Σε εξέλιξη έξι ανασκαφές για τον εντοπισμό αγνοουμένων-Ευρήματα για τέσσερα άτομα
11:35 - 09 Μαΐου 2023
Σημαντικά για την τύχη των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, ήταν τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων στη Βουλή, όπου παρευρέθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που διερευνούν διάφορες πληροφορίες που έχουν ενώπιον τους, ώστε να εντοπίσουν ίχνη αγνοούμενων προσώπων, που οι οικογένειες και οι συγγενείς τους, ακόμη περιμένουν να μάθουν νεότερα, με μια φωτογραφία στο χέρι.
Αξιοσημείωτο πάντως, είναι το γεγονός πως για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, έχουν ανασκαφεί 37 χώροι, ενώ στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη νέες έρευνες σε έξι χώρους, ενώ φαίνεται να υπάρχουν ευρήματα για τέσσερις αγνοούμενους.
Η Επιτροπή Προσφύγων, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, «ενημερώθηκε για το ερευνητικό πρόγραμμα της Διευρευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, αλλά και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη του θέματος των αγνοουμένων. Έχουμε ενημερωθεί ότι το 2023 έχουν ανασκαφεί 37 χώροι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε έξι χώρους, πέντε στις κατεχόμενες περιοχές και ένα στις ελεύθερες περιοχές, στη Γύψου, στην Αμμόχωστο, στον Γερόλακκο, στο Παλαίκυθρο, στο Δίκωμο και στον Στρόβολο».
Μάλιστα, η πληροφόρηση η οποία τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής, είναι ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ευρήματα για τέσσερα άτομα στον χώρο στον οποίο γίνονται εκσκαφές στη Γύψου και αναλόγως συνεχίζονται οι έρευνες.
Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τη διαχείριση του θέματος των αγνοουμένων, πέραν του ερευνητικού προγράμματος και κυρίως σε ότι αφορά τη συνέχιση της επιτήρησης συμμόρφωσης της Τουρκίας από την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Φαίνεται ότι αυτός ο αγώνας και αυτή η μάχη, ανέφερε ο κ. Κέττηρος, «πρέπει να συνεχίσει να δίνεται, καθώς εάν η Τουρκία καταφέρει να απαλλαγεί από την επιτήρηση της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Επιτροπής, τότε δεν θα έχει κανένα κίνητρο να συνεργαστεί αποτελεσματικά στη Διερευνητική Επιτροπή, σε ότι αφορά τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων».
Το τελευταίο ζήτημα, το οποίο τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής επίσης και έγινε παραδεκτό από όλους, είναι ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της διερεύνησης των πληροφοριών. «Πληροφορίες υπάρχουν πάρα πολλές και είναι ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής και των άλλων υπηρεσιών του κράτους, όμως θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα αυτή τη διερεύνηση, γιατί υπάρχουν άνθρωποι ηλικιωμένοι, υπάρχουν άνθρωποι που αν διαπιστωθεί ότι η πληροφορία η οποία έδωσαν είναι σωστή, ενδεχομένως να μπορέσουν να δώσουν και άλλες πληροφορίες. Εάν περιμένουμε πέντε και έξι χρόνια, που υπήρξαν φυσικά αυτές οι περιπτώσεις, για να διερευνηθεί μια καταγγελία ενδεχομένως σε κάποιο στάδιο να μην υπάρχουν οι μάρτυρες», σημείωσε ο κ. Κέττηρος.