Έτσι είδαν οι Τουρκοκύπριοι την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα
13:33 - 13 Ιουνίου 2023
Επικριτικά αλλά και υποστηρικτικά αποτιμά ο τ/κ Τύπος την χθεσινή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, το πρώτο του ταξίδι εκτός Τουρκίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Οι αντιπολιτευόμενες Χαβαντίς και Γενί Ντουζέν προβάλλουν τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για τα έργα που ανακοίνωσε ότι θα γίνουν στα κατεχόμενα και την αξίωσή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους προκειμένου να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών. Η «Χαβαντίς» μεε τίτλο «Δεν γίνονται συνομιλίες χωρίς αναγνώριση» προτάσσει το Κυπριακό και γράφει ότι αυτό έθεσε ως προϋπόθεση ο κ. Ερντογάν για την επανέναρξη των συνομιλιών ενώ ο κ. Τατάρ επανέλαβε ως θέλει επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ.
Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωνε τα έργα που θα γίνουν στα κατεχόμενα και ο Τ/κ ηγέτης άκουγε. Τα έργα αυτά είναι η μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο από την Τουρκία, οι 1192 κοινωνικές κατοικίες στην Δερύνεια, το νέο νοσοκομείο 500 κλινών στην Λευκωσία και σημειώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε την δυσφορία του για το γεγονός ότι συνεχώς αναβάλλονται τα εγκαίνια του νέου τερματικού στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κι έδωσε εντολή τα προβλήματα να ξεπεραστούν και τα εγκαίνια να γίνουν στις 20 Ιουλίου.
Η εφημερίδα σημειώνει πως αντί όλα αυτά να τα ανακοινώσει ο Ερσίν Τατάρ τα ανακοίνωσε ο Ερντογάν. Σημειώνει επίσης στην δήλωση του Τ/κ ηγέτη την αναφορά σε «αιώνα της Τουρκίας» που ήταν το προεκλογικό σύνθημα του ΑΚΡ και πως ερωτήσεις είχαν να κάνουν δικαίωμα μόνο ένας δημοσιογράφος του τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» και ένας από την τουρκική κρατική τηλεόραση TRT.
Το προαναφερόμενο σύνθημα χρησιμοποίησε στο κύριο τίτλο της η εφημερίδα Κίπρις γράφοντας ότι «Ο αιώνας της Τουρκίας ξεκίνησε από την ΤΔΒΚ» και σημειώνει πως ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την διασύνδεση Τουρκίας – ψευδοκράτους με ηλεκτρικό καλώδιο, είπε ότι για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, μίλησε για το αρδευτικό νερό στους αγρότες, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τις κοινωνικές κατοικίες στην Δερύνεια. Η Κίπρις είναι και η μοναδική εφημερίδα που γράφει σήμερα για το πώς αποτίμησαν τα ε/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ χθες τις δηλώσεις Ερντογάν – Τατάρ.
Για έργο ζωτικής σημασίας γράφει η Ντιαλόγκ προτάσσοντας το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργεειας ενώ η Γκιουνές, που πρόσκειται στην «κυβέρνηση» και το ΚΕΕ, με τίτλο «Μόνος δρόμος η αναγνώριση της ΤΔΒΚ» υπογραμμίζει την αναφορά του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό και την επανέναρξη συνομιλιών με αυτό τον όρο.
Αρθρογράφοι
Την συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τους ιδιοκτήτες των εταιρειών Τ & Τ που εκμεταλλεύεται το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και την AKSA που έχει ιδιωτικό ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, προτάσσει στο σημερινό του άρθρο ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι στην Γενί Ντουζέν, καθώς και την παρουσία εκεί του μουφτή που επίσης είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Και οι τρεις τους είναι προϊόν αυτού του στάτους κβο και ήρθαν, μπήκαν στη μέση αυτής της κατάστασης ανομίας, αυτής της αταξίας, αυτής της μετριότητας. Έχτισαν έναν νέο κόσμο για τους εαυτούς τους μέσα σε αυτό το πεπαλαιωμένο μανδύα της λεηλασίας, της απάτης και του ψέματος».
Οι τρεις τους, σημειώνει, βρέθηκαν στον κήπο του «προεδρικού» και τα είπαν στο πόδι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου.
Η ΑΚSA γράφει είναι μια εταιρεία φύλα προσκείμενη (στο ΑΚΡ). Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα δίνεται «χωρίς διαγωνισμό». Αγάπησαν τον πλούτο στο νησί λέγοντας ‘κρέας, νύχι, μάνα, παιδί, πατρίδα, έθνος’».
Για την εταιρεία Taş Yapı που εκμεταλλεύεται το «αεροδρόμιο» της Τύμπου, ο Μουτλούγιακαλι σημειώνει ότι έχει 10 χρόνια που κάνει εγκαίνια κάθε 20 Ιουλίου και κάθε 29 Οκτωβρίου ανοίγει, αλλά η φορολογική αμνηστία (για την εταιρεία που χρωστά φόρους) δεν σταματά. Το πρόσωπο που παρέδωσε το «αεροδρόμιο» στον Τουρανλί και την εταιρεία του χρόνια πριν, έναντι μιας τεράστιας επιταγής, είναι πλέον «πρόεδρος», γράφει ο αρθρογράφος εννοώντας τον Ερσίν Τατάρ που ήταν «υπουργός μεταφορών» όταν έγινε η συμφωνία διαχείρισης του παράνομου αεροδρομίου από την εταιρεία του Εμρουλάχ Τουρανλί.
Σημειώνει δε και την συνάντηση και την παρουσία του μουφτή, που είχε πει ότι η γυναίκα πρέπει να ικανοποιεί την πρόσκληση του άντρα της για να πάει στο κρεβάτι, στο «προεδρικό» και την συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Δημοσιεύει μια φωτογραφία της δημοσιογράφου της Γενί Ντουζέν Μελτέμ Ονάι που ήταν στο «προεδρικό», όπου απεικονίζεται ο κ. Ερντογάν να μιλάει με τον κ. Τουρανλί και τον μουφτή.
Ο Τζεενκ Μουτλούγιακαλι αναφέρει επίσης ότι η «ΤΔΒΚ» δεν μπορεί να αναγνωριστεί επειδή στις συμφωνίες που η Τουρκία έχει υπογράψει ως εγγυήτρια δύναμη, είναι εγγυητής της «εδαφικής ακεραιότητας» του νησιού. «Εκείνες οι ‘συμφωνίες εγγυήσεων’ απαγορεύουν την δημιουργία ξεχωριστού κράτους. Α-πα-γο-ρευ-ουν!. Την δημιουργία ‘χωριστού κράτους’ από την ΚΔ εγγυάται όχι η ΕΕ, ούτε τα ΗΕ, αλλά η Τουρκία».
«Ποιος ξέρει, ίσως η Τουρκία παραιτηθεί από την ‘εγγύηση’ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα μπορούσε. Τότε όμως πώς θα ορίσει την παρουσία της στο νησί της Κύπρου. Αν δεν μείνει κανένας ‘εγγυητής’... Πού θα κρύψει το γεγονός ότι στην Κύπρο απαγορεύεται ένα ξεχωριστό κράτος΄΄, το οποίο εγγυάται;». Ούτε καν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ χρειάζονται εδώ, σημειώνει.
Γράφει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος από την μια είπε ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις εάν δεν αναγνωριστεί η «ΤΔΒΚ», από την άλλη όμως τους κάλεσε (τους Ε/κ) να τα βρουν για το αέριο, να μοιραστούν το πετρέλαιο. «Αντε γεια», αναφέρει ειρωνικά.
Ο Ρασίχ Ρεσιάτ στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί γράφει σήμερα ότι μπορεί να επιτίθενται του Ταγίπ Ερντογάν «αλλά αυτός δεν μας παίρνει σοβαρά», εννοώντας την τ/κ πλευρά. «Δεν μας παίρνει σοβαρά ούτε ο κάθε υπάλληλος που έρχεται από την Τουρκία. Επειδή εμείς δεν παίρνουμε τους εαυτούς μας στα σοβαρά. Ή μάλλον πιο σωστά, δεν είμαστε σοβαροί».
Η μη σοβαρότητα, γράφει, ξεκίνησε χθες από το «αεροδρόμιο», συγκρίνοντας πως τον Τούρκο Πρόεδρο στο αεροδρόμιο στο Μποκού υποδέχθηκε ο Αντιπρόεεδρος της χώρας και ο ΥΠΕΞ, ενώ στα κατεχόμενα στο κόκκινο χαλί στήθηκαν όλοι, Λες και όποιος παίρνει μισθό από το «δημόσιο» μπορεί να έρθει να συναντήσει τον Ερντογάν στον αεροδιάδρομο, σημειώνει. «Δεν υπάρχει κανόνας πρωτοκόλλου. Μην ξεχάσετε να φορτίσετε τα τηλέφωνά σας. Θα τραβήξετε πολλές selfies, κοιτάζοντας τις χθεσινές εικόνες και τις αναρτήσεις στα ΜΚΔ. Θα καταλάβετε γιατί δεν μας παίρνουν στα σοβαρά. Από τον πρόεδρο της βουλής μέχρι τον γραμματέα του υπουργού παρατάχθηκαν ανεξαρτήτως σειράς πρωτοκόλλου περιμένοντας να δώσουν τα χέρια και να βγάλουν μια selfie. Εγώ και δεν τους παίρνω στα σοβαρά, πώς να τους παρει αυτός; (Ο Ερντογάν)».
«Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν δεν μας παίρνει πολύ στα σοβαρά, αλλά τώρα μας έχει βαρεθεί σοβαρά. Κάποτε ο Ερντογάν με ρώτησε προσωπικά, ‘ τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί;’ . Όταν έρθει η ώρα, θα πω το περιστατικό που προκάλεσε αυτή την απορία.»
Ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκία, Τζεβντέτ Γιλμάζ, που θα έρθει τις επόμενες μέρες, θα μας πάρουν στα σοβαρά, γράφει, μέχρι να απομακρυνθούν τα ερείπια που έχουν προκληθεί από δικά τους λάθη κι έκαναν τον Φουάτ Οκτάι να πιστεύει ότι είναι ο ίδιος ο πραγματικός ‘διοικητής’ της «χώρας» και μέχρι οι ίδιοι οι Τ/κ να πάρουν τον εαυτό τους στα σοβαρά.
Ο Οζερ Κανλί, διευθυντής της Κίπρις, γράφει σήμερα ότι όλοι γνωρίζουν πως το ΑΚΡ είναι ενάντια στην τάξη πραγμάτων που έχουν δημιουργήσει σήμερα τα ΗΕ και η Τουρκία θέλει να το αλλάξει αυτό όχι μόνο για την ίδια, αλλά στο όνομα όλων των χωρών, κυρίως των ισλαμικών και τουρκικού κόσμου, που υφίστανται αδικίες.
Υποστηρίζει δε και επαναλαμβάνει την θέση της Άγκυρας: «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να μιλάμε πιο δυνατά για τα ιδανικά μας να γίνουμε ξανά μια ισχυρή μεγάλη Τουρκία και να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και ισότιμο παγκόσμιο σύστημα και θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο μας με πολύ πιο σίγουρα βήματα. Πιστεύουμε ότι μετά από λίγο, θα γίνουμε μάρτυρες της αναδιάρθρωσης όλων των υφιστάμενων θεσμών και οργανισμών στον κόσμο, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό που μας κάνει δυνατούς στην πολιτική είναι οι ισχυρισμοί μας για το μέλλον του κόσμου».
Ο Κανλί θεωρεί ότι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες του καθεστώτος αυτού που έχουν δημιουργήσει τα ΗΕ είναι οι Τ/κ, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί. Γι' αυτό όταν αποδειχθεί ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», ένας από αυτούς που θα κερδίσουν τα περισσότερα θα είναι η «ΤΔΒΚ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος και το ΣΑ του ΟΗΕ. «Ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη γνώμη μου, έκανε ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για τον αιώνα της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ και υπογράμμισε ξεκάθαρα ότι δεν θα υπήρχε λύση στην Κύπρο χωρίς την αναγνώριση της ΤΔΒΚ, διαλύοντας τα όνειρα ορισμένων εγχώριων και ξένων κύκλων».
Σύμφωνα με τον Κανλί, τον Τούρκο Πρόεδρο λύπησαν όσοι έλεγαν ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης ο Ερντογάν θα γυρνούσε προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ κάνοντας υποχωρήσεις και θα έβαζε τον Τατάρ να παρακαθίσει σε συνομιλίες για μια ομοσπονδιακή λύση. Ο κ. Ερντογάν, προσθέτει, εξαφάνισε τις ελπίδας των Ε/κ πως θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. «Πως; Λέγοντας ότι ο δρόμος εάν υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, είναι η αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ πως ‘ πλέον δεν θα γίνει το δικό σας στην Κύπρο, αλλά αυτό που θα πουν οιι Τ/κ και η Τουρκία’’».
Θεωρεί δε ως σημαντικό σημείο της εκκίνησης του νέου αιώνα της Τουρκίας από το ψευδοκράτος, την ανακοίνωση για την μεταφορά ηλεκτρισμού μέσω καλωδίου.