Οι ανησυχίες προσφύγων στα χέρια ΠτΔ-«Δημιουργήθηκαν διαφόρων ειδών και ταχυτήτων πρόσφυγες»

Για διαφόρων ειδών και ταχυτήτων πρόσφυγες, έκαναν λόγο οι πρόσφυγες που ανέβηκαν τον λόγο του Προεδρικού και πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, παραθέτοντας σειρά ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν τους ίδιους πρόσφυγες, εκφράζοντας την ίδια ώρα την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη και αυξανόμενη ανάπτυξη που παρατηρείται στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και τη διενέργεια ιδιωτικών αγοραπωλησιών περιουσιών με τις όποιες επιπτώσεις υπάρχουν.

Παράλληλα, μέσω υπομνήματος που παραδόθηκε στον Πρόεδρο, οι πρόσφυγες, κάλεσαν την Κυβέρνηση να εξεύρει τρόπους επίλυσης των διαχρονικών προβλημάτων που ταλανίζουν τους πρόσφυγες και όπως επίσης, να ενσκύψουν στην αξιοποίηση εργαλείων που έχουν στη διάθεση τους για να δώσουν διέξοδο σε πρόσφυγες που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικά ή άλλα προβλήματα που τους εξαναγκάζουν να αποτείνονται στην Επιτροπή Περιουσιών στα κατεχόμενα, κάτι που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Το βασικότερο ζήτημα ωστόσο που απασχολεί τους πρόσφυγες, όπως υπέδειξε εξάλλου ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, Γιώργος Λυσανδρίδης, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική, «κάτι παραδέχθηκε λίγο-πολύ και ο ίδιος ο Πρόεδρος. Υπάρχουν αποσπασματικές ενέργειες, διαφορετικές υπηρεσίες και λόγω και της έλλειψης των στοιχείων που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και της μηχανογράφησης, δεν έγινε μια πολιτική ξεκάθαρη για τους πρόσφυγες, που για παράδειγμα εάν ένας πρόσφυγας είχε μια περιουσία Χ στα κατεχόμενα, θα έπρεπε να του δοθεί ένα ανάλογο αντιστάθμισμα στις ελεύθερες περιοχές ή μια Χ βοήθεια».

Αναμφισβήτητα, οι ίδιοι οι πρόσφυγες θεωρούν πολύ δύσκολο αυτό το εγχείρημα, αφού όπως υπέδειξε ο κ. Λυσανδρίδης, «υπάρχουν τετελεσμένα και παγιωμένες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως, σήμερα υπάρχουν πρόσφυγες που δεν πήραν τίποτα, ενώ έχουν τεράστιες περιουσίες, αλλά υπάρχουν και πρόσφυγες που δεν είχαν καθόλου και επωφελήθηκαν σε πολλαπλάσιο βαθμό. Δεν μπορούμε όμως 49 χρόνια μετά να κολλάμε σε αυτά τα θέματα και να τα βρίσκουμε ως δικαιολογία. Πρέπει να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση των τουρκοκρατούμενων περιουσιών και να γίνουν κάποιες παροχές εκεί που υπάρχουν κάποια ελλιπείς στοιχεία και να γίνει μια πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, ότι για αυτές τις περιπτώσεις θα ακολουθηθεί συγκεκριμένη πολιτική».

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αρχείο για τις περιουσίες που έχει δημιουργηθεί, ξεκίνησε να καταγράφει τις εν λόγω περιουσίες και συνεχίζει να ενημερώνεται πλέον με τα διάφορα βοηθήματα που λαμβάνονται είτε από την Υπηρεσία Μέριμνας, είτε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, είτε από άλλα σχέδια που υπήρχαν διαχρονικά.

Στην παρούσα φάση, ωστόσο, εκτίμηση των προσφύγων είναι ότι το ίδιο το κράτος πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί, «καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από πλευράς Κυβέρνησης και θα πρέπει να επαναφέρει αυτή τη μελέτη και τους φορείς, για να λάβει γνώση. Από την πλευρά μας, έχουμε εισηγηθεί και στον Πρόεδρο αλλά και στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, να εγγραφεί το θέμα και να συζητηθεί, για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει, για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Αφού αξιολογηθεί το συγκεκριμένο αρχείο, πρέπει να αποφασίσουν πόσο είναι το διαθέσιμο κονδύλι που υπάρχει κάθε χρόνο από το κράτος, είτε από άλλους πόρους, για αυτό το σκοπό, για να αρχίσουν να γίνονται κάποια σενάρια εάν θα δοθεί κάτι στον κάθε πρόσφυγα, με ποιο τρόπο και με ποια συχνότητα».

Δύσκολο το παζλ της ισότιμης κατανομής βαρών

Επιπρόσθετα, φαίνεται να υπάρχουν και τα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους πρόσφυγες, με τον κ. Λυσανδρίδη να κάνει λόγο για δημιουργία διαφόρων ειδών και ταχυτήτων πρόσφυγες. «Για παράδειγμα στους προσφυγικούς συνοικισμούς με τον Α ή Β τρόπο στεγάσαμε κόσμο, τους δόθηκε δωρεάν στέγη, συντηρούνταν τα υποστατικά, μερικά τιτλοποιήθηκαν και σήμερα η Κυβέρνηση έρχεται να τους δώσει νέα ενίσχυση, κτίζοντας τους νέες πολυκατοικίες. Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία κάποιου για να εντοπίσει ένα Α πόσο, το οποίο φυσικά, είναι πολύ μικρό σε σχέση με το τι θα πάρει μετά όταν θα πάρει ένα νέο διαμέρισμα. Πρέπει να σκεφτούμε όμως, ότι την ίδια ώρα, υπάρχει και άλλη μια μεγάλη μερίδα προσφύγων, η οποία δεν πήρε τίποτα μέχρι σήμερα και έχει τεράστια περιουσία και δεν δικαιούται οποιαδήποτε στεγαστική βοήθεια».

Αυτό που έγινε ξεκάθαρο πάντως από πλευράς των προσφύγων, είναι ότι πρόκειται για ένα δύσκολο παζλ για ισότιμη κατανομή βαρών. «Από την άλλη, υπάρχουν και οι πρόσφυγες που διαμαρτύρονται, ότι είχαν μια περιουσία αξίας στα κατεχόμενα και σήμερα δεν έχουν τίποτα. Πρέπει να δοθεί για όλους τους πρόσφυγες μια προτεραιότητα».

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες διεκδικούν αύξηση στα εισοδηματικά κριτήρια και κλιμακωτή χορηγία με πιο ευέλικτα σχέδια. Παράλληλα, οι πρόσφυγες έθεσαν ενώπιον του Προέδρου, θέματα υποστελέχωσης που παρατηρούνται σε κάποιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εξέταση των αιτήσεων και ένα νεαρό ζευγάρι να βρίσκεται στην αναμονή για ενάμιση χρόνο για μια αίτηση προσφυγικής βοήθειας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)