Εξουθενωμένος στις Φυλακές ο Κενάν-Επίκειται καταγγελία στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων

Για πενήντα και πλέον μέρες βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές και για έξι μέρες υπό περιορισμό, μετά την απόφασή του να κατέλθει σε απεργία πείνας, ο Κούρδος αγωνιστής, Κενάν Αγιάζ. Συνεχίζει έγκλειστος τον αγώνα του για ελευθερία, την ίδια ώρα που εκκρεμεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επί της έφεσης που κατατέθηκε από τους δικηγόρους του, κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοσή του στη Γερμανία, έπειτα από συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές.

Η προσπάθεια του Κενάν Αγιάζ να αφυπνίσει την κοινωνία, όσον αφορά την καταπάτηση των δικαιωμάτων του μέσα από την απεργία πείνας, όπως και οι συνθήκες απομόνωσης στις οποίες τέθηκε από τον αναπλ. Διευθυντή των Φυλακών - μετά την απόφαση του για απεργία πείνας - δεν άφησαν ασυγκίνητη την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Λοττίδου, η οποία σε έκθεσή της κατέθεσε σειρά εισηγήσεων προς τη Διεύθυνση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ υπέδειξε παραβίαση των δικαιωμάτων του κρατούμενου.

Παρόλα αυτά και παρά την παρέμβαση της Επιτρόπου, ακόμη και χθες, κατά την συνάντηση που είχε με τον Κενάν Αγιάζ ο δικηγόρος του, κ. Ευστάθιος Ευσταθίου, διαπίστωσε πως τα δεδομένα παραμένουν ως έχουν, ενώ όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, προτίθεται να προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιτροπή Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), με αφορμή την επίσκεψη του κλιμακίου της Επιτροπής στην Κύπρο, σε διάφορους χώρους κράτησης, ενόψει της έκθεσης τους για τις συνθήκες κράτησης.

Ο Κενάν βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης, δεν έχει δικαίωμα επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα πέραν του δικηγόρου του, δεν βγαίνει από το κελί του εκτός εάν πρόκειται να επισκεφθεί την τουαλέτα ή το ιατρείο, ενώ σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, του αρνούνται την παραχώρηση βιβλίων. Μάλιστα, λόγω της απόφασής του να κατέλθει σε απεργία πείνας, η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ώρες. «Αφότου άρχισε η διαδικασία συναντώ αυτόν τον άνθρωπο καθημερινά και είναι η πρώτη φορά που τον είδα εξουθενωμένο, αφού ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, συνεπεία των βασανιστηρίων που υπέστη κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στην Τουρκία. Του στέρησαν ακόμη και την ανάγνωση βιβλίων, που ήταν η μοναδική του έγνοια, αφού μέχρι τώρα είχε διαβάσει περίπου δέκα βιβλία».

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κος Ευσταθίου, θεωρεί πως ο πελάτης του λανθασμένα στερείται των δικαιωμάτων του, αφού η απόφασή του να κατέλθει σε απεργία πείνας ήταν συνειδητή. Όπως εξήγησε, «όταν ένας άνθρωπος τελεί υπό κράτηση, για κάτι που δεν έκανε και το οποίο στηρίζεται στις πολιτικές του πεποιθήσεις, ο μόνος τρόπος για να εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα κράτος δικαίου, είναι να προχωρήσει σε απεργία πείνας. Είναι κάτι που έχει συμβεί και συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις».

Ερωτηθείς, εάν έχει ενημερώσει σχετικά την Υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, εξήγησε πως η αρμόδια υπουργός είναι ενήμερη για το τι συμβαίνει, αφού σε διαδικασίες έκδοσης υποδίκων μέσω ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι επικουρικός.

344289777_2517982261687479_6286823534350022487_n

Η έφεση και η περίπτωση του Τσερκέζ Κορκμάζ

Η πλευρά της υπεράσπισης του Κούρδου αγωνιστή, Κενάν Αγιάζ, πιστεύει πως η πρωτόδικη απόφαση είναι και παραμένει πολιτική, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει την χώρα μας σε μπελάδες, αφού τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Έπρεπε να τεθεί ένα σοβαρό ερώτημα. Υπάρχει ο φόβος εάν εκδοθεί στη Γερμανία να βρεθεί σε δυσμενέστερη θέση; Η απάντηση είναι ότι, υπάρχει! Για αυτό θα έπρεπε να τεθεί σε καθεστώς προστασίας», είπε ο κος Ευσταθίου.

Επίσης, ο δικηγόρος του Κούρδου αγωνιστή θεωρεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκτεθειμένη και πως θα πρέπει να αποφασίσει για το πότε χορηγεί διεθνή προστασία και πότε όχι, αφού πέραν την υπόθεσης του Κενάν, στην Κύπρο διαμένει μεγάλος αριθμός Κούρδων, που έχουν γίνει μέρος της κοινωνίας μας.

Μάλιστα, η υπεράσπιση του ενώπιον του Ανωτάτου, ανάμεσα σε άλλα, να κάνει αναφορά και στην υπόθεση του Κούρδου αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ, στην περίπτωση του οποίου, το καλοκαίρι του 2019, το ίδιο δικαστήριο (σ.σ. Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας) απέρριψε το αίτημα έκδοσής του στη Γερμανία. Στην τότε απόφασή του ο δικαστής, Μιχάλης Χαραλάμπους, είχε αναφέρει ότι θεωρεί πως ζητείτο η έκδοσή του, για να δικαστεί βάσει των πολιτικών του φρονημάτων.

Είναι στη βάση αυτών, που γίνεται λόγος για δύο μέτρα και δύο σταθμά από τους συνηγόρους του Κενάν Αγιάζ, αφού πρόκειται για πανομοιότυπες υποθέσεις με δύο διαφορετικές αποφάσεις. Πράγμα οξύμωρο. Ακόμη και ο ίδιος ο Τσερκέζ Κορκμάζ, τον οποίο συναντήσαμε έξω από τον χώρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου κατέρχονται σε απεργία πείνας μαζί με άλλους Κούρδους, ως συμπαράσταση στον συμπατριώτη τους, θεωρεί πως η πρωτόδικη απόφαση δεν είναι δίκαιη.

«Βρέθηκα στην ίδια θέση που βρίσκεται τώρα ο Κενάν. Με συνέλαβαν στην Κύπρο και η Κυπριακή Δημοκρατία μου έδωσε το δικαίωμα να ζήσω ελεύθερα εδώ. Αντίθετα, τον Κενάν θέλουν να το στείλουν στη Γερμανία».

Ο κος Κορκμάζ, θεωρεί ότι η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας είναι λανθασμένη και αναμένει από το Ανώτατο να πάρει την ορθή απόφαση, ώστε ο Κούρδος φίλος του, να απολαύσει όπως και ο ίδιος, την ελευθερία του. Επίσης, είναι βέβαιος πως, εάν εκδοθεί ο Κενάν Αγιάζ στη Γερμανία, στη συνέχεια θα εκδοθεί στην Τουρκία για να φυλακιστεί εκεί. «Η Γερμανία κάνει αυτό που θέλει η Τουρκία. Η Τουρκία έχει δώσει 4.500 χιλιάδες ονόματα Κούρδων στη Γερμανία, με σκοπό να τους συλλαμβάνουν για να τους εκδίδουν στην Τουρκία ή να τους φυλακίζουν. Είναι η Τουρκία που ζήτησε την έκδοσή του στη Γερμανία. Μέχρι τώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία και τα μέλη της κοινότητα των Κούρδων, είχαμε καλές και φιλικές σχέσεις. Όμως, φαίνεται πως η Γερμανία, θέλει να χαλάσει αυτούς τους δεσμούς».

Την ίδια ώρα, ο κος Κορκμάζ, σχολιάζοντας τις συνθήκες κράτησης του Κενάν Αγιάζ, είπε πως πρόκειται για μια ντροπιαστική εξέλιξη, τόσο για τη παρούσα Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία. «Ο κάθε φυλακισμένος, έχει το δικαίωμα να δει τους συγγενείς του, να μιλήσει μαζί τους και να έχει επικοινωνία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχει ανθρώπινα δικαιώματα. Ο φίλος μας τώρα είναι μόνος του. Τον κρατούν σε ένα δωμάτιο μόνο του. Μόνο για να επισκεφθεί την τουαλέτα του ανοίγουν την πόρτα, αλλιώς παραμένει έγκλειστος. Θέλουμε να μάθει ο κυπριακός λαός τι περνάμε και τι περνάει ο Κενάν, αυτές τις ημέρες».

344292024_104728015957716_7597542957729530065_n

Πρόθεση των μελών του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος», που παραμένουν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο για πέντε μέρες, είναι να παραμείνουν εκεί μέχρι να ελευθερωθεί ο Κενάν, ενώ έχουν προχωρήσει σε κάλεσμα για μαζική συγκέντρωση έξω από το κτήριο την ώρα της ακρόασης της έφεσης. «Εάν η απόφαση παραμείνει η ίδια, ακόμη και μετά τις 16 Μαΐου, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εδώ», είπε ο κος Κορκμαζ.

Υπενθυμίζεται πως, σήμερα, στο Ανώτατο Δικαστήριο θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση της έφεσης και οι δύο πλευρές θα αγορεύσουν τις θέσεις τους, ενώ η τελική απόφαση επί της έφεσης που κατέθεσαν οι συνήγοροί του Κενάν Αγιάζ, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16 Μαΐου.

344293149_1464450487693842_357477508986216796_n

Δειτε Επισης

Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας