Η πιο κρίσιμη Ιερά Σύνοδος μετά το Ουκρανικό-Γεμάτη ατζέντα με Κιτίου, αφορισμούς και Τυχικό

Ίσως η πιο μεγάλη και πιο σημαντική Ιερά Σύνοδος των τελευταίων χρόνων, μετά από εκείνη για το αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, λόγω των σπουδαίων θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα, κρίνεται η σημερινή, που θα αρχίσει στις 09:00, στην Αρχιεπισκοπή. Ανάμεσα στα πολλά θέματα που καλείται να εξετάσει η Σύνοδος, είναι η ποινή που θα επιβληθεί στον τεώς Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, που κρίθηκε ένοχος από το Δικαστήριο για άσεμνη επίθεση σε βάρος 16χρονης, η ενδεχομένη άρση της αργίας του Παγκράτιου Μερακλή, η άρση του αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, αλλά και η στάση του νέου Μητροπολίτη Πάφου, Τυχικού Βρυώνη σε σχέση με τη μη συμμετοχή του, στο αρχιερατικό συλλείτουργο που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή, κατά το οποίο μνημονεύθηκε ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν συμμετείχε στο αρχιερατικό συλλείτουργο ο Μητροπολίτης Πάφου-«Παιδαριώδης η στάση του»

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, τα πιο σημαντικά θέματα που είχε να εξετάσει η ηγεσία της Εκκλησίας αφορούσαν τον Παγκράτιο Μερακλή και τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη, όμως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την δίκη του τέως Κιτίου αλλά και τη στάση του Τυχικού στο συλλείτουργο, έχουν επιφορτίσει την ατζέντα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως προς τις αποφάσεις που θα λάβει η Σύνοδος.

Στην περίπτωση της μη συμμετοχής του Τυχικού στο συλλείτουργο της περασμένης Κυριακής, όπου μνημονεύθηκε ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, ο Αρχιεπίσκοπος φρόντισε να δείξει ήδη την ενόχλησή του για τη στάση του διαδόχου του στην Μητρόπολη Πάφου και ως εκ τούτου το θέμα αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Συνόδου για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν στον REPORTER ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση του μέχρι πρότινος συνεργάτη του στην Μητρόπολη Πάφου, ο οποίος κατά τη χειροτονία του δέχθηκε τη μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου, όμως κατόπιν της χειροτονίας του δεν συμμετείχε σε συλλείτουργο.

Aναφερόμενος στο θέμα, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, εξήγησε ότι υπάρχει μια μικρή ασάφεια στην απόφαση της Συνόδου, η οποία έλεγε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν θα εναντιωθεί στην μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου από τον εκλειπών Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. «Χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια ώστε κανένα μέλος της Συνόδου να μην ακολουθεί προσωπική ατζέντα. Αυτή τη στιγμή διαφωνία στο θέμα του Ουκρανικού εκφράζουν οι Μητροπολίτες Κύκκου, Μόρφου και όπως φαίνεται και ο Πάφου. Θεωρώ ότι το θέμα του συλλείτουργου δεν είναι στην κρίση του κάθε επισκόπου, αλλά αφορά την ενότητα της Εκκλησίας».

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσον το συγκεκριμένο θέμα θα θιχτεί στη Σύνοδο, είπε πως λόγω της βεβαρημένης ατζέντας μπορεί να μην τεθεί ενώπιον της Συνόδου, αλλά να εξεταστεί σε κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Μητροπολίτη Πάφου.

Η έφεση Κιτίου που φέρνει πιθανόν μπλόκο

Την ίδια ώρα, η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να εξετάσει και τα όσα τεκταίνονται γύρω από το θέμα του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου, ο οποίος πριν από περίπου δύο εβδομάδες κρίθηκε ένοχος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, σε σχέση με υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε βάρος 16χρονης, που διαπράχθηκε το 1981.

Η καταδικαστική απόφαση έδινε το δικαίωμα στη Σύνοδο να αποφασίσει πως θα πράξει με την περίπτωση του τέως Μητροπολίτη και αν θα προχωρούσε σε καθαίρεση του. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, ο Χρυσόστομος προχώρησε σε μια κίνηση ματ, εφεσιβάλλοντας την απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου, γεγονός που δένει κατά κάποιον τρόπο τα χέρια της Συνόδου.

Το πιθανότερο σενάριο, είπε ο κ. Κυριακού είναι να τεθεί σε αργία ο τέως Μητροπολίτης μέχρι να τελεσιδικίσει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ακολούθως να παρθούν οι όποιες περαιτέρω αποφάσεις. «Υπάρχουν κι άλλα θέματα που αφορούν τον Κιτίου, όπως τα προνόμια που έχει. Εάν τεθεί σε αργία, θα μειωθούν τα προνόμιά του, όπως είναι ο μισθός που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% που λάμβανε μέχρι σήμερα. Ένα άλλο προνόμιο που μπορεί να αρθεί είναι ο οδηγός ή ο οικονόμος. Επίσης μπορεί να τεθεί επί τάπητος και η αποχώρησή του από την Μητρόπολη, κάτι που έπρεπε να πράξει πριν από τέσσερα χρόνια».

Εκτίμηση του κ. Κυριακού είναι ότι όσον αφορά την παραμονή του στην Μητρόπολη γίνεται με την αποδοχή του νέου Μητροπολίτη Νεκτάριου, ο οποίος τον αφήνει εκεί από σεβασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάει για καλοκαίρι το αίτημα άρσης αφορισμών Παγκράτιου και Πιτσιλλίδη-Αποφασίζει η Σύνοδος

Παγκράτιος και Πιτσιλλίδης περιμένουν τις αποφάσεις

Με μεγάλη αγωνία αναμένονται επίσης οι αποφάσεις για την αργία του Παγκράτιου Μερακλή και τον αφορισμό του Ανδρέα Πιτσιλλίδη, που επίσης θα εξεταστούν από την Ιερά Σύνοδο.

Εδώ και μήνες, ουσιαστικά μετά την άνοδο του Γεωργίου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, άρχισε να αναθερμαίνεται το σκηνικό γύρω από τις δύο περιπτώσεις και διαφάνηκε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ανατροπή των δύο αποφάσεων.

Μάλιστα, ο Παγκράτιος είχε αποστείλει επιστολή στον οικείο του Μητροπολίτη Μόρφου, με την οποία ζητούσε την άρση του αφορισμού του και ο Μητροπολίτης αναμένεται να την μεταφέρει ενώπιον της Συνόδου για να αποφασίσει για την τύχη του.

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1996, μετά το θάνατο του τότε Μητροπολίτη Μόρφου, Χρύσανθου. Για τη θέση του κενωθείσα θέση του Μητροπολίτη θα διεξαγόταν μια διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη, στην οποία ο Παγκράτιος Μερακλής έθεσε υποψηφιότητα και κέρδισε, λαμβάνοντας το 96% των ψήφων.

Τότε όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’, αποφάσισε να τον καθαιρέσει, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση του κόσμου, αφού είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ήταν ομοφυλόφιλος και φορέας του AIDS.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος χρόνια αργότερα, δεν ήθελε να γίνει δεσπότης, αλλά δεν έπρεπε να πάει κόντρα στο θέλημα του Θεού. Είχε πει επίσης πως, μόλις έγινε γνωστή η θέση του για να κατέλθει υποψήφιος, άρχισε μια καταιγίδα εναντίον του. Μεταξύ των κατηγοριών, ήταν ότι είναι ομοφυλόφιλος αλλά και φορέας του AIDS. Το πρώτο, το αρνήθηκε, ωστόσο παραδέχθηκε ότι είναι φορέας του AIDS, υποδεικνύοντας ότι αυτό έγινε μέσα από μια σκευωρία που στήθηκε εναντίον του. Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργήθηκαν ταραχές έξω από την Αρχιεπισκοπή, με συλλήψεις και τραυματισμούς. Ακολούθως, ο Παγκράτιος αποσύρθηκε στη Σκουριώτισσα και αργότερα στη Φλάσου, όπου διαμένει σε ένα μικρό σπίτι με τα ζώα που φροντίζει.

Σε ότι αφορά στην περίπτωση του αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, τα δεδομένα είναι ίδια με αυτά που υπάρχουν στην περίπτωση του Παγκράτιου, αφού απέστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο για να εξετάσει το αίτημά του, κάτι που θα γίνει όταν θα εξεταστεί και η άλλη περίπτωση.

Για τον Πιτσιλλίδη ο αφορισμός αποφασίστηκε επί του προηγούμενου Αρχιεπισκόπου, Χρυσοστόμου Β', αφού η Ιερά Σύνοδος είχε κρίνει ότι οι τοποθετήσεις του για τους ομοφυλόφιλους και τις εκτρώσεις ήταν υπερβολικές και ξεπερνούσαν τις γραμμές της Εκκλησίας.

Αφού λοιπόν τον παρέπεμψε ενώπιον πενταμελούς Συνοδικής Επιτροπής, η οποία απαρτιζόταν από τους Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο (σημερινό Αρχιεπίσκοπο), τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο και τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, αποφασίστηκε ο αφορισμός του.

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα