Απαντά με ερωτήματα στους Δικαστές για το Πόθεν Έσχες ο Δημητρίου-«Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας»

Δύο ερωτήματα, σχετικά με τα όσα αναφέρθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με το ζήτημα του Πόθεν Έσχες των δικαστών, το οποίο και αναφέρθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, θέτει ο Δημήτρης Δημητρίου.

1) Πότε υπέβαλαν δήλωση Πόθεν Έσχες οι Δικαστές του Ανωτάτου;

2) Κι αν δεν υπεβλήθη ποτέ, πότε προγραμματίζουν να καταθέσουν για πρώτη φορά;

Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρει πως, «όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Και μόνο από αυτές. Η δικαστική εξουσία οφείλει να αυτορυθμίσει το ζήτημα. Εδώ και έξι χρόνια, από τότε που με απόφαση δικαστηρίου κρίθηκε πως δεν έχει κάποιος άλλος την εξουσία, αναμένουμε».

«Απληροφόρητοι για το πόθεν έσχες των δικαστών»

Όπως σημειώνει, το Ανώτατο ενημερώθηκε για χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου και Μελών της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικές με το πόθεν έσχες των Δικαστών, σύμφωνα με τις οποίες, η Δικαστική Εξουσία «δεν έπραξε τίποτα», «αν είδατε εσείς πόθεν έσχες των Δικαστών, είδαμε κι εμείς», ενώ αμφισβητείται η «ύπαρξη πολιτικής βούλησης από πλευράς των Δικαστών να το πράξουν» και γίνεται επίσης λόγος για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Οι πιο πάνω δηλώσεις, προφανώς, οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης των Μελών της Επιτροπής, δεδομένου ότι, το Ανώτατο Δικαστήριο, με σχετική ανακοίνωσή του ημερομηνίας 15.12.2022, ενημέρωνε ότι «προχώρησε στη σύσταση επιτροπής η οποία υπέβαλε εισήγηση προς το Σώμα για ετοιμασία σχετικού Κανονισμού», επισημαίνεται.

Το Σώμα, συνεχίζει η ανακοίνωση του Ανωτάτου, αποφάσισε όπως αποδεχθεί την εισήγηση, ο Κανονισμός βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του και θα δημοσιευτεί στο προσεχές διάστημα.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι ο υπό αναφορά Κανονισμός, ετοιμάστηκε και πήρε, μετά από επανειλημμένες συζητήσεις του Σώματος, την τελική του μορφή, ενώ θα δημοσιευθεί αμέσως μετά την 1.7.2023, οπότε και θα επέλθει ο διαχωρισμός του σημερινού Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς επίσης και η σύσταση Εφετείου.

Κρίθηκε επιβεβλημένη η δημοσίευσή του αμέσως μετά την 1.7.2023, σημειώνεται, για σκοπούς αλληλοελέγχου των Δικαστικών Σωμάτων, αλλά και κάλυψης του όλου φάσματος της νέας δικαστικής δομής με την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες.

Δειτε Επισης

Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος-«Ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά από το Κυπριακό»
Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά στην Ελλάδα-Έγιναν στάχτη σπίτια, μάχη για πλήρη έλεγχο
Συμφωνίες με Ελλάδα για διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρών ενέκρινε η Βουλή
Xαιρετίζει τη ψήφιση πρότασης νόμου για εγκλωβισμένους αγοραστές το ΥΠΕΣ-«Τέλος στο αδιέξοδο για 9.497 περιπτώσεις»
Παρατείνεται η χρονική περίοδος για κρατική χρηματοδότηση στον ΟΚΥπΥ
Nέα κίτρινη προειδοποίηση-Σκαρφαλώνει στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Η Ολομέλειας της Βουλής ψήφισε ομόφωνα το νέο νόμο για προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών
Financial Times: Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις πιστεύουν ότι το Ιράν μετέφερε ουράνιο από το Φορντό πριν τα πλήγματα
Τριανταφυλλίδης: Ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ και ακόμα όχι η πελάτισσα μου, ζητούμε επίσημη ενημέρωση
Στη ΜΕΘ 17χρονος που τραυματίστηκε από την αιματηρή συμπλοκή με μαχαίρια-Υποβλήθηκε σε επέμβαση 15χρονος