Καλεί την Εισαγγελία να δημοσιοποιήσει το πόρισμα για το μαύρο βαν η PEGA

H Κύπρος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εξαγωγικός κόμβος για λογισμικό κατασκοπείας και θα πρέπει να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που έχει εκδώσει οι οποίες δεν συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ αναφέρει στην έκθεσή της η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και του αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA).

Η έκθεση, ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας με 30 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους κατά και 4 αποχές, καθώς και το κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι συστάσεις για το μέλλον με 30 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 2 αποχές. 

Στις συμβιβαστικές για την Κύπρο αναφορές η έκθεση «συμπεραίνει ότι είναι πιθανόν να έγιναν παραβιάσεις και κακοδιοίκηση στην εφαρμογή της Ενωσιακής νομοθεσίας στην Κύπρο». 

Παράλληλα, η Επιτροπή καλεί την Κύπρο να αξιολογεί διεξοδικά όλες τις άδειες εξαγωγής που εκδίδονται για λογισμικό υποκλοπής spyware και να τις καταργεί όπου χρειάζεται.

Επίσης, καλεί την Κύπρο να προχωρήσει σε διεξοδική αξιολόγηση της αποστολής υλικού spyware εντός της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ μεταξύ κρατών μελών και χαρτογράφηση των διαφόρων ισραηλινών εταιρειών ή εταιρειών που ανήκουν και διευθύνονται από Ισραηλινούς πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην Κύπρο και εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες.

Ακόμη προστίθεται ότι καλεί την Κύπρο να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ανακριτή για την υπόθεση «Spyware Van», όπως ζητήθηκε από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της επίσημης αποστολής στην Κύπρο και να διερευνήσει πλήρως, με τη βοήθεια της Ευρωπόλ, όλους τους ισχυρισμούς περί παράνομης χρήσης και εξαγωγής λογισμικού κατασκοπείας, ιδίως σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών και Κύπριους πολίτες.

Σήμερα, Τρίτη, στις 14:30 (15:30 ώρα Κύπρου) αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γερούν Λενάερς (ΕΛΚ, Κάτω Χώρες) και την εισηγήτρια της έκθεσης Σοφία ιν ‘τ Βελντ (Φιλελεύθεροι, Κάτω Χώρες), όπου αναμένεται να γίνει ενημέρωση για το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών.

Το τελικό κείμενο αναμένεται να υποβληθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συνόδου που θα αρχίσει στις 12 Ιουνίου.

«Θα μελετήσουμε τις συστάσεις και θα πράξουμε αναλόγως»

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως θα μελετήσουν τις συστάσεις της Επιτροπής, ως Κυβέρνηση και θα πράξουν αναλόγως. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία υπάρχουν αναφορές για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω διαβάσει τα δημοσιεύματα που αφορούν την έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά και την Κύπρο. Θα μελετήσουμε τις συστάσεις και αναλόγως θα πράξουμε πάντα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Επειδή το θέμα αυτό σχετίζεται με τη διεθνή εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αγγίζει έμμεσα και το θέμα που συζητάμε μετά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΗΒ έναντι Κυπρίων για θέματα που άπτονται παραβίασης κυρώσεων, είναι ένα θέμα που προσεγγίζουμε με την ίδια σοβαρότητα. Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το όνομα της χώρας μας. Το όνομα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο είναι άμεσα συνυφασμένο με τις προσπάθειες που κάνουμε για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις, να ενισχύσουμε την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας που κατ΄επέκταση θα προχωρήσει και σε πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας. Άρα, ναι, μπορώ να σας πως ότι θα το προσεγγίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα».

Επανέναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή ζήτησε το ΑΚΕΛ

«Το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει την επανέναρξη της αυτεπάγγελτης συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή, δεδομένης της άρνησης αρχών και θεσμών της Δημοκρατίας να λογοδοτήσουν με όρους διαφάνειας για τις σκοτεινές διαδρομές των παρακολουθήσεων και των λογισμικών διπλής χρήσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα, μετά την ψήφιση της τελικής έκθεσης της PEGA.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «τελικά, όταν η Διερευνητική Επιτροπή PEGASUS επισκέφθηκε την Κύπρο για να διερευνήσει τις καταγγελίες για την παρουσία και λειτουργία εταιρειών παραγωγής και εξαγωγής λογισμικών παρακολούθησης, δεν συνάντησε «φαντάσματα» όπως διακήρυσσε ο κος Αναστασιάδης. Εξάλλου, στην αρμόδια Επιτροπή Νομικών της Βουλής, το ΑΚΕΛ κατέθεσε σειρά τεκμηρίων για την πολιτική, οικονομική και θεσμική διαπλοκή γύρω από τις παρακολουθήσεις»

Σημειώνει δε πως, «μετά από μια επίμονη και μεθοδική εργασία η Επιτροπή PEGASUS κατέληξε σε δύο Εκθέσεις με Πορίσματα και Συστάσεις. Πέρα από τις γενικές διαπιστώσεις αναφορικά με την έλλειψη ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για τα λογισμικά παρακολούθησης και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την χρήση τους στην βάση της αναλογικότητας, αναγκαιότητας και νομιμότητας και στις δύο Εκθέσεις η Κύπρος είναι εκτεθειμένη. Καταγράφεται το μαύρο βαν και η ανάγκη δημοσιοποίησης του σχετικού πορίσματος, τεκμηριώνεται η διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας με την Intellexa και το λογισμικό Predator, αναφέρεται η Κύπρος ως εξαγωγικός κόμβος και εντοπίζεται η ύπαρξη και η παρουσία της διαβόητης NSO στο νησί.

Με αυστηρό ύφος συστήνεται στην Κύπρο:

  • να αξιολογήσει όλες τις άδειες εξαγωγής και να τις καταργήσει όπου χρειάζεται,
  • να δημοσιοποιήσει την έκθεση του ειδικού ερευνητή για την υπόθεση «Spyware Van»,
  • να διερευνήσει πλήρως, με τη βοήθεια της EUROPOL, όλους τους ισχυρισμούς περί παρακολουθήσεων, ιδίως σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

«Η επίκληση της «εθνικής ασφάλειας» και του «δημοσίου συμφέροντος» δεν μπορούν να αποτελούν το ιδανικό πρόσχημα και της σημερινής κυβέρνησης, για την συγκάλυψη όσων παράνομα παράγουν, πωλούν και χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα λογισμικά παρακολούθησης», αναφέρει.

Κάλεσμα Οικολόγων σε Κυβέρνηση και Βουλή

Το Κίνημα Οικολόγων καλεί την Κυβέρνηση, να εφαρμόσει άμεσα τις συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι αναφέρουν πως, «η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και του αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) ενέκρινε χτες με μεγάλη πλειοψηφία την τελική έκθεση και τις συστάσεις της, έχοντας ολοκληρώσει την έρευνά της που διήρκησε ένα χρόνο».

Παράλληλα, σημειώνει πως «η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Κύπρος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εξαγωγικός κόμβος για το λογισμικό κατασκοπείας και θα πρέπει να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που έχει εκδώσει και οι οποίες δεν συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ. Πρέπει επίσης να επιτρέψει το δημόσιο έλεγχο και τη διαφάνεια σε ότι αφορά τις έρευνες για το κατασκοπευτικό βαν».

Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, καλεί την Κυβέρνηση να υιοθετήσει και εφαρμόσει άμεσα τις συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο Pegasus.

Επιπλέον, καλεί επίσης τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εξασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο και να συστήσει επαρκείς και ασφαλείς ανεξάρτητους θεσμούς εποπτείας.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα