Αντιδράσεις για την ποινή στον τέως Κιτίου- «Δεν μας ικανοποιεί»

«Η ποινή 12 μηνών με αναστολή που επιβλήθηκε στον τέως Μητροπολίτη Κιτίου ο οποίος έχει καταδικαστεί για άσεμνη επίθεση σε γυναίκα, δεν μας ικανοποιεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΓΟ μετά το άκουσμα της ποινής.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «είναι γεγονός ότι από μόνη της η καταδίκη που ανακοίνωσε πριν μερικές εβδομάδες το Δικαστήριο είναι ιστορικής σημασίας καθώς είναι η πρώτη φορά που πρόσωπο που βρίσκεται σε θέση εξουσίας καταδικάζεται για ένα τέτοιο έγκλημα εις βάρος μάλιστα κοριτσιού που βρισκόταν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της ίδιας και της οικογένειας της. Η απόφαση είναι επίσης σημαντική γιατί κλονίζει την άποψη ότι θεσμοί όπως η Εκκλησία είναι υπεράνω του νόμου και ταρακουνά πατριαρχικές αντιλήψεις που αναπτύσσονται σε αυτό το πλαίσιο».

«Ωστόσο, είναι ισχυρή η πεποίθηση μας πως οι εγκληματίες που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητοι. Αντίθετα, πρέπει το Δικαστικό σύστημα να επιβάλλει ποινές οι οποίες να δρουν παραδειγματικά για εν δυνάμει θύτες την ίδια στιγμή που θα δίνουν κίνητρο στα θύματα να καταγγείλουν. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να καταστεί σαφές στην κοινωνία ότι τα εγκλήματα αυτά είναι αξιόποινα, έτσι ώστε να μπορέσουμε συλλογικά να απαλλαγούμε από αντιλήψεις που εις βάρος των θυμάτων, κρύβουν κάτω από το χαλί τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές. Όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της δίκης, το έγκλημα αυτό επηρέασε τα μέγιστα τη ζωή της γυναίκας θύματος και για αυτό το λόγο είναι που αναζήτησε τη δίωξη και καταδίκη του εγκληματία 40 χρόνια μετά. Το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε από το Δικαστήριο, το οποίο παραδόξως σήμερα επέβαλε ποινή με αναστολή στον καταδικασθέντα», αναφέρουν.

Σημειώνουν δε ότι «όπως ξαναείπαμε, η έκβαση της δίκης του τέως Κιτίου είναι μια νίκη για τις γυναίκες της Κύπρου και επιβράβευση των αγώνων που δίνουν εδώ και χρόνια γυναικείες οργανώσεις και άλλες οργανώσεις, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρισκόμαστε διαχρονικά ως ΠΟΓΟ. Με αυτή την αφορμή επαναβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε νομοθεσίες που θα εφαρμόζονται ουσιαστικά και θα δρουν προς όφελος των θυμάτων και της κοινωνίας».

«Στέλνει ισχυρό μήνυμα»

«Η σημερινή ανακοίνωση της ποινής στην υπόθεση καταδίκης του τέως Μητροπολίτη Κιτίου για άσεμνη επίθεση εναντίον ανήλικης, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης από οποιονδήποτε και αν προέρχεται. Όλοι είναι ίσοι έναντι του νόμου», αναφέρει σε δήλωσή της η Αν. Εκπρόσωπος Τύπου το ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου.

Σημειώνει δε ότι «η απόφαση στέλνει επίσης το μήνυμα προς κάθε θύμα που βίωσε ή βιώνει τέτοιες συμπεριφορές, για να σπάσει τη σιωπή του. Ποτέ δεν είναι αργά για την αλήθεια».

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε εργαστεί συστηματικά και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιαλείπτως, με σειρά προτάσεων και άλλων ενεργειών, με πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης και οτιδήποτε άλλο απαιτείται, που να δίνει φωνή και στήριξη σε κάθε θύμα βίας και παρενόχληση», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα