Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο ΔΗΚΟ-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες για την ηγεσία

Ξεκαθαρίζει σήμερα το τοπίο στο Δημοκρατικό Κόμμα σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες για την ανώτατη ηγεσία του κόμματος, καθώς ήρθε η ώρα της υποβολής τους. Υπενθυμίζεται ότι το Εκλογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου, ενώ πέραν των θέσεων αυτών, θα εκλεγούν και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, της Κεντρικής Επιτροπής και των Επαρχιακών Επιτροπών. Οι υποψηφιότητες για τα συλλογικά όργανα θα κατατεθούν αύριο, Τετάρτη, με εξαίρεση αυτές του Εκτελεστικού που θα κατατεθούν αύριο με την ανώτατη ηγεσία.

Αν και δεν υπήρξε και πολλή δημόσια συζήτηση για το θέμα, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει κινητικότητα, ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς δεν είναι βέβαιο ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι για όλες τις θέσεις. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος του ΔΗΚΟ χωρίς ανθυποψήφιο, όπως και η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στη θέση της αναπληρώτριας προέδρου. Θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη αν υπάρξει υποψηφιότητα για αυτά τα δύο αξιώματα, δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν φάνηκε να εκδηλώθηκε τέτοια πρόθεση από οποιοδήποτε στέλεχος.

Αντιθέτως, εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρου, καθώς οι υποψήφιοι αναμένεται να είναι τέσσερις ή πέντε. Βέβαιη θεωρείται η επαναδιεκδίκηση από τους Μιχάλη Δαμιανό και Νεόφυτο Χαραλαμπίδη. Ερωτηματικό συνεχίζει να υφίσταται, πάντως, για τον άλλο αντιπρόεδρο, Αντώνη Αντωνίου, αν και πληθαίνουν ο πληροφορίες πως πιθανότατα δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Θέση αντιπροέδρου γνωστοποίησε ότι διεκδικεί και ο βουλευτής Πάφου του κόμματος Χρύσανθος Σαββίδης, ενώ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στον REPORTER την Κυριακή, υποψήφιος θα είναι και ο Αντρέας Μιχαηλίδης.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του γενικού γραμματέα, δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Γιώργου Σολωμού, ο οποίος ενδέχεται να έχει απέναντί του τον Αντώνη Σιβιτανίδη, αλλά όχι τον νυν κάτοχο του αξιώματος, Άθω Αντωνιάδη. Παρόλο που δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, φαίνεται πως ο κ. Αντωνιάδης έκανε κάποιες σκέψεις για να διεκδικήσει το αξίωμα του οργανωτικού γραμματέα του κόμματος, δεδομένου του μπερδέματος που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτή τη θέση, αλλά δεν είναι σίγουρο κατά πόσον όντως θα το πράξει.

Τα βλέμματα έχουν, τελικά, στραφεί στο οργανωτικό κομμάτι, επειδή ο Φύτος Κωνσταντίνου είχε αποφασίσει να δώσει την σκυτάλη στην επόμενη γενιά και θα συνείσφερε στο κόμμα ως επίτιμος οργανωτικός, δεδομένης της πολύχρονης εμπειρίας του στον τομέα αυτό. Κοινή αντίληψη στο ΔΗΚΟ ήταν ότι θα τον διαδεχόταν ο βοηθός οργανωτικός Παναγιώτης Παλατές, ο οποίος όμως δεν ενδιαφέρεται πλέον να υποβάλει υποψηφιότητα, καθώς ανέλαβε καθήκοντα στο Προεδρικό. Από τη στιγμή που ούτε ο άλλος βοηθός οργανωτικός, Ολύμπιος Χριστοφή, προτίθεται να διεκδικήσει το αξίωμα, δημιουργήθηκε ένα κενό, καθώς ο νέος οργανωτικός γραμματέας δεν θα προερχόταν από την υφιστάμενη οργανωτική ομάδα του κόμματος.

Δεδομένου ότι σε ένα χρόνο θα πραγματοποιηθούν οι διπλές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται οργανωτικός γρίφος για τα κόμματα, αρκετοί θεώρησαν κακό timing να γίνει μια τόσο μεγάλη αναδιάρθρωση στην παρούσα φάση. Ως εκ τούτου, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Κωνσταντίνου δέχθηκε παραινέσεις από πολλά στελέχη, ώστε να καθυστερήσει τη συνταξιοδότησή του από το κόμμα και να παραμείνει στο πόστο του, για να αναλάβει και αυτές τις εκλογές. Φαίνεται ότι παρουσιάστηκε θετικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο, αλλά θα διαφανεί εντός της ημέρας κατά πόσον όντως θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα ή αν θα υπάρξουν υποψηφιότητες από τον Άθω Αντωνιάδη ή κάποιο άλλο στέλεχος.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές στο ΔΗΚΟ, μπορεί να μην υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι για την ανώτατη ηγεσία, αλλά εντελώς διαφορετική είναι εικόνα για τα συλλογικά όργανα, όπου φαίνεται πως υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, το οποίο θα εκδηλωθεί κατά την αυριανή υποβολή.

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ