναι μέσα τα βαποράκια και οι έμποροι έξω είναι άλλη υπόθεση».
Ωστόσο, στο θέμα επανέρχεται ο εκ των δικηγόρων του Συνδέσμου, Αλέξανδρος Κληρίδης, ο οποίος τονίζει έντονα, πως «δεν έχει καμία λογική να μην θέλουμε να εφαρμόσουμε στο 100% τα υφιστάμενα συστήματα, προγράμματα, κανονισμούς και εισηγήσεις, χωρίς κανένα έξοδο, αλλά να θέλουμε να ξοδέψουμε αμέσως και απλόχερα λεφτά σε προσωρινές λύσεις, με κίνδυνο, όχι μόνο να αποτύχουν, αλλά να χειροτερεύσουν τα πράγματα».
Όπως αναφέρει ο κ. Κληρίδης, «η Ανοικτή Φυλακή έχει χωρητικότητα 200 άτομα και έχει μέσα 20, κάτι που σημαίνει ότι υπολειτουργεί επειδή δεν στέλνουν άτομα στην Ανοικτή», ενώ έστειλε το μήνυμα στους αρμοδίους, λέγοντας τους, «εφαρμόστε τους κανονισμούς και στείλτε άτομα από την Κλειστή Φυλακή στην Ανοικτή. Η Ανοικτή είναι η πρώτη ευκαιρία να δοκιμαστεί ο κρατούμενος με κάποιες χαλαρώσεις. Σήμερα όπως φαίνεται, πάρα πολύς κόσμος στερείται το δικαίωμα της Ανοικτής και παραμένει στην Κλειστή μέχρι και την αποφυλάκιση του, κάτι που είναι ακόμα χειρότερο και επικίνδυνο».
Παράλληλα, ο δικηγόρος αναφέρθηκε και στη νομοθεσία για το βραχιόλι στους υπόδικους, η οποία εκκρεμεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της πτέρυγας των υποδίκων, ενώ υπέδειξε και το θέμα με τις προεδρικές χάρες, που επίσης θα βοηθούσαν στην μείωση του υπερπληθυσμού.
«Τελικά είδαμε ότι τόση φασαρία και 40 άτομα με το ζόρι έπιασαν κάποια ουσιαστική χάρη. Είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού σε μεγάλο βαθμό με τον πιο εύκολο τρόπο, της προεδρικής χάρης και είχαμε την χειρότερη εφαρμογή αυτής, εδώ και χρόνια», ανέφερε ο κ. Κληρίδης, λέγοντας πως για το θέμα έγινε σχετική καταγγελία στην Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT).
Επιπρόσθετα, ο Αλέξανδρος Κληρίδης, αναφέρθηκε σε άλλα μέτρα, που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα στην αποσυμφόρηση των Φυλακών, ενώ σχολιάζει τα ακόλουθα:
- Αναστολές από Γενικό Εισαγγελέα: Άτομα τα οποία έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους και για κάποιο λόγο δεν έχουν απολυθεί μέσο εφαρμογής άλλης πρόνοιας, ο Εισαγγελέας μπορεί να δώσει αναστολή του υπολοίπου της ποινής. Όπως μπορεί να κάνει και για τους αλλοδαπούς που τελικά θα απελαθούν.
- Αλλοδαποί: Εξακολουθούν να φυλακίζονται για ποινικά αδικήματα σε σχέση με το μεταναστευτικό, αλλοδαποί που περιμένουν την απέλαση τους.
- Διαδικασία προφυλάκισης: Χρειάζεται εκσυγχρονισμό, ώστε να μην είναι ούτε αυτοματοποιημένη
- Εναλλακτικές ποινές: Από το 2019 δεν έχουν εφαρμοστεί
- Εκθέσεις από Αστυνομία και Εισηγήσεις από Εισαγγελέα: Ας δώσουν και καμιά θετική απάντηση στην υπό όρους αποφυλάκιση κάποιου ατόμου ή στη συνέχιση ποινής κατ' οικον στις περιπτώσεις που πρέπει. Το 98% των εκθέσεων έρχονται με αρνητικές απόψεις για αποφυλάκιση με όρους ή με κατ' οικον περιορισμό.
- Μέρες χάρης φυλακής: Εργασία και εκπαίδευση να μετρούν στις μέρες χάρης φυλακής, με δυνατότητα κρατούμενος να μείωση την ποινή του στη βάση την εργατικότητας του.
Ο Αλέξανδρος Κληρίδης, σημειώνει πως «τίποτε από τα πιο πάνω δεν συζητήθηκε, δεν εφαρμόστηκε και δεν έτυχε επεξεργασίας και αμέσως τρέξαμε να πιάσουμε προσφορές για τα κάγκελα και τα σίδερα και να ανοίξουμε νέες θέσεις για φρουρούς».
Σημειώνεται, πως για το εν λόγω θέμα αντιδρούν και οι δεσμοφύλακες που υπάγονται στην Συντεχνία Ισότητα, οι οποίοι εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους με την μετατροπή της Ανοικτής Φυλακής σε κλειστή, αφού σημειώνουν πως υπάρχει γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές, ενώ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτηριακές προδιαγραφές.
Επίσης υποδεικνύουν και άλλα προβλήματα, που συνεπάγονται με την επιπρόσθετη ασφάλεια που θα πρέπει να υπάρχει για την φύλαξη των κρατουμένων, την ώρα που υπάρχει υποστελέχωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To κλείσιμο της Ανοιχτής Φυλακής λόγω υπερπληθυσμού, οι αντιδράσεις και οι απαντήσεις για Κενάν