Συζήτησαν για το e-kalathi, το φυσικό αέριο και τα ενεργειακά Αννίτα και Παπαναστασίου

Το φυσικό αέριο, τα ενεργειακά και το «e-kalathi» ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση της Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτας Δημητρίου, με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Παπαναστασίου, τη Δευτέρα, στα γραφεία του κόμματος. Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνοδευόταν από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Νίκο Τορναρίτη, την Εκτελεστική Διευθύντρια, Νατάσα Πηλείδου και συνεργάτες της. 

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΔΗΣΥ, υπήρξε ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργού Ενέργειας για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο θέμα του φυσικού αερίου ενώ συζητήθηκε εις βάθος και ο αντίκτυπος αλλά και η σημασία της προσεκτικής προσέγγισης.

Προστίθεται ότι «προτεραιότητα αυτή την ώρα, θέση η οποία ήταν κοινή τόσο εκ μέρους της Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού όσο και του Υπουργού Ενέργειας, πρέπει να είναι και η μείωση του ενεργειακού κόστους για τον καταναλωτή, οπότε και αναμένονται οι επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης, ο αντίκτυπος που αυτές θα έχουν αλλά και το χρονικό πλαίσιο υλοποίησης».

Η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είναι ότι πρέπει να συνεχίσει ν’ αποδίδεται βαρύτητα στην πράσινη ενέργεια που μπορεί άμεσα να λειτουργήσει ελαφρυντικά προς τις τιμές.

Γι’ αυτόν τον λόγο, αναφέρεται, «αναμένουμε να δούμε και πρόοδο στην αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρισμού αλλά κυρίως στη συνέχιση παροχής οικονομικών κινήτρων και διευκόλυνσης της διαδικασίας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί στο Σχέδιο, Κύπρος Το Αύριο».

Επισημαίνεται ότι «ήδη έχει προχωρήσει από την προηγούμενη διακυβέρνηση, η προώθηση του εικονικού (virtual) Net Metering, και ενώ είχε δρομολογηθεί αντίστοιχα και το εικονικό Net Billing για επιχειρήσεις, το οποίο με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι έχει υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση». Καίριας σημασίας, προστίθεται, είναι και η συνέχιση των σχεδιασμών για την εγκατάσταση μεγάλου, κεντρικού συστήματος αποθήκευσης.

Επιπρόσθετα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της ολοκλήρωσης της πλωτής μονάδας φυσικού αερίου και προβλήτας στο Βασιλικό, όπου ο Υπουργός Ενέργειας έδωσε χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2024 για χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Συζητήθηκε, τέλος, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το «e-kalathi», ενώ από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού σημειώθηκε η ανάγκη για διευκόλυνση και προστασία τόσο των καταναλωτών όσο και η μη δυσμενής διάκριση έναντι μικρών επιχειρήσεων που ενδεχομένως να επηρεαστούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά στο Υπ. Οικονομικών ο ΔΗΣΥ-«2.400 θέσεις για 9 μήνες διακυβέρνησης, είναι ρεκόρ δεκαετίας»
Ενημέρωσε αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις στον Αγ. Δομέτιο ο Γιωργάλλας-Παρουσίασε οπτικό υλικό
Ποιοι ευρωβουλευτές εκφράζουν ενδιαφέρον για τις επικείμενες Εκλογές
Ως ανεξάρτητος υποψήφιος κατέρχεται στις εκλογές ο Γιαννάκης Κοιτάζος
Απαντά στον ΔΗΣΥ το Υπ. Οικονομικών-«Δεν αυξάνει την απασχόληση στο δημόσιο η αποπαγοποίηση θέσεων»
Επίσημη πρώτη για την Επιτροπή για τις συστάσεις GRECO στην Κυβέρνηση
Ενημέρωσε Σίσι και Αμπντάλλα για την πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ο Πρόεδρος
Στεφάνου: Mόνος δρόμος η διαφύλαξη των συγκλίσεων και η διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες
«The elephant in the room»: Το χρονοδιάγραμμα του Κυπριακού, η πλατφόρμα για διαφθορά και οι μετασεισμοί
Οι απαντήσεις για τη νέα απεσταλμένη και οι πυκνές εξελίξεις του Δεκεμβρίου που επηρεάζουν το Κυπριακό