Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανησυχεί ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί ότι η Ρωσία θα καταγγείλει τον επόμενο μήνα τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων σε καιρό πολέμου από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

“Ανησυχώ και εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι δυνατή η διατήρηση της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα και ταυτόχρονα ότι θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε το έργο μας για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών”, δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

Η Μόσχα απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία που είναι γνωστή ως Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας –και επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο του περασμένου έτους- εάν δεν αρθούν τα εμπόδια στις δικές της μεταφορές σιτηρών και λιπασμάτων.

Για να πεισθεί η Ρωσία να συμφωνήσει στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, συνήφθη ταυτόχρονα ένα τριετές μνημόνιο κατανόησης, βάσει του οποίου αξιωματούχοι του ΟΗΕ συμφώνησαν να βοηθήσουν τη Ρωσία με τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα λέει ότι οι περιορισμοί στις πληρωμές, την εφοδιαστική αλυσίδα και την ασφάλιση αποτέλεσαν εμπόδιο στις αποστολές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο που εφαρμόζεται αυτό το μνημόνιο» μετέδωσε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στη Γενεύη με την αξιωματούχο επί θεμάτων εμπορίου του ΟΗΕ Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.

Μεταξύ των αιτημάτων της Ρωσίας είναι η επανέναρξη των εξαγωγών αμμωνίας μέσω αγωγού στο λιμάνι Πίβτνενιι της Ουκρανίας και η επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Τα Ηνωμένα Έθνη βοήθησαν στην ενίσχυση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων, διευκολύνοντας τη σταθερή ροή πλοίων στα λιμάνια της και τη μείωση των ναύλων και των ασφαλιστικών τελών, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Πενηντάχρονος έκλεψε από υπό ανακαίνιση κατοικία δύο γεννήτριες και βαρέλια με μπογιά
Οι κρυφοί κίνδυνοι των νέων προϊόντων καπνού
Η πρώτη τοποθέτηση του ιερέα Σερκελίδη μετά την αργία-«Νόμιζα με κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος να με δει, αλλά με δίκαζε»
Ένοπλοι λεηλάτησαν μεγάλες ποσότητες ιατρικού εξοπλισμού στη Γάζα-Καταγγελία ΟΗΕ
Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει να πάνε Άραβες υπουργοί Εξωτερικών στη Ραμάλα
Οδηγός στον αυτοκινητόδρομο έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε δέντρο-Στο νοσοκομείο τρία πρόσωπα
Έκλεψε 1,400 ευρώ, κάρτες και προσωπικά έγγραφα από αυτοκίνητο-Χειροπέδες σε 26χρονο
Τραμπ: O Ζελένσκι και ο Πούτιν είναι ξεροκέφαλοι
Σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική 54χρονη μετά από ατύχημα με σκούτερ-Συγκρούστηκε με όχημα
Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς-«Ή θα δεχτείτε την πρόταση των ΗΠΑ ή θα αφανιστείτε»