Καταδικάζουν την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα τα κόμματα

Καταδικαστέα χαρακτηρίζουν την παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα τα κόμματα, ο οποίος πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι εκτός Τουρκίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει έντονα την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα καθώς επίσης και τις προκλητικές του δηλώσεις αναφορικά με τους όρους για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Τέτοιες δηλώσεις είναι προδήλως εκτός του συμφωνημένου πλαισίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι προφανές ότι, τορπιλίζουν κάθε προοπτική επανέναρξης του διαλόγου σε μία περίοδο που, με την ολοκλήρωση και των εκλογικών διαδικασιών στην Ελλάδα, αναμένουμε να δημιουργηθεί η αναγκαία κινητικότητα για επανεκκίνηση του διαλόγου. Η δική μας πλευρά οφείλει να παραμείνει σταθερή στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και στα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και ταυτόχρονα, λαμβάνοντας όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα, να εκτεθεί η Τουρκία για τις απαράδεκτες θέσεις της».

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, προσθέτει, «θα επιμείνει στην πρωτοβουλία του για διάλογο με την κοινωνία καθώς και τη δημιουργία θετικού κλίματος, εκτιμώντας ότι η διεθνής κοινότητα θα προχωρήσει σε εκείνα τα βήματα που θα σπάσουν το αδιέξοδο και θα δημιουργήσουν προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Από πλευράς του το ΑΚΕΛ, έκανε λόγο για « ντελίριο αδιαλλαξίας των Ερντογάν και Τατάρ κατά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα κατέδειξε για μία ακόμη φορά την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Επιστρέφοντας στις αδιέξοδες πολιτικές του παρελθόντος, Τουρκία και ψευδοκράτος επανήλθαν στην αναχρονιστική ρητορική για δύο λαούς, κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς και, συνακόλουθα, για αναγνώριση ως προϋπόθεση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Στη σχετική ανακοίνωσή του κόμμα αναφέρει πως «είναι αυτονόητο ότι ενόσω συνεχίζεται αυτή η παράφωνη συγχορδία δεν είναι δυνατό να επαναρχίσουν συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ως εκ τούτου οι φραστικές διακηρύξεις Ερντογάν ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά η ειρήνη σε Αιγαίο και Μεσόγειο και ότι η Τουρκία συνεχίζει τις ειλικρινείς προσπάθειες για λύση του Κυπριακού δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα».

«Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά τι πήγε λάθος και τι επιβάλλεται να γίνει ούτως ώστε να δοκιμαστεί σοβαρά η Τουρκία. Εννοεί η κατοχική δύναμη τις εκτός τόπου και χρόνου απαιτήσεις της: Ή μήπως θα ήταν διατεθειμένη να επιστρέψει στις ράγες του Κραν Μοντανά όπου, κατά γενική παραδοχή, είχαμε φθάσει μια ανάσα από την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες; Για να απαντηθεί αυτό το βασανιστικό ερώτημα θα πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να πείσει στην πράξη ότι η ίδια το λέει και το εννοεί όταν αναφέρεται σε συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που είχαν μείνει. Θα πρέπει επίσης να προσφέρει κίνητρα που να μην ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές μας. Καλόπιστα καλούμε τον Πρόεδρο να μελετήσει τη σχετική πρόταση του ΑΚΕΛ που είναι εξαιρετικά επίκαιρη και έχει κατατεθεί στον ίδιο κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», καταλήγει.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της η ΔΗΠΑ – Συνεργασία καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και τις απαράδεκτες δηλώσεις του περί λύσης του Κυπριακού, βασιζόμενη στη δημιουργία δύο κυρίαρχων κρατών στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

«Οι απαράδεκτες δηλώσεις Ερτογάν και Τατάρ αποτελούν άλλη μία κατάφωρη παραβίαση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, όπως και των δεδηλωμένων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξίσου απαράδεκτες χαρακτηρίζουμε και τις προθέσεις της Τουρκίας για δημιουργία μονάδων κοινωνικής κατοικίας στην κατεχόμενη Δερύνεια, κάτι που ξεκάθαρα παραπέμπει σε περαιτέρω κινήσεις εποικισμού και απαράδεκτης επιβολής αλλαγής στο δημογραφικό χαρακτήρα των κατεχομένων». 

Η συνεχιζόμενη προσπάθεια, προστίθεται, «για αλλαγή του στάτους κβο προς το χειρότερο και δημιουργία νέων τετελεσμένων, πρέπει να τύχει δυναμικής διπλωματικής παρέμβασης μας προς τα Ηνωμένα Έθνη, απαιτώντας το σεβασμό και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αφ’ ης στιγμής η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, οφείλει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το διαπραγματευτικό της πλαίσιο καθώς και να συμμορφωθεί με τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις στο σύνολο τους». 

Η ΔΗΠΑ, επανέλαβε ότι, «παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάγκη άμεσης επανέναρξης συνομιλιών, για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντάνα και στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες. Στηρίζουμε έμπρακτα την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου».

Ταυτόχρονα, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι, «η προκλητική και παράνομη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τις προθέσεις της Τουρκίας για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό. Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους σαν προϋπόθεση για επιστροφή στις συνομιλίες είναι άκρως καταδικαστέα και πρέπει να ενεργοποιήσει παραπέρα τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ΟΗΕ και γενικότερα στον διεθνή παράγοντα».

Η παράλογη πρόταση και επιμονή του Ερντογάν και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για λύση του Κυπριακού, προστίθεται, «με δυο κυρίαρχα συνιστώντα κράτη στην Κύπρο που εδραιώνει τη διχοτόμηση του νησιού, δεν πρόκειται σε οποιαδήποτε περίπτωση να γίνει αποδεκτή. Η πλευρά μας πρέπει να «απαντήσει» και να θέσει ως προτεραιότητα τις πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών, πάντα προς την ορθή κατεύθυνση».

Δειτε Επισης

Στα €6,75 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Σε κοινή συνισταμένη ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ για Πάφο στις Δημοτικές Εκλογές-Οι ανακοινώσεις Σιζόπουλου
Διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Πολεμιδιών ο Ανδρέας Θεοδώρου
Στις Βρυξέλλες ο Κόμπος για ΣΕΥ και Σύνοδο Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης
ΓΓ ΑΚΕΛ: Συγκεκριμένη πρόταση στον ΠτΔ για άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό
Μέση Ανατολή: Οικονομικές επιπτώσεις, Τουρκία και μεταναστευτικό
Παλεύουν για ισχυρά ψηφοδέλτια Ευρωεκλογών τα κόμματα-Η ονοματολογία και πότε θα ληφθούν αποφάσεις
Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Επισκόπηση οδικού δικτύου στον Ακάμα και αποκατάσταση οικοτόπων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS