Έρχεται το αλκοτέστ σε πιλότους πριν πετάξουν αεροπλάνα

Προ των πυλών βρίσκεται η απόφαση για έλεγχο αλκοτέστ σε πιλότους προτού απογειώσουν ένα αεροπλάνο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται στα αεροδρόμια της Κύπρου, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ελεγχόμενη η κατάσταση με τους πιλότους, ενώ με αυτό το μέτρο πλέον, θα περιορίζεται και η ελάχιστη πιθανότητα, όπου ένας πιλότος θα οδηγήσει… μεθυσμένος ένα αεροπλάνο, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες επιβάτες.

Η συγκεκριμένη απόφαση, βρίσκεται στα σκαριά του Υπουργείου Μεταφορών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει σχετική νομοθετική πρόταση, ούτως ώστε να οδηγηθεί στη συνέχεια ενώπιον της Βουλής. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα σημαντικό μέτρο, το οποίο απουσιάζει από τους ελέγχους που επιβάλλονται στα αεροδρόμια και έτσι με αυτό τον τρόπο, θα είναι αποτελεσματικότερος ο έλεγχος στους πιλότους.

Σημειώνεται, πως και στο παρελθόν είχε υπάρξει συζήτηση για το αλκοτέστ σε πιλότους και στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, κάτι που χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως πρακτικά αδύνατο από τους αρμόδιους, με την πρόταση να πέφτει στο κενό και να παραμένει στα συρτάρια, χωρίς να δοθεί συνέχεια.

Πάντως, στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι δίνεται το δικαίωμα στις αεροπορικές εταιρείες να απαγορεύουν την επιβίβαση οποιουδήποτε προσώπου που μπορεί να θέσει το αεροσκάφος και τους επιβαίνοντες σε κίνδυνο, ενώ στα εγχειρίδια που εκδίδουν οι αεροπορικές εταιρείες και εγκρίνονται από τις εποπτικές Αρχές, γίνεται αναφορά στο επιτρεπόμενο επίπεδο αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό πριν από κάθε πτήση καθώς και ο χρόνος που μεσολαβεί πριν την πτήση, όπου επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ.

Πιλότος πιάστηκε… μεθυσμένος και του απαγορεύθηκαν οι πτήσεις τρία χρόνια

Αξιοσημείωτο πάντως, είναι το περιστατικό που σημειώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, με πιλότο στο εξωτερικό ο οποίος απέτυχε σε αλκοτέστ και του απαγορεύθηκε να πετάξει αεροπλάνο για τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, ήταν ανώτερος πιλότος της Air India και θα πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Δελχί – Λονδίνο και αφού διαπιστώθηκε ότι απέτυχε στο αλκοτέστ, την πτήση ανέλαβε αναπληρωματικός πιλότος, με τον πρώτο, να αρνείται μάλιστα τα όσα του απέδιδαν.

Πάντως, οι αεροπορικές αρχές, ανέφεραν ότι ο πιλότος είχε αποτύχει και την προηγούμενη χρονιά σε έλεγχο αλκοτέστ και του επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης τριών μηνών.

Σημειώνεται ότι οι κανόνες για τις αερομεταφορές, απαγορεύουν στους πιλότους να πίνουν αλκοόλ δώδεκα ώρες πριν από κάθε πτήση, ενώ τα αλκοτέστ είναι υποχρεωτικά.

Δειτε Επισης

Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Από δεσμοφύλακας τρόφιμος των Φυλακών ο 47χρονος για το μπαράζ εμπρησμών-Ζήτησε να εξεταστεί από ψυχίατρο
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου