Αποσύρεται η 19χρονη μετά τον σάλο, βγήκε μπροστά ο Κουμής-«Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση το πτυχίο»

Mετά τον σάλο που προκλήθηκε με την πρόσληψη της 19χρονης19χρονος, ως σύμβουλο του υφυπουργού Τουρισμού, ο Κώστας Κουμής βγήκε μπροστά και τοποθετήθηκε.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο κ. Κουμής ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι δεν υπήρξε καμιά παρανομία στην εν λόγω πρόσληψη και πως η νεαρή επικοινώνησε με το Υφυπουργείο και είπε πως δεν επιθυμεί να εργαστεί.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο ίδιος δεν ασχολήθηκε με το προφίλ της 19χρονης στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις φωτογραφίες της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν ήξερε ότι η νεαρή ήταν μέλος του επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμής, «δεν έχουμε κάνει τίποτα παράνομο. Ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν έχουμε εφεύρει κάποιο μηχανισμό πρόσληψης συμβούλων ή συνεργατών. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και έχει αξιοποιηθεί από όλους όσους έχουν υπηρετήσει σε αντίστοιχες θέσεις. Είναι γνωστό ότι ο κάθε υπουργός ή υφυπουργός έχει στη διάθεση του ένα κονδύλι για να προχωρήσει σε αγορά υπηρεσιών συμβούλων ή συνεργατών. Προσωπικά λίγο πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μου προσεγγίστηκαν από τον ένα εκ των δύο συμβούλων του προκατόχου μου και ο άνθρωπος μου ανέφερε ότι επιθυμεί να παραμείνει, εάν είναι βεβαίως δυνατό αποδεκτό και από εμένα. Γνωρίζοντας τον άνθρωπο, γνωρίζοντας τις ικανότητες του και την ιστορία του στην τουριστική αγορά, ότι η συνεργασία του Υφυπουργείου Τουρισμού και του συγκεκριμένου προσώπου θα συνεχιστεί. Από εκεί και πέρα, είχαμε στη διάθεση μας ένα υπόλοιπο, το οποίο αποφάσισα να μην αξιοποιήσω άμεσα. Προτίμησα να περιμένω να ανιχνεύσω τις αδυναμίες στο Υφυπουργείο Τουρισμού. Είχα καταλήξει ότι είχαμε δύο κενά, το ένα αφορά τα ΜΚΔ και το δεύτερο αφορά την πεπαλαιωμένη διαδικασία που σχετίζεται με τη διαδικασία που σχετίζεται με τη αδιοδότηση τουριστικών καταλυμάτων. Για το δεύτερο είχα υπόψιν μου μια παλιά καραβάνα του τουρισμού, ένα άνθρωπο που πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 70, αν και αναζήτησα λύσεις δεν βρήκα και αποφάσισα να μην προχωρήσω στη συγκεκριμένη πρόσληψη γιατί θα προκαλούσα αντιδράσεις».

Στη συνέχεια είπε πως για το θέμα με τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «αναζητήσαμε λύσεις και προέκυψε η συγκεκριμένη κυρία, η οποία είναι 19 ετών και η οποία κατά τη δική μας άποψη, ήταν πολύ καλή στο να εισέλθει στην ομάδα, τονίζω όχι ως σύμβουλος, αλλά ως συνεργάτης. Δεν αναζήτησα σύμβουλο, αλλά συνεργάτη για να στελεχώσω τη συγκεκριμένη ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό για το κάθε πολιτικό πρόσωπο, να έχει πέριξ του ανθρώπους, τους οποίους μπορεί να εμπιστευτεί».

Σε ερώτηση εάν γνώριζε την 19χρονη ο κ. Κουμής είπε πως, «ήταν σύσταση ενός πολύ δικού μου ανθρώπου. Μου έγιναν συστάσεις ότι είναι πάρα πάρα πολύ καλή. Δεν ανέμενα προσωπικά ότι το νεαρό της ηλικίας της θα προκαλούσε τόσες αντιδράσεις. Η δική μας ευθύνη ήταν να εξετάσουμε κατά πόσο υπήρχε ηλικιακός περιορισμός και κατά πόσον υπάρχει απαραίτητη προϋπόθεση κατοχή πτυχίου. Δεν ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Δεν έγινε καμιά παρανομία. Προχωρήσαμε σε εργοδότηση ενός νεαρού προσώπου. Υπογράφηκε συμβόλαιο. Δεν υπήρξε καμιά επικοινωνία από τον Πρόεδρο προς το πρόσωπο και το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Καμιά επικοινωνία. Κι αν ήταν στο επιτελείο του κ. Χριστιδουλίδη πού είναι το πρόβλημα;».

Παράλληλα ανέφερε πως, «δεν είναι πρακτική και στην Κύπρο στο εξωτερικό να δίνονται ευκαιρίες σε πρόσωπα που συμμετείχαν σε συγκεκριμένες δημοκρατικές διαδικασίες. Και το να στελεχώνεις ένα επιτελείο προεκλογικά, είναι συμμετοχή σε μια δημοκρατική διαδικασία. Να ρωτήσω κάτι με κάθε σεβασμό, προς κάθε προηγούμενο Πρόεδρο και είναι πραγματικός σεβασμός. Ο Νίκος Αναστασιάδης σε ποιους έδωσε χαρτοφυλάκια και οι άνθρωποι που πήραν τα χαρτοφυλάκια ποιους εργοδότησαν; Δεν ήταν άνθρωποι που τους είχαν στηρίξει προεκλογικά;. Ο προκάτοχος του Νίκου Αναστασιάδη, ο μακαριστός ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διακυβέρνησή της Δημοκρατίας πρόσωπα που τον είχαν στηρίξει; Που είναι το μεμπτό; Είμαστε μια χώρα, η οποί αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από την αποχή των νέων από τις δημοκρατικές διαδικασίες και προσπαθούμε να εξεύρουμε έξυπνες λύσεις. Δεν μπορούμε την ίδια στιγμή να απαξιώνουμε όποιο πρόσωπο συμμετείχε σε μια προεκλογική δημοκρατική διαδικασία. Που είναι το μεμπτό αν συμμετείχε; Συγνώμη που πρέπει να δώσουμε ευκαιρία σε ανθρώπους».

Όπως είπε, στη συνέχεια ο υφυπουργός Τουρισμού, «προσωπικά δεν είχα ψάξει ούτε τα ΜΚΔ να δω το προφίλ της, ούτε είχα δει φωτογραφίες στον λογαριασμό της. Απλά την είχα δει στο γραφείο μου. Δεν γνώριζα ότι ήταν στο επιτελείο του κύριου Χριστοδουλίδη, δεν μου είπε κανένας τίποτα. Μου είχαν πει μια χαρακτηριστική ατάκα σχετικά με τις ικανότητες της στη διαχείριση των ΜΚΔ. Προσλήφθηκε για να εισέλθει στην ομάδα που θα είχε τη ευθύνη διαχείριση των ΜΚΔ και θα λάμβανε και συγκεκριμένα καθήκοντα στο γραφείου μου, όπως τη διαχείριση της αλληλογραφίας. Εργοδοτήθηκε αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψιν τη συγκεκριμένη κυρία, επικοινώνησε μαζί μας για να μας πει ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον να εργάζεται για το Υφυπουργείο Τουρισμού, για τον λόγο ότι δεν μπορεί να αντέξει αυτό το κλίμα. Εμείς δεν έχουμε παρανομήσει. Είχα ζητήσει τρεις φορές από δύο διαφορετικά πρόσωπα να το ελέγξουν. Δεν υπάρχει ούτε ηλικιακός περιορισμός, ούτε απαραίτητη προϋπόθεση κατοχή πτυχίου. Προσωπικά σέβομαι τις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αν το σύστημα νοσεί, θα πρέπει να διορθωθεί. Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα του υφυπουργού Τουρισμού ή της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η πρόσληψη μιας 19χρονης κυρίας. Το Υφυπουργείο απασχολούν πιο σοβαρά προβλήματα και θα πρέπει να μας αφήσουν να εργαστούμε, ώστε να κριθούμε από το αποτέλεσμα. Έχουμε στερήσει μια εύκαιρα την οποία άξιζε».

Επιπρόσθετα, ο κ. Κουμής κατήγγειλε ότι η νεαρή, ο ίδιος, αλλά και μέλη της οικογένειας του δέχθηκαν πολλές επιθέσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Σημειώνεται ότι, λίγο νωρίτερα, κληθείς να αναφερθεί στο θέμα που προέκυψε με την πρόσληψη νεαρής στο Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι «δεν θα γίνει τίποτα που ξεφεύγει του πλαισίου της νομιμότητας». Πρόσθεσε ότι «σύντομα θα γίνουν, εντός της ημέρας, δηλώσεις για το θέμα». Υπέδειξε, παράλληλα, ότι δεν θα πρέπει να γίνεται κανιβαλισμός και ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί «ειδικότερα όταν η οποιαδήποτε ενέργεια δεν ξεφεύγει του πλαισίου της νομιμότητας».

Δειτε Επισης

Επανέλαβε την έκπληξή της για την στάση Τατάρ σε νέα συνέντευξη η Ολγκίν
Ευελιξία στο Κυπριακό συστήνει και πάλι το Foreign Office
Θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το Κυπριακό η Κυβέρνηση-Αναμένει τα επόμενα βήματα
Επαναφέρει την πρόταση για αξιοποίηση της ενέργειας προς άρση του αδιεξόδου το ΑΚΕΛ
Βγαίνουν μπροστά οι δικηγόροι του Ζαννέττου μετά την επίδοση κατηγορητηρίου-Αιχμές για προεκλογικές σκοπιμότητες
Υποψήφιους δημάρχους και αντιδημάρχους που υποστηρίζει παγκύπρια ανακοίνωσε η ΔΗΠΑ
Γεραπετρίτης σε Ολγκίν-«Το Κυπριακό είναι ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα»
Συναντήθηκε με τον Φασίνο ο Πρόεδρος-Εργάζεται για λύση στη βάση διαλόγου αμοιβαίας εμπιστοσύνης
Ενώπιον της Ολομέλειας οι νέοι Κανονισμοί για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Γεραπετρίτης: Κρίσιμο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Χριστοδουλίδης και Τατάρ να συζητήσουν