H Κύπρος διαθέτει 14 μετεωρολογικούς σταθμούς που λειτουργούν πέραν των 100 ετών

H Κύπρος διαθέτει συνολικά 14 μετεωρολογικούς σταθμούς οι οποίοι έχουν συμπληρώσει αδιάλειπτη λειτουργία τουλάχιστον 100 ετών. Οι πέντε από αυτούς αναγορεύτηκαν σε «σταθμούς εκατονταετίας» κατά το 19ο Κογκρέσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (ΠΟΜ), που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη μεταξύ 22/5-2/6 και στο οποίο έλαβε μέρος το Τμήμα Μετεωρολογίας.

Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Τμήματος, Δρ Κλεάνθης Νικολαΐδης, με την ιδιότητά του ως Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Ανάμεσα στα ψηφίσματα που συζητήθηκαν ήταν και η αναγόρευση σε σταθμούς «εκατονταετίας» Μετεωρολογικών, Περιβαλλοντικών αλλά και Υδρολογικών σταθμών των χωρών μελών του ΠΟΜ. Η Κύπρος διαθέτει αρκετούς τέτοιους σταθμούς, ενώ κατά τη διάρκεια του 19ου Κογκρέσου άλλοι 5 σταθμοί του Τμήματος ονομάστηκαν σταθμοί εκατονταετίας. Αυτοί οι σταθμοί είναι οι βροχομετρικοί σταθμοί της Δρούσειας, του Αγίου Νεοφύτου, του Κύκκου, του Καλού Χωριού Λεμεσού και του Παλαιχωρίου.

Στο παρόν Κογκρέσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, ονομάστηκαν σε σταθμούς εκατονταετίας συνολικά 118 σταθμοί, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Με την αναγόρευση αυτών των 5 σταθμών σε σταθμούς εκατονταετίας, το Τμήμα Μετεωρολογίας διαθέτει πλέον συνολικά 14 σταθμούς εκατονταετίας, που αν συγκριθεί με το μέγεθος του νησιού τότε πρόκειται περί μεγάλου αριθμού» προστίθεται.

Ο ΠΟΜ δίνει μεγάλη σημασία στους σταθμούς εκατονταετίας με μεγάλες και αδιάλειπτες χρονοσειρές παρατηρήσεων, καθώς εξάγονται πολύ πιο ασφαλή κλιματικά δεδομένα σε βάθος χρόνου, ενώ ελέγχονται ταυτόχρονα και τα κλιματικά μοντέλα, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»