Απαντά με ερωτήματα στους Δικαστές για το Πόθεν Έσχες ο Δημητρίου-«Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας»

Δύο ερωτήματα, σχετικά με τα όσα αναφέρθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με το ζήτημα του Πόθεν Έσχες των δικαστών, το οποίο και αναφέρθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, θέτει ο Δημήτρης Δημητρίου.

1) Πότε υπέβαλαν δήλωση Πόθεν Έσχες οι Δικαστές του Ανωτάτου;

2) Κι αν δεν υπεβλήθη ποτέ, πότε προγραμματίζουν να καταθέσουν για πρώτη φορά;

Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρει πως, «όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Και μόνο από αυτές. Η δικαστική εξουσία οφείλει να αυτορυθμίσει το ζήτημα. Εδώ και έξι χρόνια, από τότε που με απόφαση δικαστηρίου κρίθηκε πως δεν έχει κάποιος άλλος την εξουσία, αναμένουμε».

«Απληροφόρητοι για το πόθεν έσχες των δικαστών»

Όπως σημειώνει, το Ανώτατο ενημερώθηκε για χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου και Μελών της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικές με το πόθεν έσχες των Δικαστών, σύμφωνα με τις οποίες, η Δικαστική Εξουσία «δεν έπραξε τίποτα», «αν είδατε εσείς πόθεν έσχες των Δικαστών, είδαμε κι εμείς», ενώ αμφισβητείται η «ύπαρξη πολιτικής βούλησης από πλευράς των Δικαστών να το πράξουν» και γίνεται επίσης λόγος για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Οι πιο πάνω δηλώσεις, προφανώς, οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης των Μελών της Επιτροπής, δεδομένου ότι, το Ανώτατο Δικαστήριο, με σχετική ανακοίνωσή του ημερομηνίας 15.12.2022, ενημέρωνε ότι «προχώρησε στη σύσταση επιτροπής η οποία υπέβαλε εισήγηση προς το Σώμα για ετοιμασία σχετικού Κανονισμού», επισημαίνεται.

Το Σώμα, συνεχίζει η ανακοίνωση του Ανωτάτου, αποφάσισε όπως αποδεχθεί την εισήγηση, ο Κανονισμός βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του και θα δημοσιευτεί στο προσεχές διάστημα.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι ο υπό αναφορά Κανονισμός, ετοιμάστηκε και πήρε, μετά από επανειλημμένες συζητήσεις του Σώματος, την τελική του μορφή, ενώ θα δημοσιευθεί αμέσως μετά την 1.7.2023, οπότε και θα επέλθει ο διαχωρισμός του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς επίσης και η σύσταση Εφετείου.

Κρίθηκε επιβεβλημένη η δημοσίευσή του αμέσως μετά την 1.7.2023, σημειώνεται, για σκοπούς αλληλοελέγχου των Δικαστικών Σωμάτων, αλλά και κάλυψης του όλου φάσματος της νέας δικαστικής δομής με την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες.

Δειτε Επισης

ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης