Η κατά συρροή δολοφονία του Θανάση και η λειψή Δικαιοσύνη μέσω ιδιωτικών διώξεων

Όλους αυτούς τους μήνες, αναμφίβολα η Νομική Υπηρεσία δεν έδειξε διάθεση για άσκηση ποινικών διώξεων στην υπόθεση του 26χρονου Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ο οποίος, όπως αποδείχθηκε από την εκταφή, την εξέταση των οστών από ξένους επιστήμονες και από το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, δολοφονήθηκε, παρά το γεγονός πως οι Αρχές επέμεναν για 17 ολόκληρα χρόνια πως επρόκειτο για αυτοχειρία. Ωστόσο, το πόρισμα ήρθε να δικαιώσει τον αγώνα της χαρακωμένης μάνας και να γκρεμίσει ολόκληρη την αξιοπιστία της Αστυνομίας, που συγκάλυψε ένα έγκλημα. Εξού και το πόρισμα δείχνει ποινικές ευθύνες, όχι μόνο σε βάρος του τότε ιατροδικαστή, αλλά και σε τρία πρώην στελέχη της Δύναμης, οι οποίοι υπενθυμίζεται πως αφυπηρέτησαν κατέχοντας καίριες θέσεις στα ψηλά δώματα της Αστυνομίας.

Μετά το πόρισμα, θα έλεγε κανείς πως επικρατούσε ένα «μούδιασμα» ανάμεσα στους θεσμούς, το κύρος των οποίων πλήγηκε ανεπανόρθωτα, που όσα χρόνια και αν περάσουν, αυτή η υπόθεση θα παραμείνει χαραγμένη στα χρονικά, ως η μεγαλύτερη αποτυχία της Αστυνομίας, που για 17 χρόνια έβγαζε «πελλή», την μάνα με τα μαύρα, που κρατούσε πανό και φώναζε για δικαίωση, προσπαθώντας να την πείσουν πως το παιδί της αυτοκτόνησε.

Και αντί όλοι, έστω και μετά από τόση καθυστέρηση, ακόμα και σήμερα, να εργαστούν για να αποδοθεί δικαιοσύνη, εμφανίστηκαν με το «εμείς εν τζαι» και ζητούσαν συγνώμη στην οικογένεια, που όπως διαφάνηκε, ήταν για επικοινωνιακούς λόγους. Αλλιώς δεν θα συνέχιζαν τη μετά θάνατον κατά συρροή δολοφονία τους σε βάρος του 26χρονου.

Τότε, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν, ουδείς μπορεί να ξεχάσει την άστοχη δήλωση του ίδιου του Αρχηγού Αστυνομίας, που αντί να απολογηθεί όπως θα έπραττε ένας ηγέτης μιας Δύναμης, προσέτρεξε να χτίσει τοίχος προστασίας στο Σώμα, παρά τις βαριές ευθύνες που καταλογίζονταν στο πόρισμα, λέγοντας πως: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι αστυνομικοί εκείνης της εποχής ανακάλυψαν φόνο και δεν το ερεύνησαν». Βέβαια, ακολούθησε η οργισμένη απάντηση της μητέρας του Θανάση, λέγοντας στον Αρχηγό: Ήταν όλοι διεφθαρμένοι, κύριε Αρχηγέ, και συνωμότησαν εκεί στην σκηνή, μπροστά μας με τον πουλημένο ιατροδικαστή να ρίξουν την εγκληματική πράξη στο δολοφονημένο παιδί μου. Γι' αυτό, σας παρακαλώ μην προσπαθείτε να τους δικαιολογήσετε! Λίγο σεβασμό στον πόνο μας και στην αγανάκτηση μας, με τα τόσα που περάσαμε εξ αιτίας τους, αλλά και στην ψυχή του παιδιού μας δεν βλάπτει!!!».

Ακολούθησαν συνεντεύξεις Τύπου, από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα και της μητέρας του Θανάση, με τον Γιώργο Σαββίδη να προβαίνει σε βαρυσήμαντες δηλώσεις, του τύπου: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι όλοι έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό αποτέλεσμα. Κοινό αποτέλεσμα, που αποτελεί αποτέλεσμα του κοινού στόχου, ο οποίος είναι ο στόχος που έχει η παρούσα ανακριτική διαδικασία και τίποτε διαφορετικό. Αυτή είναι, η διαβεβαίωση που έδωσα προς τους γονείς, η διαβεβαίωση ότι η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, θα συνεχίσει να πράττει και να κάνει ότι είναι δυνατόν, υπό τις σημερινές συνθήκες, για να μπορέσει να φωτιστεί η αιτία αλλά και οι ένοχοι που οδήγησαν στον θάνατο τον άτυχο εθνοφρουρό».

Και πάμε στο σήμερα, τόσους μήνες μετά από τις αποκαλύψεις στο πόρισμα και μετά και την νέα έρευνα που διενεργήθηκε από πλευράς Αστυνομίας και παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία, έπειτα από την οποία πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την οικογένεια στις 24 Φεβρουαρίου 2023. Ήταν τότε που η οικογένεια εξήλθε από την Νομική Υπηρεσία, φανερά απογοητευμένη, λέγοντας πως «δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ποινικές διώξεις». Στο μεταξύ, στο μεσοδιάστημα, από την ημέρα παράδοσης του πορίσματος, απομακρύνθηκε από τις έρευνες ο εκ των ανακριτών, Σάββας Μάτσας, όχι γιατί αποκάλυψε την συγκάλυψη στο πόρισμα του, αλλά γιατί μίλησε για αυτή δημόσια.

Μετά την εν λόγω συνάντηση στη Νομική Υπηρεσία, η οικογένεια αναμένει απαντήσεις από τη Νομική Υπηρεσία. Το βασικό ερώτημα της είναι ένα. Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις ή όχι στην βάση των άλλοτε δεσμεύσεων σας; Η Νομική Υπηρεσία, όλους αυτούς τους μήνες, ήθελε να πραγματοποιήσει συνάντηση με την οικογένεια για να την ενημερώσει σχετικά, πράγμα που δεν ήθελε η ίδια, αφού ζητούσε απαντήσεις γραπτώς. Εν τέλει, προγραμματίζεται συνάντηση για τις 9 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, είδηση η οποία δημοσιεύτηκε μια ημέρα προηγουμένως και όπως ήταν αναμενόμενο θα υπήρχε ενδιαφέρον κάλυψης από όλα τα ΜΜΕ. Ωστόσο, μερικές ώρες προηγουμένως και πιο συγκεκριμένα το προηγούμενο βράδυ, ακυρώθηκε η συνάντηση, αφού η Νομική Υπηρεσία συμφώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας, όπως οι απαντήσεις - τελικά - δοθούν γραπτώς. Σημειώνεται, πως αποστάλθηκε επιστολή από τις αρχές Μάϊου στην Νομική Υπηρεσία, στην οποία δινόταν χρονοδιάγραμμα περίπου δύο εβδομάδες για να απαντήσει γραπτώς, ωστόσο η οικογένεια δεν είχε λάβει απαντήσεις.

Τα πιο πάνω επιβεβαίωσε με δηλώσεις της η μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου, η οποία ανέφερε πως «το προηγούμενο βράδυ δέχτηκαν να μας απαντήσουν γραπτώς», ενώ πήγε και ένα βήμα παρά πέρα, λέγοντας: «Οι συναντήσεις αυτές είναι μία κοροϊδία. Συγνώμη που το λέω, αλλά χάσαμε όλη την εμπιστοσύνη μας μετά το πόρισμα ντροπής που εξέδωσαν οι αστυνομικοί που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας, μετά την απομάκρυνση του κ. Μάτσα από την υπόθεση. Για αυτό, δεν επιθυμώ να πηγαίνω σε αυτές τις συναντήσεις και να συζητώ, να διαφωνώ και να αναστατώνομαι με άτομα που με έσπρωχναν τόσα χρόνια σε αυτόν τον μαρτυρικό και ψυχοφθόρο αγώνα. Έβαλαν την Αστυνομία να ελέγξει τον εαυτό της και φυσικά δεν θα το κάνουν αφού θα υπάρξει συνομωσία με τους προηγούμενους τους».

Αυτή την εβδομάδα, η Νομική Υπηρεσία, αναμένεται να απαντήσει γραπτώς στο δικηγόρο της οικογένειας, για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα ασκήσει ή όχι ποινικές διώξεις; Αν δεν το πράξει, αυτό που ζητά η οικογένεια, είναι να επιτρέψουν την καταχώρηση ιδιωτικών ποινικών διώξεων. Δηλαδή, με απλά λόγια και χωρίς νομικούς όρους, η οικογένεια και οι δικηγόροι της, θα μετατραπούν σε Νομική Υπηρεσία και Κατηγορούσα Αρχή, σε μια προσπάθεια να καταφέρει η ίδια, μόνη της, να αποδοθεί Δικαιοσύνη για ένα έγκλημα που συγκαλύφθηκε για 17 χρόνια. Πράγμα, που σε κάθε κράτος δικαίου, θα πρέπει να πράττουν οι Αρχές σε όλες τις υποθέσεις και όχι ο οποιοσδήποτε παραπονούμενος, που θα πρέπει να καταβάλλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αναζητώντας δικαίωση. Βέβαια, οι προθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας θα διαφανούν αυτή την εβδομάδα.

Δειτε Επισης

Πρόστιμο-μαμούθ 21.140 ευρώ σε μοτοσικλετιστή στην Ελλάδα-Παραβίασε 12 φανάρια με κόκκινο
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό του θεσμού των ΣΥΟΠ-Η διάρκεια υπηρεσίας και τα επιδόματα
Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε ΑμεΑ, πολλά παράπονα για το στάδιο Άλφαμεγα-Σειρά μέτρων από Λοττίδη
Υπό έλεγχο η φωτιά μεταξύ Αγία ΜαρινούδαςΚολώνης
Καταζητείται 17χρονος για σοβαρή υπόθεση (pic)
Γιατί ναυάγησαν οι συνομιλίες Χαμάς και Ισραήλ στο Κάιρο
Επαναλαμβάνει τα πειθαρχικά μέτρα για αντάρτες ο ΔΗΣΥ-«Θα εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις»
LIVE: Πλησιάζει η ώρα της τελικής απόφασης για την αιτία-Αξιολογεί τις μαρτυρίες το Δικαστήριο
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στην Πάφο
Μαρτυρίες για την εν ψυχρώ εκτέλεση στον Βύρωνα-«Τον πυροβόλησαν σχεδόν εν κινήσει από τη μηχανή»