Σκωτσέζικο ντους οι τιμές στα προϊόντα-Αυξήσεις εν αναμονή μειώσεων

Στο σκοτάδι φαίνεται να βρίσκονται σήμερα οι καταναλωτές, οι οποίοι ψάχνουν απαντήσεις για τις διακυμάνσεις των τιμών σε διάφορα προϊόντα, αφού η απόφαση που λήφθηκε στο πρόσφατο παρελθόν για την επιβολή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, φαίνεται να μην έφερε πλήρης ικανοποίηση ανάμεσα στους καταναλωτές, καθώς όπως διαπιστώνεται για συγκεκριμένα προϊόντα, αντί να μειωθούν οι τιμές, αυξήθηκαν.

Την ίδια ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, διαμήνυσε πως έχει ετοιμαστεί ένας νέος κατάλογος προϊόντων και υπηρεσιών με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή, από το 19% στο 3% και από το 5% στο 0% για κάποια, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται για νομοθετική επεξεργασία και θα περάσει σύντομα από το υπουργικό για έγκριση, οι καταναλωτές εκφράζουν δυσφορία αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση.

Όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, στον REPORTER, δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής στους καταναλωτές για τον νέο κατάλογο με μηδενικό συντελεστή. «Απλά το μόνο που γνωρίζουμε από τα όσα ακούμε, είναι ότι δεν θα περιλαμβάνονται μόνο προϊόντα, αλλά και υπηρεσίες. Μας έχουν στο σκοτάδι και δεν ήρθε κανένας να μας ρωτήσει, ούτε να λάβουν τη γνώμη μας, για το ποια προϊόντα, χρειάζονται μείωση. Φυσικά, ούτε στα προηγούμενα προϊόντα μας έχουν ρωτήσει που αποφάσισαν για τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ».

Πάντως, οι περισσότεροι καταναλωτές, σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, διερωτώνται κατά πόσο βοήθησε ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ ή όχι. «Επικρατεί ένας προβληματισμός και μια ανησυχία, κατά πόσο βοήθησε αυτή η απόφαση που λήφθηκε. Η προσωπική μου άποψη πάντως, είναι ότι έχει βοηθήσει σίγουρα, αλλά όχι στον βαθμό που αναμενόταν να βοηθήσει, καθώς οι μειώσεις δεν ήταν τόσο αισθητές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων».

Εκτίμηση πάντως, είναι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου καταλόγου με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, «καθώς αναμένουν να δουν την εξέλιξη της πρώτης απόφασης, για να αποκτήσουν εμπειρίες και μετέπειτα να προχωρήσουν με νέες μειώσεις σε άλλα προϊόντα. Σημειώνεται επίσης, ότι είναι από τις πρώτες ημέρες της απόφασης, που φάνηκε ότι οι τρεις κατηγορίες από αυτές που ανέφεραν, δηλαδή οι παιδικές τροφές, τα παιδικά γάλατα και οι πάνες, έχουν ακριβώσει αντί να μειωθούν οι τιμές. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι οι προμηθευτές αυτών των προϊόντων αύξησαν τις τιμές στα καταστήματα λιανικής πώλησης, λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία που θα εφαρμοζόταν ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ».

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, δεν μπορούσε να εξακριβώσει κατά πόσο είναι δικαιολογημένες ή όχι οι αυξήσεις, με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή που είναι αρμόδια, να αναφέρει ότι αφού είδε τους προμηθευτές, ήταν δικαιολογημένες οι αυξήσεις που υπήρξαν, λίγες ημέρες πριν από τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Το ερώτημα που παρέθεσε πάντως από την πλευρά του ο κ. Δρουσιώτης, «είναι εάν οι προμηθευτές, θα προχωρούσαν σε αυξήσεις πριν το μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ ή πιο μετά, αλλά όταν άκουσαν για την απόφαση, άλλαξαν τις τιμές πιο νωρίς και επίσπευσαν τη διαδικασία των αυξήσεων. Το άλλο ερώτημα που εγείρεται επίσης, είναι εάν δεν ήταν ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ, οι τιμές θα ήταν σε αυτό το επίπεδο ή θα ήταν χαμηλότερες;».

Δειτε Επισης

Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες