Για πρώτη φορά από το 2011 συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας, Συρίας, Ρωσίας και Ιράν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας θα συναντηθούν, αύριο Τετάρτη, στη Μόσχα, παρουσία των ομολόγων τους της Ρωσίας και του Ιράν, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011, ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Η τετραμερής αυτή έχει ως στόχο «μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε διαρκή σταθερότητα και ειρήνη στη Συρία, να συνεργαστούμε στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK που θέλει τη διαίρεση της Συρίας και μας απειλεί από εκεί και να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι στην Τουρκία θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, εθελοντικά και με ασφάλεια», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η διήμερη επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Μόσχα θα ξεκινήσει, από σήμερα, Τρίτη. Στο περιθώριο της τετραμερούς αναμένεται ότι θα έχει και διμερείς επαφές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι υπουργοί Άμυνας και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος συναντήθηκαν στη Μόσχα και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους για την ασφάλεια της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής. Στις συνομιλίες αυτές συμπεριλήφθηκε και το Ιράν.

Από το 2016 η Τουρκία έχει εξαπολύσει πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, κυρίως εναντίον των Κούρδων των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας οργάνωσης την οποία θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Η YPG είναι η βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), των συμμάχων των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τρεις άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία
Πάνω από 20 νεκροί σε επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία
Σχεδόν ένας άνθρωπος στους τρεις δεν τρώει για ημέρες στη Γάζα-90.000 γυναίκες και παιδιά έχουν ανάγκη θεραπείας
Παραίτηθηκε και η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της Astronomer-Ήταν μαζί με τον CEO στη συναυλία των Coldplay
Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου επιρρίπτει ευθύνες στη Χαμάς-«Αποτυχία οι έμμεσες διαπραγματεύσεις»
Πρώτη συνάντηση υπουργών Συρίας και Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ
Οριστική η απόφαση της Γαλλίας για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης-Διεθνείς αντιδράσεις
Ουκρανία και Ρωσία εξαπέλυσαν εκατέρωθεν επιθέσεις στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μετά τις συνομιλίες
ΒΙΝΤΕΟ: Μεγάλη έκρηξη στην Ιντλίμπ στη Συρία-Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες