Κενό στην κατάθεση του οδηγού που ενεπλάκη στο θανατηφόρο-Δεν ρωτήθηκε για το αναζητούμενο όχημα

Την ώρα που ο Αρχηγός Αστυνομίας βλέπει την Δευτέρα την οικογένεια του άτυχου 17χρονου Ανδρέα Λοΐζου, τα όνειρα του οποίου έσβησαν στην άσφαλτο σε θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2012, το οποίο προκάλεσε γυναίκα οδηγός που μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί, όλο και περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες πυκνώνουν τις σκιές αντί να ξεκαθαρίζουν το τοπίο, σε σχέση με τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Μπορεί η Αστυνομία από την αρχή να κράτησε στάση άμυνας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα όσα γράφονταν στα social media, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως το αναζητούμενο όχημα που αναζητείται δεν είναι η συγκεκριμένη μάρκα οχήματος που αναγράφεται (Audi convertible), εντούτοις οι αποκαλύψεις για το τι καταγράφει τελικά στο πόρισμα του ο θανατικός ανακριτής, αλλά και η διάψευση σε λεχθέντα της Αστυνομίας από πλευράς οικογένειας, ανάγκασαν την Δύναμη αναδιπλωθεί, γεγονός που προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτήματα ως προς την αρχική της στάση, δεδομένου πως άλλα έλεγε η Αστυνομία και άλλα περιλαμβάνει ο φάκελος της υπόθεσης.

Ωστόσο, η διάψευση της Αστυνομίας από πλευράς οικογένειας, πίεσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφού στην ανακοίνωση της η οικογένεια ξεκαθάρισε πως «η Αστυνομία Κύπρου προέβη σε δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, μεταξύ άλλων ότι οι μαρτυρίες ήταν μόνο δύο προσώπων, πράγμα αναληθές γιατί υπήρχαν πολλοί μάρτυρες και ότι η Αστυνομία επισκέφθηκε πολλές φορές την οικογένειά μας, πράγμα το οποίο δεν ευσταθεί καθότι πέραν της μιας φοράς που μας επισκέφθηκαν, δεν επικοινώνησε ξανά κανένας μαζί μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάει τη σιωπή της η οικογένεια του Αντρέα για το ορφανό θανατηφόρο-Διαψεύδει Αστυνομία, ζητά επανεξέταση της υπόθεσης

Παρά το γεγονός πως το θανατηφόρο ήρθε στο προσκήνιο μέσω των social media περί τα τέλη Μαρτίου 2023 και παρά το γεγονός πως η οικογένεια του θύματος περιμένει δικαίωση για τον θάνατο του 17χρονο Ανδρέα εδώ και έντεκα χρόνια, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, μετά την διάψευση της οικογένειας που τους άφησε άκρως εκτεθειμένους, όρισε συνάντηση μαζί της την ερχόμενη Δευτέρα. Μια ενέργεια, που αφενός δεν θα γινόταν εάν δεν δημιουργείτο ο σάλος, και αφετέρου θα έπρεπε να γίνει πολύ πιο νωρίς, εάν η Αστυνομία βρίσκεται σε κοινή συνισταμένη με την οικογένεια. Δηλαδή, και οι δύο πλευρές θέλουν να εξιχνιάσουν ένα θανατηφόρο δυστύχημα που στοίχησε τη ζωή σε ένα νεαρό, μόλις 17 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα σκοτεινό τούνελ ερωτημάτων...

Νέα στοιχεία που δημιουργούν ερωτήματα

Η Αστυνομία εξαρχής εμφανίστηκε να απορρίπτει τα όσα τις καταλογίζονται, περί συγκάλυψης του θανατηφόρου και περί πλημμελούς διερεύνησης, ενώ κανένας από τους θεσμούς δεν παρενέβη και δεν ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα, ώστε να εξεταστεί ο φάκελος της υπόθεσης και να διαπιστωθούν όλες οι ενέργειες που έγιναν και δεν έγιναν. Κάτι, που θα έδινε ξεκάθαρες απαντήσεις και ενδεχομένως να ήταν και ένας τρόπος ώστε η Αστυνομία - εάν επιθυμούσε - να απομακρύνει τις σκιές που επισκίασαν για άλλη μια φορά τις ενέργειες της.

Κλειδί για όλες τις ενέργειες που έγιναν, αποτελεί ο φάκελος της υπόθεσης, στον οποίο περιλαμβάνεται και το πόρισμα του θανατικού ανακριτή που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, δηλαδή τρία χρόνια μετά. Ένα πόρισμα, που στην ουσία αποτελεί τον «επίλογο» των ερευνών και των συμπερασμάτων, τα οποία εξάχθηκαν στη βάση μαρτυριών που τέθηκαν ενώπιον του θανατικού ανακριτή, δηλαδή του Δικαστηρίου, η κατάληξη του οποίου μπαίνει πάνω – όπως σε όλες τις υποθέσεις - από οποιοδήποτε ισχυρισμό ή εκδοχή από πλευράς Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως:

  • Το τροχαίο σημειώθηκε στις 05:10 το πρωί, της 2ης Σεπτεμβρίου 2012, όταν 21χρονος οδηγός, την πορεία του οποίου ανέκοψε άγνωστη γυναίκα που στη συνέχεια εγκατέλειψε τη σκηνή, συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν δύο δεκαεπτάχρονοι, εκ των οποίων ο ένας ο Ανδρέας Λοΐζου.
  • Από το τροχαίο τραυματίστηκε κρίσιμα στο κεφάλι ο Ανδρέας Λοΐζου, ενώ τραυματίστηκε και ο συνεπιβάτης του, επίσης 17 χρονών.
  • Στη σκηνή υπήρχαν άλλες δύο μοτοσικλέτες, η μία σε πιο κοντινή απόσταση από αυτή του θύματος, στις οποίες επέβαιναν άλλοι τέσσερις 17χρονοι. Και οι έξι επιβαίνοντες των τριών μοτοσικλετών ήταν φίλοι και επέστρεφαν από νυχτερινή διασκέδαση.
  • Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά, ο άτυχος Ανδρέας υπέκυψε στα τραύματα του. Η αναζητούμενη οδηγός, που οδηγούσε όχημα μάρκας Audi Convertible, και ήταν το πρόσωπο που προκάλεσε το θανατηφόρο, δεν εντοπίστηκε.
  • -Ο 21χρονος οδηγός που συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα του θύματος, είχε συλληφθεί και αφεθεί ελεύθερος την ίδια ημέρα. Σε έλεγχο αλκοτέστ που του υποβλήθηκε ενάμιση ώρα μετά το τροχαίο, η ένδειξη ήταν 29% mg, ενώ στον τελικό έλεγχο η ένδειξη ήταν 21%. Το επιτρεπόμενο όριο ήταν 22% mg.
  • Η υπόθεση δεν οδηγήθηκε ποτέ ενώπιον του Δικαστηρίου.

Συνεπώς, με βάση τα πιο πάνω, τα οποία σημειώνεται πως βασίζονται στα όσα περιλαμβάνει ο φάκελος της υπόθεσης, στη σκηνή του δυστυχήματος ήταν οι έξι νεαροί και ο 21χρονος οδηγός του οχήματος που συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα. Δεδομένου πως από τους επτά, οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, στη σκηνή βρισκόντουσαν άλλοι πέντε νεαροί, οι οποίοι θεωρητικά ήταν και οι βασικοί μάρτυρες, από τους οποίους η Αστυνομία θα έπρεπε να λάβει καταθέσεις, στην βάση των οποίων θα λάμβανε κατεύθυνση για τις συνθήκες του θανατηφόρου δυστυχήματος.

Βασικός μάρτυρας, αποτελούσε ο 17χρονος συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας που προπορευόταν της μοτοσικλέτας του άτυχου Αντρέα και είδε με λεπτομέρεια τις συνθήκες του δυστυχήματος. Η μαρτυρία του έδειχνε την πορεία του αναζητούμενου οχήματος και του δεύτερου οχήματος που συγκρούστηκε με τον 17χρονο, ενώ είναι το πρόσωπο που κατ’ επανάληψη είπε στην κατάθεση του πως πρόκειται για όχημα μάρκας Audi, τύπου convertible ανοιχτού χρώματος. Μάλιστα, έδωσε περιγραφή και του προσώπου που το οδηγούσε.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εκεί στο σημείο του τούνελ όπου πηγαίναμε, είδα να μας προσπερνά από τα δεξιά ένα αυτοκίνητο μάρκας Audi cabrio. Ο μουσιαμάς του ήταν κλειστός. Ήταν χρώματος ανοιχτού, μεταξύ προς μπεζ ή μπορεί και χρυσαφί, ενώ ο μουσιαμάς του ήταν σκούρου χρώματος. Είχε αναμμένα τα φώτα του όπως τζιαί όλοι εμείς. Την ώρα που μας προσπέρασε αυτό το Audi, μπήκε μέσα στην άλλη πάντα, έπιασε περίπου τζιαί την μισή πάντα του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας».

«{..}Εν τω μεταξύ το αυτοκίνητο το Audi είχε προχωρήσει και έφυγε. Μέσα σε αυτό όπως είδα ήταν μόνο ένα άτομο. Ο οδηγός του τον οποίο είδα από την πίσω πλευρά καθότι έφευγε. Δεν είδα το πρόσωπο. Είχε μακριά ίσια μαλλιά, ανοιχτού χρώματος.{..}»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα κατέθεσε βασικός μάρτυρας για το θανατηφόρο του 2012-Περιέγραψε Audi και αναζητούμενη οδηγό

Λήψη κατάθεσης βασικού μάρτυρα στις 10:15-11:45

Η κατάθεση του εν λόγω μάρτυρα, δηλαδή του ενός εκ των τεσσάρων άλλων νεαρών που επέβαιναν στις μοτοσικλέτες, λήφθηκε στις 10:15 με 11:45 το πρωί της ημέρας του τροχαίου δυστυχήματος. Δηλαδή, περίπου πέντε ώρες μετά το τροχαίο.

Ώρα 12:00, μάρτυρες στη σκηνή

Το γεγονός πως ο εν λόγω 17χρονος αποτελούσε για την Αστυνομία σημαντικός μάρτυρας, ενδεχομένως να επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως το εν λόγω πρόσωπο μαζί με τον 21χρονο οδηγό του οχήματος που συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα, είχαν μεταβεί στη σκηνή για έρευνες, περίπου πέντε ώρες μετά το τροχαίο.

Σύμφωνα με την κατάθεση του εξεταστή,

«Στις 2/9/2012 και περί ώρα 12:00 μετέβηκα μαζί με τον … (σ.σ οδηγός οχήματος) και μέλη της ΟΑΣΤ του Αρχηγείου της Αστυνομίας στη σκηνή του δυστυχήματος όπου υπέδειξα στον οδηγό του οχήματος το σημείο σύγκρουσης του οχήματος του με το ενεχόμενο μοτοποδήλατο, το οποίο καταλήξαμε από τα ευρήματα μας στη σκηνή του δυστυχήματος, με το οποίο αυτός συμφώνησε. Κατά την παραμονή μας στη σκηνή του δυστυχήματος ο οδηγός του οχήματος που υπέδειξε το σημείο μέσα στον δρόμο οπού ήταν το αυτοκίνητο του όταν αντιλήφθηκε ξαφνικά από απέναντι του τα φώτα του αγνώστου οχήματος και αμέσως έκανε την πρώτη του αποφευκτική ενέργεια προς τα αριστερά. Στη σκηνή του δυστυχήματος μετέβη επίσης και ο 17χρονος μάρτυρας ο οποίος μου υπέδειξε πως κινήθηκε το άγνωστο όχημα, όταν τους προσπέρασε και διαπίστωσα ότι αυτό είχε κινηθεί περίπου γύρω στο ένα μέτρο μέσα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Επίσης ο μάρτυρας μου υπέδειξε το σημείο που το άγνωστο όχημα επανήλθε μετά που τους προσπέρασε στη δική του λωρίδα κυκλοφορίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα στοιχεία στο φως για το θανατηφόρο του 2012-Όσα κατέθεσε ο εξεταστής της Αστυνομίας

Λήψη κατάθεσης οδηγού στις 13:45

Ακολούθησε η κατάθεση του 21χρονου οδηγού που συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα του θύματος, η οποία λήφθηκε στις 13:45 με 15:20. Δηλαδή, όπως προκύπτει, η κατάθεση του λήφθηκε μετά τα όσα κατέθεσε νωρίτερα ο εκ των νεαρών, που γίνεται αναφορά πιο πάνω, ο οποίος έδωσε περιγραφή στην Αστυνομία.

Από τον οδηγό λήφθηκε ανακριτική κατάθεση, με τον εξεταστή να τον ενημερώνει για τα δικαιώματα του. Ο 21χρονος, ο οποίος ήταν υπό σύλληψη από τις 11:05, αναφέρθηκε στις συνθήκες και η κατάθεση του, υπολογίζεται σε περίπου τρεις χειρόγραφες σελίδες. Σημειώνεται, πως σε μια ανακριτική κατάθεση, ο εξεταστής υποβάλει ερωτήσεις και στην βάση των απαντήσεων, γράφει την κατάθεση.

Ο νεαρός στην κατάθεση του, αναφέρθηκε τόσο στην πορεία του αναζητούμενου οχήματος, όσο και της δικής του, ενώ ανέφερε πως στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε ελαφρά και ακολούθως στην Αστυνομία.

Αυτό όμως που προκύπτει από την κατάθεση του, είναι πως δεν γίνεται καμία αναφορά ως προς τον τύπο ή το χρώμα ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που αφορά το αναζητούμενο όχημα. Δεν γίνεται καμία αναφορά ή περιγραφή του οχήματος και δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της κατάθεσης, εάν αντιλήφθηκε ή όχι, οποιοδήποτε στοιχείο που αφορούσε το όχημα που του ανέκοψε την πορεία του. Επίσης, σε κανένα σημείο της κατάθεσης, δεν αναφέρεται ότι ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε για το εν λόγω όχημα, στη βάση της μαρτυρίας του μάρτυρα που προηγήθηκε και έδωσε περιγραφή. Επί του συγκεκριμένου ερωτήματος, δεν γίνεται καμία αναφορά, παρά μόνο η ακόλουθη:

« {…} Ενώ εκινόμουν κατά μήκος μιας αριστερής κλειστής στροφής σύμφωνα της πορείας που ακολουθούσα και η ώρα ήταν περίπου 05:10 το πρωί, ξαφνικά αντιλήφθηκα από απέναντι μου φώτα αυτοκινήτου το οποίο κινείτο αντίθετα από εμένα στο αριστερό μέρος της δικής μου λωρίδας κυκλοφορίας και ερχόταν κατά πάνω μου. Εγώ δεν αντέδρασα αμέσως. Κορνάρω να δω την αντίδραση του οδηγού του άλλου αυτοκινήτου που ερχόταν κατά πάνω μου και όταν εκατάλαβα πως συνέχιζε να έρχεται πάνω μου, αμέσως έστριψα το τιμόνι μου αριστερά χωρίς να πατήσω τα φρένα του αυτοκινήτου μου και αμέσως μετά για να μην συγκρουστώ πάνω στον τοίχο που ήταν στην αριστερή πλευρά του δρόμου πριν την Γέφυρα έστριψα το τιμόνι μου δεξιά με αποτέλεσμα να αρχίσω να χάνω τον έλεγχο του αυτοκινήτου μου το οποίο κινήθηκε προς τα δεξιά μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και αφού συγκρούστηκε με το μπροστινό του μέρος πάνω στον τοίχο στην δεξιά πλευρά του δρόμου σύμφωνα της πορείας που ακολουθούσε ακολούθως ακινητοποιήθηκε μέσα στη μέση του δρόμου με το μπροστινό μέρος να είναι προς την Μουτταγιανα. {…}»

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις ενέργειες του, όταν αντιλήφθηκε δύο πρόσωπα στην άσφαλτο, ενώ ακολούθως καταθέτει για το πώς μετέβη στο νοσοκομείο και μετά στον αστυνομικό σταθμό.

Υπενθυμίζεται, πως την ίδια ημέρα το απόγευμα, η Αστυνομία εξέδωσε δεύτερο δελτίο τύπου, με το οποίο ενημέρωνε για την σύλληψη του οδηγού και ότι αυτό αφέθηκε ελεύθερος αφού ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις, ενώ ανέφερε πως «το αναζητούμενο όχημα που εγκατέλειψε τη σκηνή του δυστυχήματος, «πιθανόν να είναι και άλλης μάρκας πέραν από Audi, όπως αρχικά αναφέρθηκε».

8 Σεπτεμβρίου 2012: Νέα κατάθεση από τον οδηγό, κατάθεση και από μάρτυρα

Παράλληλα, αυτό που προκύπτει μέσα από το φάκελο της υπόθεσης, είναι πως ο 21χρονος οδηγός, κλήθηκε ξανά στην Αστυνομία, στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, αφού δύο ημέρες προηγουμένως, ο άτυχος 17χρονος υπέκυψε στα τραύματα του και το τροχαίο εξελίχθηκε σε θανατηφόρο.

Ο ανακριτής, επέστησε στον 21χρονο την προσοχή του στο Νόμο, ενημερώνοντας τον και πάλι για τα δικαιώματα του, ωστόσο ο νεαρός, υιοθέτησε την κατάθεση που έδωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2012. Επίσης, ούτε σε αυτή την κατάθεση, γίνεται οποιαδήποτε αναφορά για το αναζητούμενο όχημα.

Επιπρόσθετα, την ίδια ημέρα, η Αστυνομία έλαβε κατάθεση από άλλο νεαρό που επέβαινε σε μια από τις μοτοσικλέτες, ο οποίος φαίνεται να μην είχε δώσει κατάθεση νωρίτερα. Ωστόσο αυτή λήφθηκε έξι μέρες μετά το τροχαίο δυστύχημα.

Ενώπιον Νομικής Υπηρεσίας και Αρχής κατά της Διαφθοράς η υπόθεση

Σε ότι αφορά τις ενέργειες σήμερα, από πλευράς Αστυνομίας, άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι μετά την συνάντηση που θα έχει η οικογένεια με τον Αρχηγό Αστυνομίας, ωστόσο υπενθυμίζεται πως και η Νομική Υπηρεσία, μετά από αίτημα της οικογένειας, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή, ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης, με την Εισαγγελία να ζητά τον φάκελο από την Αστυνομία, ώστε να εξεταστούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Την ίδια ώρα, ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, υπάρχει καταγγελία που αφορά την εν λόγω υπόθεση, σε σχέση με τις συνθήκες, τους εμπλεκόμενους και τους χειρισμούς της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς για το θανατηφόρο του 2012

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 16χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
Πυρκαγιά κοντά σε κατοικίες στη Λεμεσό-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Οι αντιφατικές διατάξεις και η παραβίαση του Συντάγματος οι λόγοι αναπομπής του νόμου για Δικαστήρια
Καταζητούνται δύο πρόσωπα για τη συμπλοκή και τον εντοπισμό όπλων στη Λευκωσία (pic)
Οικονομικές διαφορές πίσω από την ρίψη χειροβομβίδας και τις απειλές-Υπό κράτηση οι τρεις συλληφθέντες
Απόρριψη αναπομπής περί Αστυνομίας νόμου αποφάσισε η Επιτροπή Νομικών
Το modus operandi και οι ώρες των εμπρησμών οδήγησαν στον δεσμοφύλακα-Στο κάδρο 3+12 υποθέσεις σε ένα χρόνο
Απεβίωσε κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Καταζητείται 50χρονος για κλοπή από κατοικία στη Λεμεσό (pics)
Οι οργανωμένοι εμπρηστές, το οργανωμένο έγκλημα, οι οργανωμένες λαμπρατζιές και η (;) Αστυνομία