Ίδιος και απαράλλακτος ο Ερντογάν-Έστειλε σκληρά μηνύματα, έδειξε προθέσεις για το Κυπριακό

Περίπου μια ώρα διήρκεσε το τετ α τετ του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης παράνομης επίσκεψης του στα κατεχόμενα, μετά την επανεκλογή του Τούρκου Προέδρου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Ταγίπ Ερντογάν, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τατάρ, έδειξε τις προθέσεις του για την επόμενη μέρα του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις εκτός πλαισίου θέσεις του Ερσίν Τατάρ, που θέτει ως προαπαιτούμενο για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας.

Μετά το πέρας του τετ α τετ, Ερντογάν και Τατάρ συμμετείχαν σε διευρυμένες συνομιλίες, στην παρουσία στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης και του ψευδοκράτους.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο κατοχικός ηγέτης, υποστήριξε πως τα 2,5 χρόνια της θητείας του, έχουν καλυφθεί μεγάλες αποστάσεις στην πρόοδο του ψευδοκράτους, ενώ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη νέα πολιτική μέχρι το τέλος, «Μετά από αυτό το διάστημα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα παλιά. Το έχουμε πει σε όλο τον κόσμο», είπε.

Ο κατοχικός ηγέτης μάλιστα, προειδοποίησε την «άλλη πλευρά», όπως είπε, εννοώντας τους Ελληνοκύπριους, ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις , εάν προηγουμένως δεν γίνει σεβαστή η κυριαρχική ισότητα, την οποία χαρακτήρισε, «επωφελή συνεργασία για το καλό και των δύο πλευρών».

Αναφερόμενος στις τουρκικές εκλογές, ο Τατάρ είπε πως ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε μια μεγάλη νίκη που θα βοηθήσει και το ψευδοκράτος, ενώ έκανε λόγο για την ωριμότητα του τουρκικού λαού και το όφελος

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε βαρυσήμαντα, όπως χαρακτηρίστηκαν στα κατεχόμενα, μηνύματα για το Κυπριακό, καταδεικνύοντας και τις προθέσεις του, που μάλλον παραμένουν αναλλοίωτες σε σχέση με τα όσα δήλωνε πριν τις εκλογές.

«Εάν πρόκειται να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αφού προηγηθεί η αναγνώριση του ψευδοκράτους», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποδεικνύοντας παράλληλα πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χαθούν άλλα 50 χρόνια με τις συνομιλίες, ενώ έβαλε κι αυτός από την πλευρά του στο τραπέζι την προϋπόθεση αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων αλλά και τα θέματα των υδρογονανθράκων, για τα οποία επανέλαβε πως θα πρέπει να γίνει δίκαιη διανομή τους. Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε πως η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα θα στέκεται πάντα δίπλα στο ψευδοκράτος, ενώ ισχυρίστηκε πως, «ως εγγυήτρια δύναμη, πάντα δίναμε σημασία στον διάλογο».

«Συνιστώ ιδιαίτερα σε αυτούς να αφήσουν στην άκρη τις εμμονές τους και να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες του νησιού. Παρά τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων, περισσότερο από μισός αιώνας χάθηκε λόγω των ασυμβίβαστων και μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς. Κανείς δεν αντέχει να χάσει άλλα 50 χρόνια. Η επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, που είναι κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, είναι για εμάς εκ των ων ουκ άνευ», υποστήριξε.

Εάν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε, «ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ. Το ρεαλιστικό και προσανατολισμένο στα αποτελέσματα όραμα που παρουσίασε ο πρόεδρος Τατάρ στην τελευταία άτυπη συνάντηση στη Γενεύη και το οποίο υποστηρίζουμε είναι ουσιαστικά αυτό».

Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες ενάντια στις ισορροπίες στο νησί και την περιοχή, θα πρέπει να υπολογίσουν προσεκτικά τους κινδύνους που θα επιφέρουν αυτές οι ενέργειες, συνέχισε. «Η ειρήνη και η ασφάλεια των αδελφών μας στο νησί σημαίνει ειρήνη και ασφάλεια για εμάς. Ως μητέρα πατρίδα, στεκόμαστε στο πλευρό της ΤΔΒΚ με όλα τα μέσα και τις δυνατότητές μας. Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις ειλικρινείς προσπάθειες επίλυσης, θα συνεχίσουμε επίσης την στήριξή μας στην ΤΔΒΚ»

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στους Τούρκους πολίτες στα κατεχόμενα για τους οποίους θα επιτύχουν να έχουν τις ίδιες «δημόσιες» υπηρεσίες υγείας με τους πολίτες στην Τουρκία. «Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουμε την κατασκευή 1192 μονάδων κοινωνικής κατοικίας στην περιοχή της Δερύνειας. Η κατασκευή και η τοποθέτηση καλωδίου αμφίδρομης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας», πρόσθεσε.

Στον τομέα των μεταφορών, έχουν κατασκευάσει, ανέφερε, συνολικά 630 χιλιόμετρα κεντρικών δρόμων μέχρι στιγμής, ενώ συνεχίζεται η κατασκευή 5 ξεχωριστών οδικών έργων συνολικού μήκους 62 χιλιομέτρων. Σύντομα θα διαθέσουν στους παραγωγούς το νερό που φέρνουν από την Τουρκία για σκοπούς άρδευσης, δήλωσε.

Θα προκηρυχθούν ανακοίνωσε προσφορές για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Λευκωσία 500 κλινών. Τις εργασίες, ανέφερε θα επιβλέπει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ιδιαίτερα την ολοκλήρωση των εργασιών στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ευχήθηκε τα προβλήματα εκεί να ξεπεραστούν και ο ίδιος να προσγειωθεί στις 20 Ιουλίου στο «νέο αεροδρόμιο». «Θα τα πούμε στις 20 Ιουλίου», είπε.

Ερωτηθείς αργότερα για τα ελληνοτουρκικά κι αν θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης της Τουρκίας για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κι αν θα δημιουργηθεί ένα τραπέζι συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι ο οδικός χάρτης είναι ξεκάθαρος κι αφορά την ειρήνη. «Γιατί δεν υπάρχει άλλη διέξοδος παρά η ειρήνη σε αυτές τις θάλασσες. Κι αν υπάρχουν αυτοί που θέλουν να εμποδίσουν την ειρήνη, τότε θα υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό τρόπο. Θέλουμε να εξαφανιστούν τα εμπόδια μπροστά μας και το Αιγαίο να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης».

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος μετέβη στο μνημείο Ατατούρκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, ενώ σε μια σύντομη δήλωση του, ανέφερε, «ελπίζουμε, στη νέα μας θητεία, να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας με το όραμα του Αιώνα της Τουρκίας».

Δεν βλέπει λόγο ο Τατάρ

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξεπως δεν έχει απομείνει λόγος να συζητούν μια ομοσπονδιακή λύση, το δίδυμο Ε/κ – Ελλήνων δεν ήταν ποτέ ειλικρινές για μια λύση στη βάση της ισότητας, αλλά στόχο έχουν να διοικούν το νησί «ως πλειοψηφία έναντι της μειοψηφίας». «Ήθελαν να παρασύρουν σε μια επικίνδυνη κατάσταση με τον τερματισμό των εγγυήσεων και την απόσυρση του τουρκικού στρατού, ενώ η Τουρκία δεν είναι στην ΕΕ. Αλλά εμείς ξέρουμε πολύ καλά, οι Τ/κ ξέρουν πολύ καλά γιατί σε αυτό το νησί έχουμε υποφέρει πολύ».

Μετά από αυτή την ώρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω, είπε, επειδή έχει προκύψει μια νέα πολιτική, με την υποστήριξή της Τουρκίας. «Το έχουμε πει σε όλο τον κόσμο. Διότι στις συμφωνίες του 1960, υπάρχουν αυτό που λέμε κεκτημένα δικαιώματα των Τ/κ, ότι έχουν τόση κυριαρχία όση και οι Ε/κ. Αυτό το κεκτημένο δικαίωμα αποτελεί τη βάση της νέας μας πολιτικής. Γι' αυτό δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή, αλλά προειδοποιούμε την άλλη πλευρά με εποικοδομητικές προτάσεις στην Κύπρο».

Ισχυρίστηκε εκ νέου ότι «υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί στην Κύπρο, που μοιράζονται το ίδιο νησί και μπορεί να υπάρξει συνεργασία στη βάση της ίσης κυριαρχίας».

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε την πρότασή του, του περασμένου Ιουλίου για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για την έρευνα και ανάπτυξη των υδρογονανθράκων και την συνεργασία σε διάφορής τομείς, περιλαμβανομένου και του διαμοιρασμού του νερού που φτάνει από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

«Ως εκ τούτου, δίνουμε ξανά το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, είμαστε υπέρ της συνεργασίας στη βάση της κυριαρχίας προς όφελος των δύο λαών σε μια σειρά από τομείς».

Ερωτηθείς 2,5 χρόνια μετά την εκλογή του σε ποιο στάδιο βρίσκεται η νέα πολιτική του και ποια θα είναι η στάση του στο θέμα των συνομιλιών από δω και πέρα, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στο νέο όραμα, στο οποίο – είπε – μέχρι τώρα «δυστυχώς δεν πήραμε θετική απάντηση από την νότια Κύπρο».

Επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι εκμεταλλεύεται την ένταση στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε έναν οργανισμό όπου η Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι και οι δυο μέλη. Οι Ε/κ, συνέχισε, δεν προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί δεν αποδέχονται την κυριαρχία των Τ/κ, που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα του 1960.

Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει ένας παγκόσμιος γίγαντας πίσω μας, η Τουρκική Δημοκρατία, πρόσθεσε. «Η νέα πολιτική, η εθνική πολιτική, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, δεν μπορεί παρά να είναι μια διαπραγμάτευση με την αποδοχή της ισότητας. Θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ επιστροφή ααπό αυτό το σημείο».

Επεισόδιο με Τ/κ δημοσιογράφο

Στο μεταξύ σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν ψευδοαστυνομική, απαγόρευσαν την είσοδο στον αρθρογράφο, Σερχάτ Ιντσιρλί, που ασκεί συχνά κριτική στην πολιτική της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στο «προεδρικό» για να καλύψει την συνάντηση και τις δηλώσεις των Ερσίν Τατάρ και Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει η Γενί Ντουζέν στην ιστοσελίδα της, ο Ιντισλί μετέβη εκεί, μπήκε στο χώρο και ενώ βρισκόταν εκεί για 40 λεπτά ένας «αστυνομικός» τον πλησίασε και του ζήτησε να αποχωρήσει. Όπως ο Ιντσιρλί δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ο ίδιος διαπιστεύθηκε γι’ αυτή την συνάντηση από τις 9 Ιουνίου και έφερε σήμερα όταν πήγε στο «προεδρικό» την δημοσιογραφική του ταυτότητα κι έτσι εισήλθε. Ωστόσο του ζητήθηκε να φύγει χωρίς περεταίρω εξηγήσεις παρά ότι «η είσοδος απαγορεύεται».

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες