Σε αργία μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης ο τέως Κιτίου-Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Να τεθεί σε αργία μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης που καταχώρησε στο Ανώτατο Δικαστήριο, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος για τον Μητροπολίτη Τέως Κιτίου, την ίδια ώρα που για διαφορετικούς λόγους, ανέβαλε τη λήψη τελεσίδικης απόφασης για το θέμα αφορισμού του Ανδρέα Πιτσιλλίδη και την άρση της αργίας του Αρχιμανδρίτη Παγκρατίου.

Μετά από πολύωρη συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε πως «εν όψει της υποβολής Έφεσης εναντίον της απόφασης, και σύμφωνα με τον Κ.Χ.Ε.Κ., επέβαλε σ’ αυτόν την ποινή της αργίας μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης».

Η Ιερά Σύνοδος εξουσιοδοτεί τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο όπως εφαρμόσει τα όσα προνοούνται από το άρθρο 15 παράγρ. 2 του Κ.Χ. για την μεταστέγαση και τα δικαιώματά του».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αρχιερεύς που απομακρύνεται λόγω καταδίκης, χωρίς τη στέρηση της ιεροσύνης, λαμβάνει χορηγία από το ταμείο της Επαρχίας, που ορίζεται συνοδικώς, μέχρι του μισού ποσού των εκάστοτε αποδοχών του εν ενεργεία Αρχιερεύς. Στην περίπτωση καθαιρέσεως, η Ιερά Σύνοδος έχει τη διακριτική ευχέρεια να εγκρίνει τη χορήγηση βοηθήματος μέχρι του ανωτέρω ορίου.

Πρόσκληση σε Πιτσιλλίδη

Όπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος, εξέτασε την επιστολή που της αποστάλθηκε από τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη, στον οποίο το Πενταμελές Συνοδικό δικαστήριο, επέβαλε την ποινή του αφορισμού και αποφάσισε όπως τον καλέσει ενώπιον της για να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που του είχαν τεθεί, όταν του υπεβλήθη η ποινή του αφορισμού πριν λάβει την απόφαση της.

Δεν ήξεραν οι νέοι Ιεράρχες

Σε ότι αφορά το θέμα του Παγκράτιου Μερακλή, διαβιβάσθηκε από τον Μητροπολίτη Μόρφου επιστολή από τον αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή, με την οποία ζητά άρση της αργίας του. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, «έγινε εκτενής συζήτηση του θέματος, και επειδή τα νεότερα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είχαν υπόψη τους τα γεγονότα της επιβολής σε αυτόν της αργίας, ζήτησαν να μελετήσουν το σχετικό αρχείο και να εξετάσουν το θέμα σε επόμενη συνεδρία, αφού καλέσουν προς τούτο και τον ίδιο».

Οργή για «παρέλαση υπερηφάνειας»

Επιπρόσθετα, η Ιερά Σύνοδος, ασχολήθηκε με την παρουσίαση παραποιημένων εικόνων της Θεοτόκου και Αγίων καθώς και φωτογραφίες Ηρώων του Ελληνικού έθνους, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «παρέλασης υπερηφάνειας», οι οποίες δείχνουν μέγιστη ασέβεια προς τα ιερά και όσιά μας και συνιστούν ύβριν προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Καλεί τον λαό να επιδείξει την αποστροφή του προς τέτοιες καταστάσεις, μένοντας πιστός στα όσα παρελάβαμε από τους προγόνους μας.

Τα μνημόσυνα

Επίσης, όρισε τις ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημόσυνων ως εξής:

Α) την 9η Ιουλίου 2023, για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντες. Β) την 16η Ιουλίου 2023 για τους πεσόντες κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Γ) την 23η Ιουλίου 2023 για τους πεσόντες κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και

Δ) την 30η Ιουλίου 2023 για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο. Του Μνημοσύνου για τον Εθνάρχη Μακάριο θα προστούν οι οικείοι Μητροπολίτες στις επαρχίες τους, του δε Μνημοσύνου στην Ιερά Μονή Κύκου θα προστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας και άλλους Αρχιερείς.

Δειτε Επισης

Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας στο μενού του καιρού
Ανοίγει η συζήτηση για τις πισίνες-Θέλει να κλείσει τρύπες το ΥΠΕΣ, οι αλλαγές που προωθούνται
Χαρτογραφεί τα προβλήματα και ψάχνει λύσεις για την έλλειψη οδηγών λεωφορείων η Κυβέρνηση
Φυσιολογική η σεισμική συχνότητα στην Κύπρο-«Πρέπει όμως να είμαστε πάντα έτοιμοι για μέτρα προφύλαξης»
Μ. Ευαγγέλου: Σημαντική η διάσταση του αθλητισμού στην κοινωνική συμπερίληψη
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Ξεκαθαρίζει για τον τερματισμό των μέτρων στήριξης η Κυβέρνηση-«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει»
Με κάθε λαμπρότητα τίμησε την ημέρα της Ανεξαρτησίας η Κύπρος (pics)
Συννεφιασμένος ο καιρός, μεμονωμένες βροχές στο μενού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία