Έξι μήνες μετά την εφαρμογή του κατώτατου μισθού-Πλώρη για το επόμενο βήμα

Έξι μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που έχει γυρίσει σελίδα η Κύπρος και τέθηκε σε ισχύ ο εθνικός κατώτατος μισθός, μία πρωτοβουλία που φέρει την προσωπική σφραγίδα της αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου, που μέχρι την τελευταία στιγμή, έδινε μάχη για να υπάρξει κατάληξη, με τις μαρτυρίες που έχουν ενώπιον τους οι συντεχνίες των εργαζόμενων να δείχνουν ότι δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εργασίας θέλει να κάνει το επόμενο βήμα και έστειλε ήδη επιστολή στους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο να συσταθεί άμεσα ο μηχανισμός αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Μετά από χρόνια συζητήσεων και συσκέψεις επί συσκέψεων, το Υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Αύγουστο, κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, στα 940 ευρώ και με διάταγμα της Κυβέρνησης, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ένα εξάμηνο από την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, οι συντεχνίες των εργαζομένων παρακολουθούν την κατάσταση, ωστόσο λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει σε αρκετούς τομείς εκπροσώπηση των συντεχνιών, είναι δύσκολο να κατέχουν μία πλήρη εικόνα για όλη την κοινωνία. Προς αυτό το σκοπό, καλούν το Υπουργείο Εργασίας να τους ενημερώσει για τους ελέγχους και τις ενέργειες που έκανε.

«Είχαμε κάποια τηλεφωνήματα από κόσμο, τις πρώτες εβδομάδες που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο, που αφορούσαν πόσος ήταν ανά ώρα ο κατώτατος μισθός, επειδή δεν διευκρινίζεται από το διάταγμα για πόσες ώρες εργασίας, είναι ο συγκεκριμένος μισθός. Όμως, δεν συνεχίστηκαν τα τηλεφωνήματα. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα, επειδή είναι κάτι που κατά κύριο λόγο πρέπει να μας ενημερώσει το Υπουργείο Εργασίας, αν έγιναν έλεγχοι και πώς έγιναν οι έλεγχοι», ανέφερε στον REPORTER η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Την ίδια ώρα, εκεί και όπου υπάρχει εκπροσώπηση, δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα, κάτι που δείχνει ότι οι εργοδότες έχουν συμμορφωθεί με τις πρόνοιες του νόμου και ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας.

«Η εικόνα που έχουμε, από τους συνδικαλιστικά οργανωμένους χώρους, είναι ότι έχει εφαρμοστεί χωρίς να έχει προκληθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Την ίδια στιγμή να καθορίσουμε το δεύτερο μεγάλο θέμα, το οποίο είχαμε καταθέσει την αντίθεσή μας, σε ό,τι αφορά στην απαραίτητη ωριαία ρύθμιση του κατώτατου μισθού, ώστε να εκμηδενίζεται η πιθανότητα που μπορεί να υπάρχει για εκμετάλλευση του γεγονότος ότι δεν υπάρχει και ωριαία απόδοση του κατώτατου μισθού. Παρόλο που δεν έχουμε καταγεγραμμένα σοβαρά προβλήματα, μέχρι στιγμής, σε σχέση με την απουσία της ωριαίας απόδοσης του κατώτατου, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι ή περιορίζονται αυτοί, σε σχέση με την απουσία αυτής της ρύθμισης», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Πάντως, το θέμα του ωραρίου αναμένεται να εξεταστεί και από πλευράς ΠΕΟ, το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό και με κάποια άλλα άλυτα θέματα, που θέλει να θέσει ενώπιον του υπουργού Εργασίας, με στόχο να βρεθούν λύσεις, το άμεσα επόμενο διάστημα.

«Εμείς στην επόμενη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού, θα θέσουμε το θέμα του κατώτατου και στο γενικότερο πλαίσιο αυτού που ονομάζουμε επαναρύθμιση της εργασίας και ειδικότερα το πώς εφαρμόζουμε την οδηγία της ΕΕ για αξιοπρεπείς μισθούς. Εμείς δεν θεωρούμε ότι το θέμα έκλεισε, με το να βάλουμε ένα αριθμό μισθού. Πρέπει να ρυθμίσουμε ένα βασικό πλαίσιο δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους που καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό, με προτεραιότητα το ωράριο, αλλά και άλλα ζητήματα με τις υπερωρίες, την αναπροσαρμογή του κατώτατου, βάσει της Αυτόματης Τιμαρυθμικής Αναπροσαρμογής. Είναι ζητήματα που εμείς το επόμενο χρονικό διάστημα θα τα θέσουμε στο Υπουργείο και τα θέσαμε και στη συνάντησή μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το Μηχανισμό Αναπροσαρμογής του Κατώτατου

Την ίδια ώρα, οι έξι μήνες από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ ο κατώτατος μισθός, αποτελεί την κατάλληλη στιγμή για να γίνει το επόμενο βήμα και προς αυτό το σκοπό, ο υπουργός Εργασίας έχει ήδη αποστείλει επιστολή στις συντεχνίες των εργαζομένων, ώστε να διορίσουν εκπροσώπους για το Μηχανισμό Αναπροσαρμογής του Κατώτατου, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και μέχρι την 1η Ιανουαρίου να υπάρχουν αλλαγές.

«Για να πάμε ένα βήμα πιο κάτω, είναι σημαντικό, πέραν από τη βελτίωση του κατώτατου μισθού, να δημιουργήσουμε συνθήκες διασφάλισης της ποιότητας και της αξιοπρέπειας στην απασχόληση. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει μόνο η βελτίωση του κατώτατου, αλλά και των όρων απασχόλησης και θεωρούμε πως μέσα από την πολιτική της ΕΕ, που προκύπτει από την οδηγία για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, μπορούμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους και το κράτος, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, μέσα από μία συγκροτημένη στρατηγική, ώστε να επεκτείνουμε και να εδραιώσουμε το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά, σε ό,τι αφορά στη βελτίωση του συνόλου των ωφελημάτων», τόνισε ο κ. Μάτσας.

Δειτε Επισης

Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ
Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία
«Εν να κάμουμεν τζι’ εμείς γιορτές»-Ξεκίνησε η διαλογή προϊόντων σε οικογένειες για τα Χριστούγεννα (pics)
Κολύμπησαν για όγδοη χρονιά στη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»
Καταδικάζει ο ΠτΔ την επίθεση στη Γερμανία-«Βαθιά σοκαρισμένος και συντετριμμένος»
Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες