Έρευνες επί ερευνών για τους 16+4 ύποπτους αγώνες-Στο επίκεντρο ένας κόκκινος φάκελος
06:00 - 01 Ιουνίου 2023
Σηκώνουν μανίκια οι τέσσερις ερευνώντες λειτουργοί που διορίστηκαν από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, ώστε να εξετάσουν τους τέσσερις φάκελους που έφθασαν στο νησί μας το τελευταίο δεκαπενθήμερο, που σχετίζονται με έντονη στοιχηματική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε σε τέσσερα παιχνίδια του κυπριακού πρωταθλήματος, ενώ την ίδια ώρα, στην ακίδα βρίσκονται και οι περιβόητοι 16 κόκκινοι φάκελοι που εξαφανίστηκαν και επανήλθαν στο προσκήνιο από τον πρώην αντιπρόεδρο της Επιτροπής, για τους οποίους θα διοριστούν άλλοι δύο ερευνώντες λειτουργοί για να τους εξετάσουν.
Στον απόηχο των ισχυρισμών που συντάραξαν για ακόμη μια φορά συθέμελα το οικοδόμημα του κυπριακού ποδοσφαίρου, η Επιτροπή προχώρησε σε διορισμούς ερευνώντων λειτουργών, ώστε να εξετάσουν τους αγώνες Ομόνοια-ΑΕΚ, Ολυμπιακός-Ακρίτας, Ένωση-ΑΕΛ και Ολυμπιακός-Δόξα, που θεωρήθηκαν ύποπτοι από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές. Αξίζει να σημειωθεί, πως από τα προαναφερθέντα παιχνίδια, μόνο για το ένα αποστάλθηκε φάκελος στην ΚΟΠ από την UEFA και πρόκειται για την αναμέτρηση Ολυμπιακός-Δόξα. Παιχνίδι στο οποίο οι μαυροπράσινοι πήραν κεφάλι στο σκορ και στη συνέχεια η ομάδα της Κατωκοπιάς ισοφάρισε και μάλιστα έφθασε στην ολική ανατροπή στο 90+11’, από το σημείο του πέναλτι.
Πλέον, το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια των ερευνώντων λειτουργών για να βρουν άκρη στο νήμα των υποθέσεων και να εντοπίσουν τους πραγματικούς υπεύθυνους. Πάντως, όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Ευθύμιος Ευθυμίου, το πρώτο βήμα που θα γίνει στην παρούσα φάση, είναι ότι οι ερευνώντες λειτουργοί θα επαληθεύσουν τη γνησιότητα των φακέλων, ότι υπάρχουν όντως και ότι η ΚΟΠ τους γνώριζε. «Από εκεί και πέρα, θα διορίσουμε άλλους ερευνώντες λειτουργούς και συγκεκριμένα ένα ερευνώντα λειτουργό για τον κάθε κόκκινο φάκελο, για να διερευνήσουν τις υποθέσεις και θα πάνε σε πρόεδρους, προπονητές, ποδοσφαιριστές, γυμναστές μέχρι και μασέρ».
Η διαδρομή ενός κόκκινου φακέλου
Πάντως, από τους κύκλους της Ομοσπονδίας, δεν εκφράζεται καμία ανησυχία για τον χειρισμό που έχει γίνει με το θέμα των φακέλων. Μάλιστα, ορισμένοι φάκελοι από τους δεκαέξι που γίνεται αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι φάκελοι που αφορούν την περίοδο πριν το 2019/20, που δεν υπήρχαν οι κανονισμοί που ισχύουν σήμερα στην Ομοσπονδία, με ποινές όπως της διαγραφής ομάδων.
Την ίδια ώρα, μόνο ένας φάκελος εκ των τεσσάρων έφθασε στα γραφεία της ΚΟΠ, τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η UEFA ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, όταν αποστέλλει εκθέσεις αγώνων που παρατηρείται έντονη στοιχηματική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, λαμβάνει στοιχεία από τη Sports Radar, εταιρεία που είναι συμβεβλημένη και παρακολουθεί τη στοιχηματική κίνηση παγκόσμια. Έτσι, όταν κρίνει η UEFA, ότι ένας αγώνας, έχει ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, αποστέλλει έκθεση και ενημερώνει την Ομοσπονδία για τον ύποπτο αγώνα. Σημειώνεται, ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες, οι οποίες παρακολουθούν στοιχηματικές δραστηριότητες, που είναι συμβεβλημένες με τον ΚΟΑ ή με την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στις οποίες αποστέλλει τους φακέλους. Έτσι, από την πλευρά της η ΚΟΠ, ακολουθεί τη διαδικασία της UEFA, για εκθέσεις και αγώνες με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως σήμερα, δεν υπάρχουν πλέον κίτρινοι και κόκκινοι φάκελοι, αλλά πλέον ουσιαστικά είναι εκθέσεις που αποστέλλονται, για στοιχηματική δραστηριότητα. Επιπρόσθετα, όσον αφορά τα Red και Yellow alerts από τη ULIS Monitoring, αυτά δεν αποστέλλονται στην ΚΟΠ, αλλά στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία προχώρησε πρόσφατα σε ανακοινώσεις για τη λήψη των εν λόγω alerts.