Απάτη με μηνύματα από Αστυνομία και Interpol-Έρευνα για εντοπισμό της πηγής

Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ψευδώς παρουσιάζουν την Αστυνομία Κύπρου ως αποστολέα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ανδρέας Αναστασιάδης, συστήνοντας όπως σε περίπτωση λήψης τέτοιων μηνυμάτων, οι πολίτες να ενημερώνουν την Αστυνομία και να αποφεύγουν οποιαδήποτε επικοινωνία ή συναλλαγή μέσω των αυτών μηνυμάτων και των διευθύνσεων που αναφέρονται σε αυτά.

Όπως εξήγησε, τα ηλεκτρονικά μηνύματα αποστέλλονται από πλαστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις και περιλαμβάνουν επιστολές που φέρουν και λογότυπα της Αστυνομίας Κύπρου και της Interpol. Στα ηλεκτρονικά μηνύματα και επιστολές ονοματίζονται πρόσωπα, όπως ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ενώ παρουσιάζεται ψευδώς ως αποστολέας ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Επίσης, στα ηλεκτρονικά μηνύματα και επιστολές αναφέρεται ότι οι παραλήπτες είναι εμπλεκόμενοι και πρέπει να κατηγορηθούν για διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως αδικήματα διαδικτύου, παιδικής πορνογραφίας, και βιασμού.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «υπήρχαν αρκετές αναφορές πρόσφατα από πολλούς χρήστες του διαδικτύου ότι έχουν παραλάβει τέτοιου είδους μηνύματα ενώ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις πληρώθηκαν κάποια χρηματικά ποσά όχι πολύ μεγάλα».

«Πρόκειται για απάτη. Σε καμία περίπτωση η Αστυνομία στέλνει τέτοιου είδους μηνύματα. Το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό να μην ανταποκρίνεται, να μην πληρώνει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό που αναγράφεται στην επιστολή», σημείωσε.

Ως Αστυνομία, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, διεξάγουμε έρευνα για να δούμε την πηγή προέλευσης και αναλόγως θα πράξουμε.

Δειτε Επισης

Καταγγέλλει την Τουρκία στο ΣΑ η Λευκωσία για σφετερισμό-«Αδιανόητο ο δράστης να επιχειρεί να παρουσιαστεί ως θύμα»
«Επιχείρηση Νάρνια»-Το σχέδιο του Ισραήλ για εξουδετέρωση πυρηνικών επιστημόνων του Ιράν
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς
Αποκαλύψεις Ισραηλινού ΥΠΕΞ για σύλληψη Αζέρου στη Λεμεσό-«Αποτράπηκε επίθεση του Ιράν στην Κύπρο»
Με την ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή έκλεισε η δεύτερη μέρα Συνεδρίου του ΑΚΕΛ
Χούθι: Θα χτυπήσουμε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο κατά του Ιράν
Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν νέα ομάδα αίματος σε γυναίκα από τη Γουαδελούπη
Αγνοείται κολυμβητής στην παραλία του Παντελεήμονα στην Πιερία
Στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλική αιμορραγία πεντάχρονο αγοράκι που έπεσε από μπαλκόνι στη Λάρισα
«Αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα!» λένε οι ειδικοί μετά τη διαρροή σε πλατφόρμες, όπως Apple, Facebook και Google