Υπ. Εξωτερικών: Η επανένωση του τόπου μας περνά μέσα από την ΕΕ

Η επανένωση του τόπου μας περνά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης και της τελετής έπαρσης της σημαίας της ΕΕ που έλαβε χώρα στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία την Τρίτη.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου είπε στον δικό της χαιρετισμό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει εκ νέου τη δέσμευσή της στις ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας, ενώ ανέδειξε τους συμβολισμούς του εορτασμού της ημέρας στην Πλατεία Ελευθερίας.

«Η Κύπρος είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ωστόσο η Λευκωσία παραμένει η μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα στην ΕΕ», τόνισε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει τη στήριξη στον στόχο της επανένωσης της χώρας.

«Σήμερα τιμούμε την Ημέρα της Ευρώπης. Ας γιορτάσουμε μαζί όλα όσα πετύχαμε στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης της ειρήνης, της ευημερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας για όλους και ας δώσουμε την υπόσχεση πως έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον για την Ευρώπη της ισότητας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας των πολιτών της», κατέληξε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος είπε από την πλευρά του πως ο Ζαν Μονέ και ο Ρόμπερτ Σούμαν κατάφεραν να κωδικοποιήσουν την αναγκαιότητα για έναν ευρωπαϊκό συνεταιρισμό σε στάδια, καταφέρνοντας να συζεύξουν τον ρεαλισμό με το όραμα, ενώ η σταδιακή ενοποίηση τομέων της οικονομίας και της κρίσιμης παραγωγής δημιούργησε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με θεμέλιο τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, του πλουραλισμού, της ελευθερίας, της συνεργασίας.

«Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή τη συνεχή προσπάθεια. Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το σημαντικότερο στρατηγικό επίτευγμα για τον τόπο μας, οφείλουμε όμως να μη θεωρούμε ότι αυτό το επίτευγμα είναι δεδομένο και ότι η πρόοδος του ευρωπαϊκού μας σχεδίου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα», υπογράμμισε σχετικά, αναφέροντας ως παραδείγματα προκλήσεων την κρίση της πανδημίας, αλλά και την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ τόνισε πως απαιτείται επαγρύπνηση και προσήλωση στις αξίες της ΕΕ.

Ο κ. Κόμπος είπε επίσης πως στο πλέγμα ενδιαφερόντων, συμφερόντων και τομέων δράσης της ΕΕ το Κυπριακό αποτελεί μέρος της εξίσωσης. «Η επανένωση του τόπου μας περνά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός είναι ο στόχος μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνδράμει καταλυτικά», τόνισε.

Προσέθεσε πως πρέπει να εμπεδώσουμε το επάναγκες της συμπληρωματικής αξίας της ιδιότητας του Κυπρίου και Ευρωπαίου πολίτη, στο πλαίσιο της οποίας οφείλουμε ως πολίτες και ως κράτος μέλος να συμμετέχουμε ενεργά, εποικοδομητικά και παραγωγικά στα της ΕΕ.

«Όπως ανέφερε η Διακήρυξη Σούμαν, η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μίας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα. Θα δημιουργηθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια de facto αλληλεγγύη. Τα νέα αυτά επιτεύγματα και αλληλεγγύη αποτελούν το καθήκον μας», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής είπε ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η απρόκλητη και ενάντια σε κάθε λογική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει έτι περαιτέρω την αξία της Ειρήνης.

Προσέθεσε πως η ΕΕ στέκεται με μια φωνή στο πλευρό της Ουκρανίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δεσμευμένο να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τον ουκρανικό λαό, συμπληρώνοντας πως αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τις πολλές και δύσκολες προκλήσεις που η ΕΕ έχει ενώπιόν της, πρέπει να αντιληφθούμε ότι σήμερα η ενότητα της Ευρώπης είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ άλλοτε.

«Σήμερα εορτάζουμε και είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Ευρωπαίοι. Είμαστε πρωτοπόροι σε ολόκληρο τον κόσμο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μόνη περιοχή στον κόσμο στην οποία έχει καταργηθεί η θανατική ποινή. Είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από μια κοινή αγορά ή ένα κοινό νόμισμα. Αυτά τα ιδεώδη της ελευθερίας, της ευημερίας και της ειρήνης χαρακτηρίζουν τα σύνορα και την ταυτότητά μας», υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη πως σήμερα στο Στρασβούργο, στο περιθώριο των εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για το φετινό ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων, σημειώνοντας πως στο έντονα εξελισσόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση να είναι ήδη σε ταχεία κίνηση στην Ευρώπη, οι πολίτες μας, χωρίς αποκλεισμούς, θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες που όχι μόνο θα τους κρατήσουν εντός της αγοράς εργασίας αλλά και κυρίως, θα τους δώσουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για την προσαρμογή τους στη νέα, ψηφιακή καθημερινότητα.

Κλείνοντας, ο κ. Κεττής διαβεβαίωσε ότι η φετινή ημέρα της Ευρώπης βρίσκει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εργάζεται πυρετωδώς για την παραγωγή ποιοτικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών της Ένωσης, υλοποιώντας τη δέσμευσή του για Δημοκρατία στην Πράξη.

Ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο Μάρτιν Χάκστρομ είπε πως πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη Ημέρα της Ευρώπης στη σκιά μιας συνεχιζόμενης επίθεσης στην ήπειρο, μετά την ολομέτωπη, απρόκλητη, αδικαιολόγητη και παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, προσθέτοντας πως η Ευρώπη μπορεί να γιορτάσει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας και κατά της ρωσικής επίθεσης.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί υπενθύμιση ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές μας και να είμαστε ενωμένοι τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ. Το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί, όπως ανέφεραν οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί μας σε πολυάριθμα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί», υπογράμμισε σχετικά.

Ο Σουηδός διπλωμάτης αναγνώρισε επίσης τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου, μαζί με όλα τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στην υποστήριξη αυτού του σημαντικού έργου με λόγια και πράξεις, μεταξύ άλλων και με την παροχή προστασίας στους Ουκρανούς που διαφεύγουν από αυτόν τον πόλεμο.

Πρόσθεσε ότι η Σουηδική Προεδρία της ΕΕ ασχολήθηκε με προκλήσεις όπως η ενεργειακή και οικονομική κρίση, η πράσινη μετάβαση, η ανάγκη να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την Κύπρο και όλα τα άλλα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της προεδρίας και πέραν αυτής.

«Ανυπομονώ να γιορτάσουμε πολλές ακόμη ημέρες της Ευρώπης εδώ στη Λευκωσία, σε μια ήπειρο που ελπίζω ότι θα είναι και πάλι ειρηνική και υπό διάφορες προεδρίες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της προεδρίας της Κύπρου το 2026», κατέληξε ο κ. Χάκστρομ.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε στον χαιρετισμό του πως η Κύπρος επωφελήθηκε σημαντικά ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάφερε να κτίσει γερές βάσεις και εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών σε όλα τα επίπεδα.

«Είμαστε Ευρωπαίοι και θέλουμε να παραμείνουμε Ευρωπαίοι, η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί δίπλα μας στα σημαντικά καθημερινά προβλήματα των πολιτών, όπως το μεταναστευτικό, η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα και η βιωσιμότητα των πόλεων», τόνισε σχετικά.

Συμπλήρωσε πως η ΕΕ επιβάλλεται να επιδείξει ότι η δύναμή της βρίσκεται στην ένωση και με έμπρακτη αλληλεγγύη να βοηθήσει ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, να σταματήσει η εργαλειοποίηση των μεταναστών και η Κύπρος ως χώρα πρώτης υποδοχής που υφίσταται δυσανάλογο βάρος να αποδεχτεί άμεση βοήθεια από την ΕΕ, η οποία επιβάλλεται να επιδείξει αλληλεγγύη και να καθιερωθεί ένα πιο δίκαιο σύστημα ισότιμης κατανομής των αιτούντων άσυλο, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν πρέσβεις των κρατών μελών με έδρα στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, καθώς και ο «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες