Διορίστηκε ο Βοηθός Αρχηγός για επανεξέταση του «ορφανού» θανατηφόρου-Ελέγχονται οι χειρισμοί

Και εκεί που η Αστυνομία εξαρχής εμφανίστηκε να υπεραμύνεται των ενεργειών της και να απορρίπτει τα όσα της καταλογίζονται σε σχέση με το θανατηφόρο του 2012 που στοίχησε τη ζωή στον 17χρονο Ανδρέα Λοϊζου, λέγοντας μάλιστα, τόσο ο ίδιος ο Αρχηγός όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, πως εξέτασαν τον φάκελο της υπόθεσης χωρίς τα όσα γράφονται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εντούτοις, περίπου δυόμιση μήνες μετά από έντονη πίεση, μια σειρά από στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και την αντίδραση της οικογένειας, εν τέλει δόθηκαν οδηγίες για επανεξέταση του φακέλου της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα σκοτεινό τούνελ ερωτημάτων...

Συγκεκριμένα, ο εκ των Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας, μαζί με άλλους τρεις ανακριτές, έλαβαν οδηγίες να εξετάσουν το μαρτυρικό υλικό που περιλαμβάνει ο φάκελος της υπόθεσης, αλλά και το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτει πλημμελής διερεύνηση από πλευράς τόσο του εξεταστή που χειρίστηκε το τροχαίο όσο και του τότε υπεύθυνου της Τροχαίας Μιχάλη Κατσουνωτού, ενώ θα ελεγχθούν όλες οι ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν, μετά το θανατηφόρο δυστύχημα αλλά και το πόρισμα του θανατικού ανακριτή.

Για την εξέλιξη αυτή, ενημερώθηκε το πρωί η οικογένεια του θύματος, η οποία συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της, Αντώνη Δημητρίου, μετέβησαν στο Αρχηγείο Αστυνομίας, όπου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Στέλιο Παπαθεοδώρου. Κατά την συνάντηση, έλαβαν γνώση από τον Αρχηγό για τον διορισμό του Βοηθού Αρχηγού και τριών ανακριτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα κατέθεσε βασικός μάρτυρας για το θανατηφόρο του 2012-Περιέγραψε Audi και αναζητούμενη οδηγό

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Βοηθό Αρχηγό δόθηκε στενό χρονοδιάγραμμα, ώστε να διαφανεί τι ακριβώς έχει συμβεί και με ποιο τρόπο ενήργησε η Αστυνομία, ενώ η οικογένεια μετέφερε στον Αρχηγό κάποια δεδομένα που γνωρίζει από το 2012.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως υπάρχει καταγγελία και ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, ετοιμάζονται παράλληλα διαβήματα για αυτή την υπόθεση από εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία δεν θέλουν να απευθυνθούν στην Αστυνομία, αφού θεωρούν πως ευθύνεται για την συγκάλυψη του θανατηφόρου δυστυχήματος.

Ως εκ τούτου, άγνωστο εάν οι έρευνες θα επεκταθούν στην αναζήτηση του οχήματος που προκάλεσε το τροχαίο, η μάρκα του οποίου αρχικά διαψευδόταν από την Αστυνομία ωστόσο στη συνέχεια και στον απόηχο των αποκαλύψεων, αναφέρθηκε πως αυτό ήταν μάρκας Audi convertible και είχαν γίνει σχετικές έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων εβδομάδων, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας θα πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνα του και να προβεί σε εισηγήσεις, ωστόσο το γεγονός πως στην ουσία η Αστυνομία ελέγχει την Αστυνομία, προβληματίζει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ως προς το ερώτημα εάν θα αποδοθούν ευθύνες, εάν προκύψουν, για τους χειρισμούς, που οδήγησαν στα συρτάρια των ανεξιχνίαστων υποθέσεων ένα θανατηφόρο δυστύχημα με θύμα ένα παιδί μόλις 17 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κενό στην κατάθεση του οδηγού που ενεπλάκη στο θανατηφόρο-Δεν ρωτήθηκε για το αναζητούμενο όχημα

Εδώ και δύο εβδομάδες άρχισε η έρευνα λέει η Προκοπίου

Την ίδια ώρα, η υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε πως η διαδικασία ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες και η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά από επιστολή της οικογένειας, που ζητούσε να επανεξέταση του φακέλου. Σημειώνεται, πως παρά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, κανένας από τους θεσμούς, Αστυνομία, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Νομική Υπηρεσία, δεν παρενέβη ώστε να διατάξει αυτεπάγγελτη έρευνα, αντιθέτως παρέμειναν σε ρόλο θεατή, παρά το γεγονός πως επρόκειτο για ένα θανατηφόρο που δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη, μέχρι που η οικογένεια απέστειλε επιστολή.

Ερωτηθείσα η Άννα Προκοπίου σχετικά με την εξέλιξη αυτή, αφού η Αστυνομία αρχικά εμφανίστηκε αρνητική και απέρριπτε τα όσα λέγονται, ανέφερε πως «δεν πιστεύω ότι η Αστυνομία ήταν αρνητική. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η απόφαση για να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο δυστύχημα άρχισε καθηκόντως όταν έλαβε η Γενική Εισαγγελία το αίτημα γραπτώς από το δικηγόρο της οικογένειας που ζητούσε να επανεξεταστεί ο φάκελος και άρχισε η επίσημη διαδικασία εδώ και αερέτες μέρες. Μπορεί να έχει και πλέον δύο βδομάδες. Ακριβώς από μια άλλη ομάδα αστυνομικών που δεν είχε καμία εμπλοκή στην αρχική εξέταση του δυστυχήματος και εποπτεύεται από ένα από τους βοηθούς αρχηγούς της Αστυνομίας. Διότι δίνουμε και εμείς πολλή σημασία στο να υπάρχει η δέουσα προσοχή στην επανεξέταση του φακέλου».

Πώς απαντά στις επικρίσεις

Παράλληλα, η κ. Προκοπίου ρωτήθηκε για τις επικρίσεις που δέχεται η Αστυνομία με αφορμή διάφορες υποθέσεις που έπληξαν το κύρος της, με την ίδια να απαντά πως, «αυτό που μπορώ να σας πως για αυτούς τους τρεις μήνες που είμαι εγώ στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, βλέπω ότι η Αστυνομία ανταποκρίνεται άμεσα και αυταπάγγελτα πολλές φορές. Να αναφέρω το παράδειγμα της κας Ατταλίδου όπου αυτεπάγγελτα έδρασε η Αστυνομίας για να εξετάσει τι έγινε, σε συνεννόηση με την Εισαγγελία. Να αναφέρω προχθές το επεισόδιο στην Αγία Νάπα με την Τουρκοκύπρια, Είδαμε να υπάρχουν επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η Αστυνομία είχε ήδη προβεί σε συλλήψεις και είχε ερευνήσει την υπόθεση. Το ίδιο έγινε και με την υπόθεση του ντελιβερά στη Λεμεσό. Είχαμε επικρίσεις συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε ήδη δράσει η Αστυνομία,. Εγώ κρατώ το θετικό ότι δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση από ότι φαίνεται από τις πράξεις για να κάνει η Αστυνομία τη δουλειά της».

Τι απαντά για διαφθορά

Σε σχέση με τα φαινόμενα διαφθοράς στις τάξεις της Αστυνομίας, η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως «η διαφθορά βρίσκεται παντού. Για αυτό υπάρχει η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για να διερευνήσει τις όποιες καταγγελίες του οποιουδήποτε πολίτη. Και αυτή είναι η δουλειά κάθε Ανεξάρτητης Αρχής».

Δειτε Επισης

Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες