Στη μέγγενη τα όνειρα των νεαρών ζευγαριών-Τα νέα δεδομένα για αγορά κατοικίας

Όνειρο θερινής νυκτός φαίνεται να αποτελεί πλέον η αγορά νέας ιδιόκτητης κατοικίας για τα νεαρά ζευγάρια που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους, αφού την ίδια ώρα που η αγοραστική αξία των ακινήτων ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, οι ενδιαφερόμενοι κινούνται σε μικρότερα εμβαδά κατοικιών ώστε να βρουν πιο οικονομικές λύσεις, ή θα προτιμήσουν ακόμη και αγορά διαμερίσματος, των οποίων όπως φαίνεται και πάλι, οι τιμές τους έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη.

Με αφορμή το πράσινο φως που άναψε η Βουλή για την επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 130 τετραγωνικά πρώτης κατοικίας, τόσο για μονοκατοικίες όσο και για διαμερίσματα και για τα υπόλοιπα τετραγωνικά να επιβάλλεται το 19% του ΦΠΑ, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο, παρέθεσε την άποψή του στον REPORTER, για τα νέα δεδομένα πλέον που δημιουργούνται, αλλά και τα εμπόδια που υπάρχουν για τα νεαρά ζευγάρια για την απόκτηση κατοικίας.

Αναμφισβήτητα, η απόφαση της Βουλής, άφησε μερικώς ικανοποιημένο το Τεχνικό Επιμελητήριο, ωστόσο, όπως εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, «θα μπορούσαν να υπάρχουν καλύτερες ρυθμίσεις για να ψηφίζονταν, αλλά από τη στιγμή που υπήρχε ένα κακό προηγούμενο για την Κύπρο, εννοώντας την κατάχρηση που έγινε με τη συγκεκριμένη πολιτική και από τη στιγμή που ήταν έντονη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έπρεπε να ήταν αυστηρά στοχευμένη αυτή η κοινωνική πολιτική, τα περιθώρια ελιγμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν περιορισμένα για να είμαστε ειλικρινής».

Η εκτίμηση που επικρατεί, είναι πως με τα μέγιστα εμβαδά που έχουν ψηφιστεί, μπορεί η αγορά να προσαρμοστεί και να εξυπηρετήσει αυτή την ομάδα των οικογενειών που θα επιδιώξει την ανέγερση πρώτης κατοικίας. Σίγουρα όμως, τόνισε ο κ. Κωνσταντή, «αυξάνεται πλέον το κόστος απόκτησης κατοικίας, αφού ένα νεαρό ζευγάρι μέχρι σήμερα, που θα έκτιζε ένα σπίτι 180 τετραγωνικά θα πλήρωνε για όλο το ποσό 5%, ενώ πλέον με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε, θα πληρώσει για τα πρώτα 130 τετραγωνικά 5% και για τα υπόλοιπα 50 τετραγωνικά θα πληρώσει 19% ΦΠΑ. Θα κληθούν τα νεαρά ζευγάρια να επωμιστούν ένα επιπλέον κόστος, λόγω της νέας ρύθμισης».

Από την πλευρά του πάντως το ΕΤΕΚ, με εισηγήσεις που παρέθεσε προς το κράτος, εισηγείτο όπως το 5% ΦΠΑ, να ήταν για περισσότερα τετραγωνικά από τα 130 που ψηφίστηκε από τη Βουλή. «Για παράδειγμα ένα νεαρό ζευγάρι, που ενδιαφέρεται για μια κατοικία 180 τετραγωνικών θα κληθεί να πληρώσει για τα 50 τετραγωνικά το 19% ΦΠΑ, δηλαδή περίπου 15.000 ευρώ περισσότερα. Παραθέσαμε δεδομένα και στατιστικά ως Επιμελητήριο και εισακουστήκαμε μερικώς. Δυστυχώς όμως, ολοένα και πιο δύσκολο γίνεται το όνειρο της νέας γενιάς να αποκτήσει στέγη».

Οι λόγοι που εκτοξεύθηκαν στα ύψη οι τιμές

Είναι πραγματικότητα, ότι τα τελευταία χρόνια, έχει εκτοξευθεί κατά πολύ το κόστος των κατοικιών και αυτό φαίνεται να οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, στις άτακτες αυξήσεις των οικοδομικών υλικών, στην αύξηση της ενέργειας, στον πόλεμο της Ουκρανίας, στα αυξημένα επιτόκια που επωμίζονται όσοι πάνε να κάνουν δάνειο και στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή μεταπανδημίας. «Άρα, επιβάλλεται η απόφαση από το κράτος για ένα σχεδιασμό και μια εθνική στρατηγική για τη στεγαστική πολιτική του κράτους, αν θέλουμε να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση για το πως μπορούμε να μειώσουμε το κόστος απόκτησης ιδιόκτητης στέγης».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, σήμερα υπάρχουν περίπου 30.000 αναξιοποίητες οικιστικές μονάδες. «Το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα για όσους πρόκειται να βάλουν στην αγορά αυτές τις ανεκμετάλλευτες οικιστικές μονάδες, έχοντας για παράδειγμα φοροαπαλλαγή για ένα συγκεκριμένο ποσό. Πρέπει να υπάρξει ολιστική προσέγγιση, καθώς ούτε να αγοράσει μπορεί πλέον ο κόσμος, αλλά ούτε να ενοικιάσει, αφού δεν υπάρχουν ανακουφιστικά μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει τη στροφή προς την αγορά διαμερισμάτων, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, εξήγησε ότι ακόμη και το κόστος των διαμερισμάτων δεν είναι τέτοιο που θεωρείται οικονομικό. «Ένα διαμέρισμα για παράδειγμα στο Στρόβολο μεγέθους 100 τετραγωνικών, μπορεί να κοστίζει και 300.000 ευρώ σήμερα. Υπάρχει η εναλλακτική λύση όμως, ακόμη και για κατοικία, δεδομένου ότι πολλοί συμπολίτες μας λόγω του μεικτού ιδιοκτησιακού καθεστώς, έχουν και γη στην κατοχή τους. Δηλαδή, κάποιοι που έχουν τη γη, θα επιλέξουν να κτίσουν μια κατοικία αλλά ίσως με μικρότερο εμβαδόν».

Δειτε Επισης

Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023