Θεσμοί ένα βήμα πριν την αποκαθήλωση-Τρέχουν οι έρευνες, καθοριστικές οι ανακοινώσεις

Τρία ανεξάρτητα μεταξύ τους γεγονότα, που απασχολούν την επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα, είναι ικανά να πείσουν και τον πιο δυσκολόπιστο για την κρίση θεσμών που βιώνει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, που καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη για γενναίες Μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν το κατακρημνισμένο κύρος, της χώρας, εντός και εκτός συνόρων.

Σηκώνουν μανίκια οι Βρετανοί

Χθες το απόγευμα, αφίχθηκαν στην Κύπρο, δύο κορυφαίοι Βρετανοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα συνδράμουν στις έρευνες της Αρχής κατά της Διαφθοράς, για τις καταγγελίες που έφτασαν και αφορούν τη Γενική Εισαγγελία, οι οποίες πλέον δεν είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Μόνο και μόνο το γεγονός, ότι υπάρχουν πυκνές καταγγελίες κατά της Νομικής Υπηρεσίας, αυτό δημιουργεί σκιές.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως η Αρχή κατά της Διαφθοράς, αποφάσισε ποιες θα ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα, με κάποιες από αυτές να αφορούν τις τελευταίες καταγγελίες που διαβίβασε ο Γενικός Ελεγκτής στην Αρχή και που αφορούν αναστολές ποινικών διώξεων, προσώπων που συνδέονται με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

Εάν μάλιστα σε κάποιες από αυτές εντοπιστούν διάφορα ζητήματα με το πέρας των ερευνών από τους ερευνητές της Αρχής κατά της Διαφθοράς, τότε το ζήτημα αναμένεται να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Άλλωστε το γεγονός, ότι συνολικά η Αρχή κατά της Διαφθοράς, έχει ενώπιον της πέραν των ενενήντα καταγγελιών, αποτελεί ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, που επίσης επιβεβαιώνει πως τα θέματα διαφθοράς, αποτελούν ένα από τα πιο κρίσιμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά η πολιτεία.

Παραδοχή λαθών για ορφανό θανατηφόρο

Πέραν όμως από τη Νομική Υπηρεσία, στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται και άλλοι θεσμοί, με την Αστυνομία, να βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο, για μια σειρά από αποφάσεις ή χειρισμούς υποθέσεων, για τις οποίες αφήνονται σκιές. Και πάλι χθες έγινε γνωστό ότι η υπουργός Δικαιοσύνης, ανέθεσε στον Βοηθό Αρχηγό της Αστυνομίας και άλλους τρεις ανακριτές, να επανεξετάσουν το μαρτυρικό υλικό που περιλαμβάνει ο φάκελος της υπόθεσης, αλλά και το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτει πλημμελής διερεύνηση.

Πρόκειται δηλαδή, για μια έμμεση παραδοχή, πρώτον ότι όλα όσα λέγονταν από Αστυνομία τους τελευταίους μήνες, ότι επανεξετάστηκε ο φάκελος της υπόθεσης και δεν προκύπτει οτιδήποτε, ήταν λόγια του αέρα, και δεύτερον πως ενδεχομένως και στην προκειμένη περίπτωση, να υπήρξαν λάθη και παραλείψεις ή ακόμα και πλημμελής διερεύνηση από τους υπευθύνους της τροχαίας Λεμεσού, ο επικεφαλής της οποίας ήταν κατά τον επίδικο χρόνο ο Μιχάλης Κατσουνωτός, που ως γνωστό εναντίον του εντόπισε ποινικά αδικήματα στην υπόθεση των Κεντρικών Φυλακών και της Άννας Αριστοτέλους ο ποινικός ανακριτής, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Προκύπτουν, δηλαδή, μια σειρά από ζητήματα, που μόνο κακό κάνουν στο όνομα της Αστυνομίας και επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλειας και μη απονομής δικαιοσύνης από τις Αρχές, ανάμεσα στους πολίτες.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί, πως τόσο για το θέμα του ορφανού θανατηφόρου του 2012 όσο και για το θέμα των ερευνών από τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες για την Εισαγγελία, στις οποίες δόθηκε προτεραιότητα, δεν αναμένεται να είναι χρονοβόρες και εντός των επόμενων ημερών, ίσως και λίγο εβδομάδων να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.

Η αποκαθήλωση της Αστυνομίας η υπόθεση Θανάση

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται άλλη μια σημαντική εξέλιξη, σε μια άλλη υπόθεση που πλήγωσε ανεπανόρθωτα το κύρος της Αστυνομίας και άφησε σκιές για τους χειρισμούς που έγιναν. Πρόκειται για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, στην οποία, εάν δεν υπήρχε η μαχητικότητα, η επιμονή και το πείσμα της χαροκαμένης μητέρας του, αυτή σήμερα θα ήταν κλειστή ως αυτοκτονία. Ωστόσο 18 χρόνια μετά η Νομική Υπηρεσία, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της στην οικογένεια, σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση, με την οικογένεια να δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τον αγώνα της, μέχρι οι ένοχοι να κάτσουν στο σκαμνί. Ανακοινώσεις, της οποίες αναμένεται η οικογένεια από τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, οπότε παραδόθηκε το πόρισμα, ενώ ακολούθησε άλλη έρευνα από πλευράς Αστυνομίας. Η Νομική Υπηρεσία δεν προέβη σε οποιαδήποτε τοποθέτηση, αφού ανέμενε την οικογένεια να προσέλθει σε συνάντηση, ωστόσο τελικά «πείστηκε» και αναμένεται να απαντήσει γραπτώς, εξού και συμφωνήθηκε να ακυρωθεί την προηγούμενη ημέρα η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση του Θανάση Νικολάου, συγκλόνισε την Κύπρο, με το πόρισμα των ποινικών ανακριτών, να αποτελεί κόλαφο για τον χειρισμό της υπόθεσης από την Αστυνομία και τον τότε ιατροδικαστή, που έκλεισαν τον φάκελο της υπόθεσης δηλώνοντας πως επρόκειτο για αυτοκτονία. Αποτελεί δηλαδή, ακόμα μια απόδειξη πως πολλά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε εντός της Δύναμης, είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω εσκεμμένων χειρισμών που αγγίζουν ζητήματα συγκάλυψης και διαφθοράς. Αυτά, είναι άλλωστε τα γεγονότα, που επιτείνουν το αίσθημα ανησυχίας και προκαλούν τη διαμαρτυρία των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι διωκτικές Αρχές.

Μπόνους παρακολουθήσεις

Πάντως αυτή την εβδομάδα, αναμένονται και κάποιες άλλες εξελίξεις που λειτουργούν ενισχυτικά, για όσους συμμερίζονται την άποψη ότι είναι πολλά αυτά που δεν πάνε καλά στον τόπο μας. Στο Στρασβούργο η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητά την Τετάρτη και θα ψηφίσει την Πέμπτη, το πόρισμα της επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις, τα συμπεράσματα του οποίου, αλλά και οι συστάσεις προς την Κύπρο, είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένες, προσωπικές και αιχμηρές για αρκετά πρόσωπα.

Μάλιστα στην ακίδα της επιτροπής, βρίσκεται και ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, στον οποίο γίνεται αναφορά για τις σχέσεις του αδερφού του με τον Σαχάκ Άβνι, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτη του μαύρου βαν και πρωταγωνιστή στην υπόθεση παρακολουθήσεων Ελλαδιτών πολιτικών και δημοσιογράφων. Άλλωστε στις συστάσεις της PEGA γίνεται και ειδική αναφορά στο πόρισμα του ποινικού ανακριτή που διορίστηκε για τις παρακολουθήσεις, Ηλία Στεφάνου, με την οποία καλείται η Νομική Υπηρεσία να το δώσει στη δημοσιότητα.

Σε ρόλο θεατές

Συνοπτικά, αν κοιτάξει κανείς από απόσταση τι έγινε και τι αναμένεται να συμβεί αυτή την εβδομάδα, θα αντιληφθεί πως είναι πολλά αυτά που δεν πάνε καλά στην Κύπρο και οι σκιές αγγίζουν σχεδόν όλους τους θεσμούς και επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία. Από τον εκ των κορυφαίο θεσμό, της Νομικής Υπηρεσίας, μέχρι την Αστυνομία, την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, όλα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.

Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι πως ούτε κανείς δεν προβαίνει σε παραδοχή, της προβληματικής κατάστασης, και οι αρμόδιοι, είτε επιλέγουν τη σιωπή, είτε προβαίνουν σε σπασμωδικές κινήσεις, που ουσιαστικά, οδηγούν στο συμπέρασμα πως ενδεχομένως να είναι ένοχοι. Ακόμα και η Βουλή, αλλά και η νέα Κυβέρνηση, που έχουν να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο, για να αλλάξει και να διορθωθεί αυτή η εικόνα, παραμένουν αμέτοχοι, δεν τολμούν να πάρουν θέση ή να συγκρουστούν και αφήνουν το πρόβλημα να πολλαπλασιαστεί.

Στο ίδιο μοτίβο και ακόμα χειρότερα, ενεργούν και τα κόμματα, που προτιμούν να λειτουργούν α λα καρτ και να μετατρέπονται τη μια μέρα σε Ρομπέν των Δασών κατά της διαφθοράς, όταν το ζήτημα αφορά τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ενώ την επομένη που μια άλλη υπόθεση επηρεάζει τα δικά τους συμφέροντα, εξαφανίζονται και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»