Απαντά με ερωτήματα στους Δικαστές για το Πόθεν Έσχες ο Δημητρίου-«Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας»

Δύο ερωτήματα, σχετικά με τα όσα αναφέρθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με το ζήτημα του Πόθεν Έσχες των δικαστών, το οποίο και αναφέρθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, θέτει ο Δημήτρης Δημητρίου.

1) Πότε υπέβαλαν δήλωση Πόθεν Έσχες οι Δικαστές του Ανωτάτου;

2) Κι αν δεν υπεβλήθη ποτέ, πότε προγραμματίζουν να καταθέσουν για πρώτη φορά;

Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρει πως, «όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Και μόνο από αυτές. Η δικαστική εξουσία οφείλει να αυτορυθμίσει το ζήτημα. Εδώ και έξι χρόνια, από τότε που με απόφαση δικαστηρίου κρίθηκε πως δεν έχει κάποιος άλλος την εξουσία, αναμένουμε».

«Απληροφόρητοι για το πόθεν έσχες των δικαστών»

Όπως σημειώνει, το Ανώτατο ενημερώθηκε για χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου και Μελών της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικές με το πόθεν έσχες των Δικαστών, σύμφωνα με τις οποίες, η Δικαστική Εξουσία «δεν έπραξε τίποτα», «αν είδατε εσείς πόθεν έσχες των Δικαστών, είδαμε κι εμείς», ενώ αμφισβητείται η «ύπαρξη πολιτικής βούλησης από πλευράς των Δικαστών να το πράξουν» και γίνεται επίσης λόγος για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Οι πιο πάνω δηλώσεις, προφανώς, οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης των Μελών της Επιτροπής, δεδομένου ότι, το Ανώτατο Δικαστήριο, με σχετική ανακοίνωσή του ημερομηνίας 15.12.2022, ενημέρωνε ότι «προχώρησε στη σύσταση επιτροπής η οποία υπέβαλε εισήγηση προς το Σώμα για ετοιμασία σχετικού Κανονισμού», επισημαίνεται.

Το Σώμα, συνεχίζει η ανακοίνωση του Ανωτάτου, αποφάσισε όπως αποδεχθεί την εισήγηση, ο Κανονισμός βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του και θα δημοσιευτεί στο προσεχές διάστημα.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι ο υπό αναφορά Κανονισμός, ετοιμάστηκε και πήρε, μετά από επανειλημμένες συζητήσεις του Σώματος, την τελική του μορφή, ενώ θα δημοσιευθεί αμέσως μετά την 1.7.2023, οπότε και θα επέλθει ο διαχωρισμός του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς επίσης και η σύσταση Εφετείου.

Κρίθηκε επιβεβλημένη η δημοσίευσή του αμέσως μετά την 1.7.2023, σημειώνεται, για σκοπούς αλληλοελέγχου των Δικαστικών Σωμάτων, αλλά και κάλυψης του όλου φάσματος της νέας δικαστικής δομής με την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες.

Δειτε Επισης

Πέντε μέλη οικογένειας Αράβων δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους στο Ισραήλ
Φρίκη στο Λονδίνο-17χρονος πρόσφερε λουλούδια σε 15χρονη, εκείνη δεν τα πήρε και τη σκότωσε
Στα χέρια των ΗΠΑ και πάλι ο Αμερικανός στρατιώτης που είχε συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα
Χριστοδουλίδης: Λαμπρή προσωπικότητα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής ο Κωστής Κολώτας
Έξι στους δέκα Κύπριους επηρεάζονται αρνητικά από την κοινωνική σύγκριση στα ΜΚΔ
BINTEO: Πνίγηκε ξανά το Πήλιο στην Ελλάδα-Στο έλεος των πλημμυρών η Μηλίνα, κινδυνεύουν σπίτια
Την πόρτα της εθελουσίας εξόδου δείχνουν οι προεδρικοί στους αντιρρησίες στον ΣΥΡΙΖΑ
Αποκάλυψη: «Η διαχείριση των Κροατών χούλιγκαν ήταν μία εξαιρετικά εύκολη υπόθεση»
Κατάσχεση ρεκόρ στην Ιρλανδία 2,2 τόνων κοκαΐνης και αξίας €157 εκατ.-Καταδρομείς «συνέλαβαν» το πλοίο
Αυξήθηκαν οι συνοδοί παιδιών στη Μέση Εκπαίδευση, ξεπέρασαν τους 350