Ανησυχία στην Ιταλία-Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μετά από 487 χρόνια

Στα πρόθυρα έκρηξης πιθανό να βρίσκεται το ηφαίστειο Campi Flegrei κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όταν το ηφαίστειο τελικά εκραγεί, είναι πιθανό να είναι συγκρίσιμο σε μέγεθος με την έκρηξη του Βεζούβιου που κατέστρεψε τις πόλεις της Πομπηίας και του Ερκουλάνουμ το 79 μ.Χ.

Το ηφαίστειο που βρίσκεται περίπου εννέα μίλια (14,5 χλμ.) δυτικά της Νάπολης και είναι ένα από τα λίγα ενεργά υπερηφαίστεια στον κόσμο, έχει γίνει πιο αδύναμο και πιο επιρρεπές σε ρήξη, καθιστώντας μια έκρηξη πιο πιθανή, λένε οι ειδικοί. Μάλιστα έχει να εκραγεί από το 1538!

360.000 άνθρωποι θα έπρεπε να απομακρυνθούν

Σύμφωνα με την Daily Mail, περίπου 360.000 άνθρωποι ζουν στο Campi Flegrei και μπορεί να χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή εάν οι ειδικοί θεωρήσουν ότι κινδυνεύει άμεσα από έκρηξη, αν και οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι θα συμβεί σύντομα.

Η μελέτη διεξήχθη από ειδικούς στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Ιταλίας για τη Γεωφυσική και την Ηφαιστειολογία (INGV) και το University College του Λονδίνου (UCL).

«Είναι φυσικό αποτέλεσμα όταν το ηφαίστειο τεντώνεται καθώς η πίεση συσσωρεύεται υπόγεια», είπε ο καθηγητής Kilburn στο MailOnline.

«Μόλις συμβεί ρήξη, θα είναι ευκολότερο για τα ηφαιστειακά υγρά να διαφύγουν.

Το Campi Flegrei (ή «φλεγόμενα πεδία») ορίζεται ως υπερηφαίστειο επειδή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει έκρηξη μεγέθους οκτώ βαθμών, ικανή να εκκενώσει περισσότερα από 200 κυβικά μίλια υλικού.

Το Campi Flegrei εξερράγη για τελευταία φορά όταν ο Ερρίκος VIII ήταν τελευταίος στον αγγλικό θρόνο και αυτό το γεγονός ήρθε μετά από ένα διάστημα περίπου 3.000 ετών.

Αλλά οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μεγάλες καλντέρες αυτού του είδους συχνά περνούν από αρκετές δεκαετίες αναταραχής πριν εκραγούν.

Το Campi Flegrei είναι ανήσυχο από τα μέσα του 20ου αιώνα, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους επιστήμονες.

Είχε αρκετές περιόδους αναταραχής δύο ετών στις δεκαετίες του 1950, του 1970 και του 1980 που προκάλεσαν μικρούς, τοπικούς σεισμούς και ανύψωση του εδάφους λόγω της κίνησης του μάγματος κάτω από την επιφάνεια.

Ωστόσο, η τρέχουσα αντοχή σε εφελκυσμό του Campi Flegrei - η μέγιστη πίεση που μπορεί να αντέξει ένα υλικό πριν σπάσει όταν τεντωθεί - είναι πιθανό να είναι περίπου το ένα τρίτο αυτής που ήταν το 1984, είπαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία, το έδαφος κάτω από το Pozzuoli σέρνεται προς τα πάνω με περίπου τέσσερις ίντσες το χρόνο, καθώς το αέριο αυξάνει την πίεση στο μάγμα, προκαλώντας διόγκωση και παραμόρφωση της επιφάνειας του εδάφους.

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε ένα μοντέλο θραύσης ηφαιστείων, που αναπτύχθηκε στο UCL, για να ερμηνεύσει τα μοτίβα των σεισμών και της ανύψωσης του εδάφους, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τμήματα του ηφαιστείου είχαν τεντωθεί σχεδόν σε σημείο θραύσης.

Ο καθηγητής Kilburn είπε ότι οι αρχές είναι καλά προετοιμασμένες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν και «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι χρειάζονται τώρα».

Οι άμεσες ενδείξεις ότι ένα ηφαίστειο πρόκειται να εκραγεί περιλαμβάνουν ρωγμές στο έδαφος και σκοτεινά ρεύματα ηφαιστειακών αερίων που εκπέμπονται. Ωστόσο, το Campi Flegrei δεν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο.

«Το ηφαίστειο δείχνει σημάδια ότι ο φλοιός εξασθενεί καθώς συνεχίζει να τεντώνεται», είπε ο καθηγητής Kilburn στο MailOnline.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Έμβρυο διασώθηκε από το σώμα της νεκρής μητέρας του στη Γάζα-Χτυπούσε ακόμα η καρδιά του
Έσβησε ο 73χρονος Χριστόφορος ενώ βρισκόταν σε πισίνα έπαυλης-Είχε πάει για διακοπές
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
Πάνω από 250,000 ευρώ τα χρήματα που χάθηκαν μέσω Metamax-Ξεπέρασαν τις 100 οι καταγγελίες
Ψηφιακή οδύσσεια για το μπλακ άουτ, restart ακόμα και 15 φορές για να φύγει η μπλε οθόνη
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 36χρονου που έσβησε στο θανατηφόρο στην Αγία Νάπα
Αδέλφια τσακώθηκαν και έβγαλαν μαχαίρια-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
Παραλήρημα Ερντογάν και Τατάρ-Η επίθεση σε Μητσοτάκη, τα δύο κράτη και η «ειρηνευτική επιχείρηση»
ΒΙΝΤΕΟ: «Εξαφανίστηκαν» τα αεροπλάνα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκειά του παγκόσμιο black out
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πανηγύρια ντροπής σε Λευκωσία και Κερύνεια