Τις ομοιότητες μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας, που βιώνουν τη διαίρεση, επεσήμανε η ΠτΒ

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία, επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Glencree για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, ο Διευθυντής Προγραμμάτων κ. Pat Hynes, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής για το έργο που επιτελεί το Κέντρο από το 1974, ως ανεξάρτητος μη κυβερνητικός οργανισμός, με σκοπό την προώθηση του διαλόγου και της συμφιλίωσης μέσω της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στο ζήτημα της Βορείου Ιρλανδίας. Ο κ. Hynes επισήμανε ότι η πορεία προς τη συμφιλίωση είναι μια μακρά, συνεχής και συμπεριληπτική διαδικασία στην οποία είναι σημαντικό να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, και ειδικότερα περισσότερες γυναίκες και νέοι, ως ενεργοί δρώντες της κοινωνίας των πολιτών ένθεν και ένθεν της πολιτικής διαχωριστικής γραμμής.

Η Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη το Κέντρο για την πολύ ουσιαστική και σημαντική του αποστολή. Η κα Δημητρίου επισήμανε τις εμφανείς ομοιότητες μεταξύ των δυο χωρών, που βιώνουν την οδυνηρή εμπειρία της διαίρεσης, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης στην Κύπρο, λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις εντεινόμενες παραβιάσεις από την Τουρκία της διεθνούς έννομης τάξης. Ως πολιτικοί, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής έχουμε ευθύνη να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και παράλληλα, να ενθαρρύνουμε τον διάλογο που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση, πείθοντας για τα οφέλη της διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η κα Δημητρίου υπογράμμισε τη σημασία της ενεργού συμμετοχής και ουσιαστικής συμβολής των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες, καθώς, όπως επισήμανε, χαρακτηρίζονται από ενσυναίσθηση, διορατικότητα και επιμονή και μπορούν να προτείνουν εναλλακτικές προσεγγίσεις για την πρόληψη και την επίλυση συγκρούσεων.

Εξάλλου, η Πρόεδρος της Βουλής, συνοδευόμενη από τον Ιρλανδό ομόλογό της, επισκέφθηκε χώρους κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην κομητεία Kildare, εκλογική περιφέρεια του κ. Ó Fearghaíl. Μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής επισκέφθηκε το Καταφύγιο Κακοποιημένων Γυναικών Teach Tearmainn, όπου έτυχε ενημέρωσης για το έργο του φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού αυτού ιδρύματος, το οποίο παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε ευάλωτες γυναίκες και παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι πρόκειται για μια καθόλα αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία η οποία σκοπεί στην ενδυνάμωση κακοποιημένων γυναικών και παιδιών μέσα από μια ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη στήριξη, με στόχο τη διασφάλιση του δικαιώματος των ανθρώπων αυτών να ζουν χωρίς φόβο σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας κ. Seán Ó Fearghaíl, παρέθεσε επίσημο δείπνο στην κομητεία του προς τιμή της Προέδρου της Βουλής.

Δειτε Επισης

Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως για τις συνθήκες στις Κεντρικές-Κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα
Αυτοί είναι οι αντιπρόεδροι και οι κοσμήτορες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ανυπομονεί για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν και τους εορτασμούς της ντροπής ο Τατάρ
Περήφανη δηλώνει η Αϊσέ Γκιουνές που η τουρκική καταστροφή στην Κύπρο φέρει το όνομά της
Κυρώσεις κατά Τουρκίας όπως στη Ρωσία ζητά το ECR-Μίλησε για ενιαίο κράτος
Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε από τον Στάρμερ τ/κ οργάνωση
Πόρτα εν κινήσει οχήματος τραυμάτισε πεζό στη Λεμεσό-Αναζητείται ο οδηγός
Περισσότερα από 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω πνιγμού τα τελευταία 20 χρόνια-Τρίτη αιτία θανάτου σε παιδιά
Αρχίζει η ανέγερση κατοικιών σε κατεχόμενο Γερόλακκο και Μόρφου
Δημητρίου: Η καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής ισοδυναμεί με αφύπνιση της συλλογικής μνήμης