Διαμαρτυρία έξω από τις Κεντρικές για τον Κενάν-Νέα επιστολή Λοττίδου σε Καπνουλλά

Σε διαμαρτυρία έξω από τις Κεντρικές Φυλακές, καλεί τον κόσμο το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος», με αφορμή την μεταφορά του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάζ στη Γερμανία την Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «η κατάσταση της υγείας του Κενάν δεν του επιτρέπει να ταξιδέψει. Και θα είναι πολύ χειρότερα για την υγεία του στη Γερμανία, όπου θα εγκλειστεί στις λεγόμενες φυλακές υψίστης ασφαλείας, αφού. τον θεωρούν ύποπτο για τρομοκρατία. Και πάνω από όλα, παραμένει πάντα ο σίγουρος κίνδυνος να μεταφερθεί από την Γερμανία στη Τουρκία»,

Το Πολιτιστικό Κέντρο καλεί «κάθε δημοκράτη και δημοκράτισσα, και όλους τους υποστηρικτές του αγώνα του Κουρδικού λαού να οργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 6.00 μ.μ., στο χώρο μπροστά στις Κεντρικές Φυλακές, στη Λευκωσία. Καλούμε τις κυπριακές αρχές να μην μεταφέρουν τον Κούρδο αγωνιστή Κενάν Αγιάζ στη Γερμανία. Καλούμε τις κυπριακές αρχές να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε ο αγωνιστής Κενάν Αγιάζ να αφεθεί ελεύθερος».

Νέα επιστολή σε Καπνουλλά

Η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη απέστειλε την Πέμπτη επιστολή στη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών με την οποία ζητεί όπως τύχει άμεσης εξέτασης το αίτημα του δικηγόρου του Κούρδου Κενάν Αγιάς και να διευθετηθεί η εξέτασή του από γιατρό της επιλογής του σήμερα.

Η επιστολή της κ. Λοττίδη με την ένδειξη "κατεπείγον", την οποία κοινοποίησε στα ΜΜΕ, στάληκε έπειτα από παράπονο που υποβλήθηκε στις 30 Απριλίου από τον δικηγόρο Κωστή Ευσταθίου, εκ μέρους του πελάτη του, κατά του Τμήματος Φυλακών, αναφορικά με τα νόμιμα δικαιώματά του ως κρατούμενος.

Ο Κενάν Αγιάς κρατείται από τις 19 Απριλίου και από τις 4 Μαΐου κατέρχεται σε συνεχή απεργία πείνας και όπως αναφέρει η κ. Λοττίδη «η κατάσταση της ήδη βεβαρημένης υγείας του έχει επιδεινωθεί».

Ο δικηγόρος υποβάλλει αίτημα να επιτραπεί σε ιδιώτη γιατρό να τον εξετάσει για να δώσει ανεξάρτητη γνωμάτευση και όπως σημειώνει στην επιστολή της η Επίτροπος, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, «το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον και θα πρέπει να επιτραπεί η εξέταση του από το γιατρό που επιθυμεί άμεσα λόγω της κατάστασης της υγείας του αλλά και ενόψει της επικείμενης έκδοσής του, αύριο 2 Ιουνίου».

Η Επίτροπος υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς των Φυλακών κάθε κρατούμενος μπορεί να ζητήσει να εξεταστεί από γιατρό της δικής του επιλογής και η εξέταση αυτή γίνεται με έγκριση και τη παρουσία ιατρικού λειτουργού και κατά τις ώρες της υπηρεσίας του στο χώρο των Φυλακών σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας.

Επίσης σημειώνει ότι ως Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης Αναγκαστικών Επιστροφών το γραφείο της παρακολουθεί αυτές τις περιπτώσεις και «είναι απαραίτητο να πιστοποιείται ιατρικώς η ικανότητα του επιστρεφόμενου να ταξιδέψει εφόσον αυτός πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας (fit to fly)».

Υπενθυμίζει και οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρ. Συμβουλίου που προβλέπει ότι κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση της υγείας του υπό επιστροφή ατόμου και σε περίπτωση επιστροφής από αέρος, απαιτείται συνήθως βεβαίωση από ιατρικό προσωπικό σχετικά με την ικανότητα του προσώπου να ταξιδέψει αεροπορικώς.

«Όπως αναφέρεται και στο άρθρο 9 της Οδηγίας, η κατάσταση της υγείας του υπό επιστροφή ατόμου μπορεί να αποτελέσει και λόγο για πιθανή αναβολή της επιστροφής του», σημειώνει η Επίτροπος.

Περαιτέρω η κ. Λοττίδη σημειώνει ότι στον Κώδικα Δεοντολογίας (Code of Conduct) της Frontex στο άρθρο 8 που αφορά στην ιατρική εξέταση και στην ικανότητα του επιστρεφόμενου να ταξιδέψει αναφέρεται ότι «τα υπό επιστροφή άτομα θα πρέπει να επιστραφούν εφόσον είναι ικανά να ταξιδέψουν -fit to travel- και πριν την επιστροφή τους τα υπό επιστροφή άτομα θα πρέπει να εξεταστούν από ιατρό όταν είναι γνωστό ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια ή αν χρειάζονται ιατρική φροντίδα».

«Είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι καθίσταται βασική αρχή , ότι όπου τίθεται θέμα επιβίβασης σε αεροσκάφος που δεν είναι ηθελημένη, ανεξάρτητα αν πρόκειται για αναγκαστική επιστροφή ή έκδοση, με ισχυρισμούς ιατρικών θεμάτων, πρόσωπο δεν πρόκειται να επιβιβαστεί χωρίς την ιατρική βεβαίωση fit to flight», σημειώνει η Επίτροπος.

Αναφέρεται εξάλλου σε απόφαση του ΕΔΑΔ σε συγκεκριμένη υπόθεση, ότι το γεγονός πως  παρέχεται ιατρική περίθαλψη σύμφωνα με τη θέση των Φυλακών, «δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και η πρέπουσα».

«Αυτό από μόνο του δημιουργεί την υποχρέωση για άμεση ικανοποίηση του κρατούμενου για εξέταση του από ιατρό της επιλογής του, ιδιαίτερα υπό τις προσωπικές του συνθήκες, κάτω από τις οποίες επίκειται η υποχρεωτική αναχώρηση /έκδοση του από την Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρει η κ. Λοττίδη.

Καταλήγει λέγοντας ότι με βάση όλα τα πιο πάνω, το αίτημα του θα πρέπει να τύχει άμεση εξέτασης και να διευθετηθεί η εξέταση του από το γιατρό της επιλογής του σήμερα.

«Παρακαλώ όπως, σύμφωνα με το εδάφιο (1) του άρθρου 8 των περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμων, θέσετε υπόψη μου άμεσα, και εν πάσει περιπτώσει εντός της ημέρας, λόγω της φύσεως του θέματος, τα σχόλια και τις απόψεις σας και με πληροφορήσετε τους λόγους  για τους οποίους δεν έχουν μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί το αίτημα του παραπονούμενου», καλεί τη Διεύθυνση των Φυλακών η κ. Λοττίδη.

Την επιστολή έδωσε στη δημοσιότητα το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος».

ena

dyo

tria

Δειτε Επισης

Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα