Ξεδιπλώνει το όραμα του για το μέλλον της ΕΕ και ξεκλείδωμα του Κυπριακού ο ΠτΔ

Με στόχο για ακόμα ένα ταξίδι του στο εξωτερικό, να καθορίσει την ατζέντα, περιλαμβάνοντας σε αυτήν το Κυπριακό, ταξίδεψε για το Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου σήμερα θα έχει σειρά σημαντικών επαφών, στο περιθώριο της παρουσίας του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, όπου θα παραθέσει ομιλία υπό τον τίτλο «Αυτή είναι η Ευρώπη», όπου θα καταθέσει τις απόψεις του για τις προκλήσεις και το μέλλον της Ευρώπης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές.

Το ιδιαίτερα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμένεται να αρχίσει σήμερα με την επίσημη υποδοχή που θα τύχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, με την οποία θα παρακαθίσει σε διμερή συνάντηση, με τον ίδιο να βάζει στην ατζέντα το Κυπριακό, το μεταναστευτικό αλλά και άλλα ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα παραθέσουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, πριν από την ομιλία του Προέδρου στην Ολομέλεια.

Στο πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, περιλαμβάνονται συναντήσεις με τις Ευρω-ομάδες, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την κυβέρνηση του. Συγκεκριμένα, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Manfred Weber και θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Weber προς τιμή του Προέδρου, στο οποίο θα παρακαθίσουν, επίσης, οι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Αντιπρόεδροι του ΕΛΚ.

Στις 3:30 μ.μ., ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου «Ανανέωση της Ευρώπης», Renew Stéphane Séjourné και στις 4 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, Pedro Marques. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος συμμετέχει ο ίδιος στα όργανα του ΕΛΚ, μετά από πρόσκληση, ύστερα από τη συνεννόηση που υπήρξε με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ενώ οι επαφές του με τις ομάδες των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, εντάσσονται στο πλαίσιο της στήριξης του από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και την ΔΗΠΑ-Συνεργασία, που είναι ενταγμένα τα μεν δύο πρώτα στην ομάδα των Σοσιαλιστών και η ΔΗΠΑ, στην ομάδα των Φιλελευθέρων. Σημειώνεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης πριν αναχωρήσει από το Στρασβούργο, θα έχει συνάντηση και με τη συντονιστική ομάδα του ΕΛΚ. Το πρόγραμμα του προέδρου της Δημοκρατίας, στο Στρασβούργο ολοκληρώνεται απόψε με τη συνέντευξη Τύπου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στο Στρασβούργο, και μετέπειτα στη Βιέννη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι στόχοι του Προέδρου

Από αυτό το ταξίδι του στο Στρασβούργο, αναμφίβολα ο πρώτος στόχος του Νίκου Χριστοδουλίδη, σχετίζεται με το Κυπριακό, κυρίως κατά τη διάρκεια των επαφών του στο περιθώριο της συνεδρίας της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα θέματα που θα θέσει στους συνομιλητές του, είναι την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, αναλύοντας, σε αυτό το πλαίσιο και την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ.

Μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει προς τους Ευρωπαίους πολίτες το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κοινό σπίτι όλων των νόμιμων κατοίκων της χώρας, των οποίων τα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις.

Στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στο όραμα του για το μέλλον της Ευρώπης, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειες του πολέμου για την ΕΕ, τα καυτά θέματα της ενέργειας, το μεταναστευτικό για το οποίο η Κύπρος καλείται να σηκώσει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη, τη Νότια Γειτονία και το Κυπριακό. Ακολούθως θα δεχθεί ερωτήσεις και θα τοποθετηθεί σε σχόλια Ευρωβουλευτών.

Άλλα θέματα στην ατζέντα της Ολομέλειας

Πάντως το κυπριακό ενδιαφέρον, στην σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, δεν περιορίζεται στην παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Στρασβούργο. Η Ολομέλεια του ΕΚ, καλείται να τοποθετηθεί σε ψηφοφορία τις συστάσεις της ερευνητικής επιτροπής για την παράνομη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών (όπως το Pegasus) και τον αντίκτυπό της στη δημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών και τα ΜΜΕ, στο οποίο περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για την Κύπρο.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας στην Ευρώπη, αρχικά σε συζήτηση την Τετάρτη και στη συνέχεια μέσω των συστάσεων που αναμένεται να ψηφιστούν την Πέμπτη. Στην τελική της έκθεση που εγκρίθηκε τον Μάιο, η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση του Pegasus και άλλου κατασκοπευτικού λογισμικού εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κατάχρησης τέτοιου είδους εφαρμογών στη δημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης σε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως η εισηγήτρια της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής του ΕΚ για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και του αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) Σοφία ιν ‘τ Βελντ είχε δηλώσει στις αρχές Μάϊου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργου πως υπάρχουν ενδείξεις για παράνομες εξαγωγές κακόβουλων λογισμικών από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και ενδεχομένως και από άλλες χώρες.

Ο REPORTER βρίσκεται στο Στρασβούργο με τον απεσταλμένο του Παύλο Πήττα

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών