Φωνές για τα τέλη αδειών, φέρνουν αντιδράσεις οι τροποποιήσεις στον περί Σκύλων Νόμο
06:00 - 12 Ιουνίου 2023
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τα χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά, αλλά και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα καταφύγια ζώων, τα οποία βρίσκονται στα όριά τους, έχουν καταγραφεί και έχουν λεχθεί πολλές φορές. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε πως στην Κύπρο, οι εγκαταλείψεις σκύλων ξεπερνούν τις 250 χιλιάδες το χρόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με λουρί και σακούλι τα σκυλιά αλλιώς… 50 ευρώ πρόστιμο-Αλλάζει η Νομοθεσία
Τα δεδομένα αυτά, έχουν θέσει ως άμεση και επιτακτική την ανάγκη για αλλαγές στον υφιστάμενο περί σκύλων Νόμο, με αυστηρότερες ποινές προς τους ιδιοκτήτες σκύλων που θα παρανομούν, έχοντας ως κύριο στόχο να περιορίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες, με αδέσποτα σκυλιά τα οποία παραμελούνται κα εγκατακλείπονται από τους ιδιοικτητες τους, όπως και το πρόσφατο παράδειγμα της αγέλης αδέσποτων σκύλων στο πάρκο του Δήμου Στροβόλου. Την ίδια ώρα, οι τροποποιήσεις θέτουν περιορισμούς προς τους ιδοικτήτες σε σχέση με την υιοθεσία σκύλων από καταφύγια ζώων.
Το μεγαλύτερο μέρος των τροποποιήσεων του Νόμου, που θα συζητηθούν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, αφορούν σε εξώδικα πρόστιμα προς τους ιδιοκτήτες σκύλων για διάφορα αδικήματα, στα τέλη άδειας κατοχής σκύλου, του αριθμού σκύλων που δηλώνεται ανά υποστατικό και άλλα, ενώ τα εξώδικα πρόστιμα σύμφωνα με τη νομοθεσία θα εκδίδονται και θα εισπράττονται από τους δήμους και τις κοινότητες.
Όλοι φορείς κλήθηκαν να επεξεργαστούν και να καταγράψουν τις διαφωνίες ή και τις εισηγήσεις τους όσον αφορά τις τροποποιήσεις, οι οποίες ως φαίνεται έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από εμπλεκόμενους, οι οποίοι μέσα από επιστολές ζητούν την προσαρμογή τους και φωνάζουν κυρίως όσον αφορά τα τέλη αδειών.
Η Ένωση Δήμων, χαρακτηρίζει ως εξευτελιστικά χαμηλά τα τέλη άδειας κατοχής σκύλων και θέση της είναι όπως τα τέλη για στειρωμένους σκύλους πρέπει να είναι 24 ευρώ, για τους μη στειρωμένους σκύλους 72 ευρώ, ενώ για τους σκύλους που εμπίπτουν στις επικίνδυνες φυλές (ράτσες), στα 300 ευρώ. Την ίδια ώρα, εκφράζουν την διαφωνία τους για τη διαδικασία που έχει καθοριστεί για τη διακρίβωση κατά πόσον ένας σκύλος θεωρείται επικίνδυνος και εάν υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα που μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιες πιστοποιήσεις, ενώ σημειώνουν πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο σχετικός πίνακας, αφού υπάρχουν και άλλες ράτσες σκύλων που μπορεί να παρουσιάσουν επιθετική συμπεριφορά.
Προς την ίδια κατεύθυνση όσον αφορά τα τέλη άδειας κατοχής σκύλων, κινείται και η Ένωση Κοινοτήτων, η οποία επίσης θεωρεί ότι τα τέλη είναι χαμηλά και θα πρέπει να αυξηθούν. Ως εκ τούτου, εισηγούνται ετήσια τέλη για μη στειρωμένους σκύλους στα 100 ευρώ. Επιπρόσθετα, εισηγούνται τον καθορισμό του αριθμού των σκύλων που διατηρείται σε κάθε υποστατικό ή οικία και προτείνουν όπως ο αριθμός οριστεί στους δύο σκύλους ανά υποστατικό, αφού όπως αναφέρεται στην επιστολή τους προς την Επιτροπή, όπου υπάρχουν περισσότεροι σκύλοι δημιουργούνται προβλήματα οχληρίας. Τέλος, η Ένωση Κοινοτήτων, εκφράζει έντονη διαφωνία όσον αφορά τα καταφύγια ζώων, αφού δεν ικανοποιούν τις ανάγκες που υπάρχουν στις κοινότητες και πως για την ορθή εφαρμογή της πρόνοιας απαιτείται ουσιαστική οικονομική στήριξη από το κράτος.
Σε δικές τους παρατηρήσεις, τα μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγιού, ζητούν την εξαίρεση των κυνηγετικών σκύλων από το πίνακα με τα επικίνδυνα σκυλιά όπως αναφέρεται στη νομοθεσία, και εισηγούνται τη δημιουργία ξεχωριστής υποκατηγορίας. Όσον αφορά τα τέλη άδειας κατοχής σκύλου, η Ομοσπονδία ζητεί όπως υπάρξει εξαίρεση από τη χρέωση ή να είναι ελάχιστη, νοουμένου ότι οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων πληρώνουν άδειες πέραν των 30 ευρώ ανά χρόνο για κάθε σκύλο, στις αρμόδιες αρχές.
Από την άλλη, με επιστολή που απέστειλε προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο Κυνολογικός Όμιλος Κύπρου, καταγράφει πώς έχει εντοπίσει σωρεία κενών στην νομοθεσία, την οποία θεωρεί μη εφαρμόσιμη και όπως αναφέρει πολλά από τα άρθρα είναι καταχρηστικά και καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών και δε, των ιδιοκτητών σκύλων. Μάλιστα κάνουν λόγο για μια φοροεισπρακτική νομοθεσία, καταχρηστική, ασταθή και με πολλές διαφορετικές ερμηνείες, αναλόγως τον ποιον συμφέρει.
Είναι βέβαια και οι φιλοζωικές οργανώσεις που στις δικές τους επιστολές προς την Επιτροπή και άλλους αρμόδιους, τονίζουν πως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να ελεγχθεί ο πληθυσμό των σκύλων στην χώρα μας, είναι εάν και εφόσον ισχύσουν εν τέλει, οι πρόνοιες που εισηγείται η Παγκόσμια Οργάνωση Προστασίας Ζώων, δηλαδή μέσα από την υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή όλων των σκύλων, τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής δεσποζόμενων σκύλων (σ.σ.με στειρώσεις), τον σωστό έλεγχο των αδέσποτων/μη επιτηρούμενων σκύλων, τον έλεγχο και αδειοδότηση των εκτροφέων, αλλά και όλων των υποστατικών πώλησης σκύλων όπως τα Pet Shops και μέσα από πρόγραμμα επιμόρφωσης ιδιοκτητών σκύλων και νέων ιδιοκτητών. Επίσης, εισηγούνται πως η τοποθέτηση του microchip στους δύο μήνες σε σκύλους από τους ιδιοκτήτες τους, θα πρέπει να παραμείνει και πως το κόστος του, θα πρέπει να ανέρχεται στα 10 ευρώ.
Οι θέσεις και εισηγήσεις των εμπλεκομένων φορέων αναμένεται να συζητηθούν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία συνεδρίαζει επί του θέματος την Τετάρτη.