Άναψε φωτιές η πρόταση ΥΠΑΝ για σύστημα αξιολόγησης-Φωνές για τα εξεταζόμενα στα Γυμνάσια

Την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας έχει προωθήσει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας την πρόταση για το νέο σύστημα αξιολόγησης, μετά και την έγκριση που έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρξει μία θετική κατάληξη για το συγκεκριμένο θέμα, οι πρόνοιες που υπάρχουν στην εν λόγω πρόταση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η μεγάλη συζήτηση για την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στην πρόταση της Αθηνάς Μιχαηλίδου, για το σύστημα αξιολόγησης, που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά, αφού το υφιστάμενο δεν εξυπηρετεί κανένα παιδαγωγικό στόχο. Στην πρόταση υπάρχει η πρόνοια για μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων, για την Α’ Γυμνασίου, από τέσσερα σε δύο και αυτά τα δύο να είναι τα Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά.

Μία πρόνοια που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Βιολόγων της ΟΕΛΜΕΚ, ο οποίος μάλιστα έστειλε και επιστολή προς την Αθηνά Μιχαηλίδου, παραθέτοντας κάποιους προβληματισμούς για το θέμα. Στην επιστολή αναφέρεται πως οι φυσικές επιστήμες, όπως η Φυσική, Χημεία και Βιολογία, εξακολουθούν να εξετάζονται στις επόμενες τάξεις του Γυμνασίου και εισήγηση του Συνδέσμου είναι ότι θα ήταν καλύτερη η μετάβαση των μαθητών στη Β’ Γυμνασίου, αν έχουν εξεταστεί σε μία από τις τρεις φυσικές επιστήμες, στην Α’ Γυμνασίου.

Επίσης, οι Βιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι μαθητές Γυμνασίου καλούνται να παρακάθονται στους διεθνείς διαγωνισμούς PISA και TIΜSS (Trends in International Mathematics and Science Study), οι οποίοι περιλαμβάνουν φυσικές επιστήμες. Ωστόσο, στην επιστολή αναφέρεται πως η Κύπρος, τις προηγούμενες χρονιές, κατάφερε να λάβει μη τιμητικές γι’ αυτή θέσεις, ενισχύοντας έτσι τη θέση τους ότι πρέπει να υπάρχει εξέταση σε αυτά τα μαθήματα.

Ο Σύνδεσμος Βιολόγων προσθέτει πως η Βιολογία είναι μία από τις πλέον εξελισσόμενες επιστήμες ανά το παγκόσμιο «και εν τούτοις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα όλο και υποβαθμίζεται. Μοναδικό εξεταζόμενο μάθημα με 1 διδακτική περίοδο στη Α΄ Λυκείου, μοναδικό μη εργαστηριοποιημένο μάθημα θετικών επιστημών (πλην Γ Λυκείου), μη συμπερίληψη της στην Ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του ΥΠΑΝ και τώρα άλλο ένα χτύπημα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «ακόμη και να μην εισακουστούμε στα προηγούμενα μας επιχειρήματα θα παρακαλούσαμε οι στηρίξεις στο μάθημα της Βιολογίας να μην σταματήσουν για να μην μείνουν κενά σε μαθητές σε ένα μάθημα στο οποίο θα εξετάζονται τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη. Αυτό θα λειτουργήσει ως μεγάλη διάκριση εναντίον ομάδας μαθητών μας».

Έντονη αντίδραση και από τη Βιολογική Εταιρεία Κύπρου

Την έντονη αντίδρασή της, για τη συγκεκριμένη πρόνοια, που αφήνει τις φυσικές επιστήμες εκτός των εξεταζόμενων μαθημάτων, εξέφρασε και η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου, αφού και εκείνη έστειλε υπόμνημα στην Επιτροπή Παιδείας, στο οποίο τονίζεται πως η πρόνοια αυτή αποτελεί ουσιαστική υποβάθμιση για το μάθημα της Βιολογίας, ενώ το χαρακτήρισε και οπισθοδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα προς τη Βουλή σημειώνεται πως «με την αφαίρεση της ενδιάμεσης εξέτασης όπως προνοείται από την ίδια την πρόταση του ΥΠΑΝ, δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι για μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων. Θα υπάρχει μόνο μια τελική εξέταση μέσα στον Μάιο και συνεπώς η Βιολογία Α΄ Γυμνασίου πρέπει να παραμείνει ως εξεταζόμενο μάθημα. Με την αφαίρεση της Βιολογίας Α΄ Γυμνασίου από εξεταζόμενο μάθημα, δεν εξυπηρετείται η ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Τουναντίον, οι μαθητές θα συνεχίζουν λανθασμένα να θεωρούν ότι κύρια μαθήματά τους είναι τα Ελληνικά και τα Μαθηματικά, κάτι που δεν ισχύει στη Μέση Εκπαίδευση».

Εξάλλου, η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου τονίζει ότι «η ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο θα εξυπηρετηθεί πολύ καλύτερα εάν τα εξεταζόμενα μαθήματα στην Α΄ Γυμνασίου είναι τρία (3) δηλαδή Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία (Φυσική Επιστήμη), καθότι στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου θα εξεταστούν και τις τρεις (3) Φυσικές Επιστήμες (Βιολογία, Φυσική και Χημεία). Πότε θα προετοιμαστούν καλύτερα τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου να αντιληφθούν τις Φυσικές Επιστήμες όταν δεν θα εξετάζονται στην Α΄ Γυμνασίου μόνο ένα (1) μάθημα από αυτές, τη Βιολογία και που στη Β΄ Γυμνασίου θα εξεταστούν και τα τρία μαθήματα φυσικών επιστημών (Βιολογία, Φυσική και Χημεία); Ασφαλώς, εάν παραμείνει ένα εξεταζόμενο μάθημα στην Α΄ Γυμνασίου αυτό της Βιολογίας. Έτσι, σταδιακά θα προσαρμοστούν τα παιδιά και θα εξυπηρετηθεί η ομαλή μετάβασή τους στη Μέση Εκπαίδευση».

Η Βιολογική Εταιρεία Κύπρου, στο υπόμνημά της αναφέρεται και στις Διεθνείς Εξετάζεις, όπως η PISA και υπογραμμίζει πως εξετάζει τρεις γνωστικές περιοχές, τα Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες και τα παιδιά της Α΄ Γυμνασίου, εάν έχουν ως εξεταζόμενο μάθημα τη Βιολογία, θα μπορέσουν να αντιληφθούν καλύτερα το μάθημα, πώς αυτό εξετάζεται και θα έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και δεξιότητες για τη Διεθνή Εξέταση PISA.

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί η Διεθνής εξέταση PISA έχει περιλάβει στις εξετάσεις της, τις Φυσικές Επιστήμες. Αντιλαμβανόμενοι αυτούς τους λόγους από την Α΄ Γυμνασίου θα πρέπει να παραμείνει η Βιολογία ως εξεταζόμενο μάθημα στην Α΄ Γυμνασίου και κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι τρία (3) τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α΄ Γυμνασίου, αυτά της PISA, δηλαδή Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία», εξηγεί.

Μάλιστα, έγινε αναφορά και στις χαμηλές επιδόσεις που καταγράφει η Κύπρος, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η επίδοση της Κύπρου στις Φυσικές Επιστήμες χρειάζεται ενίσχυση και όχι υποβάθμιση. «Με βάση την πιο πάνω συλλογιστική, αλλά και άλλα πολλά επιχειρήματα, καλούμε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, να αναδιαμορφώσει την πρόταση ώστε στην Α΄ Γυμνασίου να συνεχίσει να περιλαμβάνεται η Βιολογία ως εξεταζόμενο μάθημα, όπως είναι εδώ και δεκαετίες».

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές