Ψηφίζει τις τελικές τις αποφάσεις για την έκθεσή της για τις παρακολουθήσεις η PEGA

Την τελική ψηφοφορία για την έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και ανάλογων λογισμικών παρακολούθησης (PEGA) θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Δευτέρα, τα μέλη της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεδρία τους παράλληλα με την Ολομέλεια που συνέρχεται αυτή τη βδομάδα στο Στρασβούργο.

Τα μέλη της Επιτροπής θα ψηφίσουν επίσης σε ξεχωριστή ψηφοφορία και τις συστάσεις που συνέταξε η εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και του αντίστοιχου λογισμικού κατασκοπείας (PEGA), προτού αυτές προωθηθούν σε επόμενη Ολομέλεια για έγκριση.

Το απόγευμα της Τρίτης, στις 14:30 (15:30 ώρα Κύπρου) αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γερούν Λενάερς (ΕΛΚ, Κάτω Χώρες) και την εισηγήτρια της έκθεσης Σοφία ιν ‘τ Βελντ (Φιλελεύθεροι, Κάτω Χώρες), όπου αναμένεται να γίνει ενημέρωση για το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η κατασκοπεία πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων ή δικηγόρων είναι παράνομη και αντίκειται στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. «Όταν οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν λογισμικό κατασκοπείας, αυτό πρέπει να βρίσκεται εντός σαφώς καθορισμένων συνόρων», αναφέρεται δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οι καταχρήσεις του spyware στην Πολωνία και την Ουγγαρία αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Από την πλευρά της η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ της τελικής έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής για το Pegasus και το παρόμοιο λογισμικό υποκλοπής (PEGA), ζητώντας τον κανονισμό της ΕΕ που θα σταματήσει την κατάχρηση του spyware από τα κράτη μέλη. Προτρέπουν το ΕΛΚ να κάνει το ίδιο και να υπερψηφίσει το κομμάτι που αφορά την Ελλάδα και τις συστάσεις που απευθύνονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Λόγω του μεγέθους της έκθεσης, της οποίας προσχέδιο είχε παρουσιαστεί τον Νοέμβριο, αυτή έχει μοιραστεί σε δύο μέρη, με το πρώτο να καταγράφει τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της PEGA όσον αφορά κατά πόσο έχει υπάρξει παραβίαση του δικαίου της ΕΕ ή κακοδιαχείριση κατά την εφαρμογή του σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις, και το δεύτερο να περιέχει τις εισηγήσεις πολιτικής στις οποίες έχουν καταλήξει οι ευρωβουλευτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταζητείται 35χρονος για κλεπταποδοχή και κλοπή στο Παραλίμνι-Συνελήφθη 31χρονος (pic)
Πυρκαγιά σε διαμέρισμα που χρησιμοποιείται ως γραφείο εταιρίας-Δεν κινδύνευσαν άλλα διαμερίσματα
Σε επαφή με την Αστυνομία το Βρετανικό ΥΠΕΞ για τη σύλληψη του Αζέρου για τρομοκρατία-Ζητά πληροφορίες και η Ελλάδα
Επιπολαιότητες, (επιλεκτικές) διαρροές και ανεξήγητοι χειρισμοί συντηρούν την Αστυνομία ως αγκάθι
Αποκαλύψεις Ισραηλινού ΥΠΕΞ για σύλληψη Αζέρου στη Λεμεσό-«Αποτράπηκε επίθεση του Ιράν στην Κύπρο»
Ώρες αγωνίας για 16χρονη που απουσιάζει από το χώρο διαμονής της
Άνδρας επιτέθηκε και κτύπησε υπάλληλο του Δήμου Παραλιμνίου γιατί του μετακίνησε τις πετσέτες από ξαπλώστρα
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε αποθήκη νηπιαγωγείου στο Τσέρι-Επεκτάθηκε σε πέργολα και αλουμινένια είσοδο
Προστατεύθηκαν δυο κατοικίες από την πυρκαγιά στην Πάφο-Τέθηκε υπό έλεγχο
Σε κινητοποίηση οι δυνάμεις πυρόσβεσης για πυρκαγιά μεταξύ των κοινοτήτων Τάλας και Κισσόνεργας