Δικαιώθηκε Ρώσος στο ΕΔΑΔ για αποστέρηση ελευθερίας από τις Αρχές-Αποζημίωση χιλιάδων ευρώ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε την Τρίτη Ρώσο πολίτη που κρατείτο στην Κύπρο, στην υπόθεση Khokhlov κατά Κύπρου. 

Όπως αναφέρει το ΕΔΑΔ, ο αιτητής, Iurii Khokhlov, είναι Ρώσος υπήκοος που γεννήθηκε το 1970. Η υπόθεση αφορά την κράτηση του αιτητή στην Κύπρο για περισσότερα από δύο χρόνια εν αναμονή της έκδοσης του στη Ρωσία σε σχέση με έρευνα για απάτη μεγάλης κλίμακας.

Ο αιτητής συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2018 βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης όταν ταξίδευε μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Λάρνακας και τέθηκε υπό κράτηση. Η έκδοσή του καθυστέρησε, μεταξύ άλλων, λόγω της πανδημίας COVID-19.

Τελικά εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Επικαλούμενος το άρθρο 5 §§ 1 και 4 (δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια/δικαίωμα στη νομιμότητα της κράτησης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης ο αιτητής ισχυρίζεται ότι η κράτησή του εν αναμονή της έκδοσής του ήταν παράνομη και αδικαιολόγητα μακρά, ιδίως ότι η διαδικασία έφεσης για την υπόθεσή του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν υπερβολικά μακρά.

Το ΕΔΑΔ εντόπισε παράβαση του άρθρου 5 § 4 και παράβαση του άρθρου 5 § 1 και διέταξε το ποσό των 26.000 ευρώ για ηθική βλάβη καθώς και έξοδα 4.800 ευρώ.

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ΄, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ-Θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου
Άναψε πράσινο φως η Ολομέλεια για την μεταβίβαση και εγγραφή οχημάτων υπό ανάκλήση
Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ-Πήρε το όνομα Λέων 14ος
Σύλληψη 36χρονο στην κατοχή του οποίο βρέθηκαν προϊόντα CBD χωρίς να έχει άδεια κυκλοφορίας
Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα-Εξελέγη νέος Πάπας στην τέταρτη ψηφοφορία
Πράσινο Βουλής για επέκταση στους 12 μήνες του δικαιώματος διακοπής εργασίας από μητέρες
Μαρτυρία κάρφωσε 47χρονο σχετικά με την πυρκαγιά σε αποθήκη στο Ζακάκι
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με Βρετανία-Ποια προϊόντα εξαιρούνται από τους δασμούς
Νίκο Χριστοδουλίδη, Αννίτα Δημητρίου και νεολαία της Κύπρου θα συναντήσει το Σάββατο η Μέτσολα
Μίλησε ενώπιον της Βουλής ο Τασούλας-Χαρακτήρισε παράνομη την προσπάθεια εκτροχιασμού από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ