Χαιρέτισε την αναθεώρηση για τις άδειες οδήγησης στο Συμβούλιο Μεταφορών ΕΕ ο Βαφεάδης

Ως ένα από τα κύρια στοιχεία της προσπάθειας για βελτίωση της οδικής ασφάλειας, χαρακτήρισε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης την πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας για την Άδεια Οδήγησης. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός συμμετείχε την Πέμπτη στο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας (Μεταφορές) που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο με κύριο θέμα συζήτησης την πρόταση αναθεώρησης της Οδηγίας για την Άδεια Οδήγησης, η οποία αποτελεί μέρος της νομοθετικής δέσμης για την Οδική Ασφάλεια.

Ο Υπουργός στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι η εν λόγω Πρόταση είναι ένα από τα κύρια στοιχεία της προσπάθειας για βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Επισήμανε επίσης ότι, με την προώθηση της εναρμόνισης των αδειών οδήγησης σε όλα τα κράτη μέλη, εξασφαλίζεται μια ενιαία μορφή με κοινά χαρακτηριστικά, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση οποιασδήποτε περίπτωσης απάτης. Επίσης, μέσω της ενισχυμένης συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των κρατών μελών για το θέμα των τροχαίων παραβάσεων, η οδηγία θα μπορούσε να συμβάλει στη διασφάλιση της συμμόρφωσης των οδηγών στην καταβολή των προστίμων που προκύπτουν από σοβαρές τροχαίες παραβάσεις.

Χαιρέτισε επίσης την πρόνοια αυτοαξιολόγησης της υγείας του οδηγού πριν από την έκδοση ή την ανανέωση άδειας οδήγησης, καθώς αυτή προάγει την οδική συνείδηση των οδηγών. Ωστόσο, επισήμανε ότι για να είναι πλήρως αποτελεσματική, θα πρέπει να συμπληρώνεται με επαγγελματικές ιατρικές εξετάσεις και πιθανώς αξιολογήσεις από εμπειρογνώμονες οδήγησης για άτομα με ορισμένες παθήσεις.

Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση της οικολογικής οδήγησης στο πρόγραμμα της ύλης των εξετάσεων οδήγησης, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι αυτή είναι σύμφωνη με τους κοινούς στόχους της νομοθετικής Δέσμης «FIT for 55», ενισχύοντας έτσι την περιβαλλοντική αειοφορία. Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης έγινε επίσης, ανταλλαγή απόψεων για την καθιέρωση ψηφιακής άδειας οδήγησης με ισχύ σε όλη την ΕΕ και τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής κεντρικής βάσης δεδομένων.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το πλαίσιο θα πρέπει να συμπληρώνεται περαιτέρω με στοιχεία όπως η επεξεργασία της δυνατότητας προσαρμογής στις τεχνολογικές τάσεις, το φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον και ενδεχομένως την παροχή εναλλακτικών λύσεων για όσους είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τη ψηφιακή τεχνολογία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η Κύπρος μαζί με 15 άλλα κράτη μέλη συνυπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη για την Ποδηλασία που έχει ως στόχο να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της ποδηλασίας ως βιώσιμου, αποδοτικού και σύγχρονου τρόπου μεταφοράς με υψηλό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Η Διακήρυξη καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσει ένα κατάλληλο σχέδιο δράσης σε επίπεδο ΕΕ για την περαιτέρω προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου.

Τέλος, ο κ. Βαφεάδης είχε διμερείς επαφές με ομόλογούς του όπου συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Το συγκινητικό μήνυμα του πατέρα του 10χρονου Λούκα που διαγνώσθηκε με καρκίνο για τρίτη φορά-«Μπαμπά πάμε και θα έρθουμε»
Υπ. Γεωργίας: Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα
Ε/κ και Τ/κ συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης
Οδηγίες Κανάρη σε ΟΑΥ για παράδοση μελέτης βασικών υπηρεσιών ΓεΣΥ σε ακριτικές περιοχές
Διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Λάρνακας λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Η ιστορία του 25χρονου ποδηλάτη που διαγνώσθηκε με καρκίνο και κάνει τον γύρο της Κύπρου για το Ογκολογικό
Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία-Ο καιρός μέχρι και την Τρίτη
ΒΙΝΤΕΟ: Αγανακτισμένοι οι πολίτες με τις συνεχείς αυξήσεις, ζητούν μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση
Έτσι θα είναι οι φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ-Υπογράφτηκε η σύμβαση (pics)
Δυνατή η τροποποίηση Δήλωσης ΦΠΑ από τις 17 Σεπτεμβρίου