Ξεκαθαρίζει ο Κόμπος για Ε/κ περιουσίες-«Στόχος η αποτροπή, όχι η στοχοποίηση»

Σκοπός μας δεν είναι να στοχοποιήσουμε τον οποιονδήποτε αλλά να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά, προσφέροντας αντικίνητρα για τέτοιου είδους πωλήσεις ή κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ερωτηθείς για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την πώληση ε/κ περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κόμπος κάλεσε όλους να ακούσουν με προσοχή και να λάβουν υπόψη τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε πως «οι τελευταίες εξελίξεις είναι άκρως ανησυχητικές και αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα», σημειώνοντας πως «όλα αυτά είναι θέματα, τα οποία πρέπει σοβαρά να αξιολογηθούν και από πλευράς μας εντοπίζουμε και τις νομικές δυνατότητες του κράτους και τις πολιτικές δυνατότητες του κράτους».

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Κόμπος ανέφερε πως η Λευκωσία θέλει διάλογο επί της ουσίας, ο οποίος να έχει προοπτική να οδηγήσει κάπου και όχι παράλληλους μονόλογους. Μια διαδικασία, η οποία θα επανεκκινήσει απλά για να τοποθετηθούν οι δυο πλευρές σε εκ διαμέτρου αντίθετες βάσεις αφετηρίας δεν θεωρούμε ότι θα είναι κάτι ιδιαίτερα εποικοδομητικό, σημείωσε.

Πληροφορίες για πώληση ε/κ περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου

Ερωτηθείς για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την πώληση ε/κ περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ο κ. Κόμπος είπε πως «οι τελευταίες εξελίξεις είναι άκρως ανησυχητικές και αυτό είναι κάτι το οποίο μάς προβληματίζει ιδιαίτερα. Φυσικά, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι αυτά τα ζητήματα προκύπτουν όσο το κυπριακό πρόβλημα μένει άλυτο και βέβαια όσο δεν υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία εν εξελίξει. Εξ ου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει την πρωτοβουλία για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ που ακριβώς αποσκοπεί στο σπάσιμο του αδιεξόδου και στη δημιουργία της ελπίδας για όλον τον προσφυγικό κόσμο ότι επίκειται μια νέα προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος», πρόσθεσε.

Ο κ. Κόμπος επεσήμανε πως «οι πρόσφατες πληροφορίες είναι άκρως ανησυχητικές και από πλευράς μας από την πρώτη στιγμή μαζεύουμε τις πληροφορίες, τις αξιολογούμε, γίνονται συσκέψεις σε διάφορα επίπεδα ακριβώς για να εξακριβώσουμε τι είναι αυτό το οποίο συμβαίνει στην πράξη και ποιες είναι οι δυνατότητες αντίδρασης».

Σημείωσε πως «σε τέτοιες περιπτώσεις η ενστικτώδης αντίδραση δεν είναι η καλύτερη λύση και ούτε η πιο σοφή επιλογή. Από την ημέρα που βγήκε το ζήτημα αυτό στον τ/κ Τύπο μέχρι σήμερα, η ροή των πληροφοριών είναι τέτοια που δείχνει μια ανακολουθία, μια αναντιστοιχία αυτού του οποίου δημοσιεύτηκε την πρώτη μέρα με αυτά τα οποία συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες. Συνεπώς, υπεύθυνα οφείλαμε, και αυτό πράξαμε, να ενεργοποιήσουμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες ώστε να επιβεβαιωθούν και να εξακριβωθούν οι πληροφορίες αυτές, ζητήματα, τα οποία έχουν να κάμουν με αυτά τα έγγραφα, πού κατατέθηκαν, αν θα κατατεθούν, αν είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας όλο αυτό το ζήτημα, αν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, πώς εμπλέκονται άλλοι φορείς ή ζητήματα που έχουν να κάμουν με τη διαχείριση των αποζημιώσεων από την επιτροπή που υπάρχει και λειτουργεί στην κατεχόμενη περιοχή», επεσήμανε ο ΥΠΕΞ.

Ανέφερε πως «όλα αυτά είναι θέματα, τα οποία πρέπει σοβαρά να αξιολογηθούν και από πλευράς μας εντοπίζουμε και τις νομικές δυνατότητες του κράτους και τις πολιτικές δυνατότητες του κράτους». Πρόσθεσε πως «μια σημαντική παράμετρος είναι βέβαια και το ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής. Κάτι στο οποίο διαχρονικά μπορούμε να παραδεχθούμε ότι υπήρξε μια ατολμία. Ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να πούμε ότι η όποια προσπάθεια στα πλαίσια της προσφυγικής πολιτικής δεν ήταν πάντοτε συγχρονισμένη με τις σημερινές ανάγκες του προσφυγικού κόσμου. Και αυτό είναι κάτι το οποίο επίσης εξετάζεται από την πλευρά μας, ώστε να έχουμε μια σφαιρική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν οι κινήσεις και τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι πολιτικά, διπλωματικά και νομικά, ο κ. Κόμπος είπε πως «εξετάζουμε όλες τις πιθανές λύσεις που μπορεί να έχουμε στη διάθεσή μας. Σκοπός μας δεν είναι να στοχοποιήσουμε τον οποιονδήποτε. Σκοπός μας είναι να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά, προσφέροντας αντικίνητρα για τέτοιου είδους πωλήσεις ή κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «ο καθένας φυσικά έχει τα δικαιώματά του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της περιουσίας του. Νομίζω, όμως, συμφωνούμε όλοι ότι η ενάσκηση τέτοιων επιλογών ή τέτοιων δυνατοτήτων πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και το ευρύτερο καλό. Προς αυτή την κατεύθυνση το κράτος έχει επιλογές τις οποίες προσπαθεί να συγκεκριμενοποιήσει ως προς τα παραδείγματα τα οποία έχουμε ενώπιόν μας αλλά και σε ό,τι αφορά άλλες περιπτώσεις που θα μπορούσε να προκύψουν πιο κάτω», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν έχουν αποτέλεσμα από την έρευνα που έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο ΥΠΕΞ είπε πως «έχουμε πλήρη εικόνα όσον αφορά τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η εικόνα, η οποία σχηματίζεται είναι ανησυχητική. Θα μπορούσε η ανησυχία τούτη να είναι πολύ – πολύ μεγαλύτερη εάν αυτές είναι και μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας. Όχι βέβαια ότι οι τρεις αυτές περιπτώσεις δεν έχουν τη βαρύτητά τους, εξ ου και επικεντρωνόμαστε πρώτα και κύρια σε αυτές. Έχει όμως μια άλλη σημασία εάν αυτό είναι ένα γενικότερο πλάνο, μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού και υπεύθυνα προσπαθούμε ακριβώς να έχουμε τις απαντήσεις σε όλα τούτα τα ενδεχόμενα», επεσήμανε.

Κληθείς να πει αν έχουν ενδείξεις ότι αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας, ο κ. Κόμπος ανέφερε πως «είναι νωρίς ακόμη και σε κάθε περίπτωση δεν είναι κάτι το οποίο νομίζω θα ήταν σοφό να το συζητούμε δημόσια».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ενθάρρυνε τους Τ/κ και τους Τούρκους να αγοράζουν ε/κ περιουσίες, σημειώνοντας πως «το να περάσουν αυτές οι περιουσίες στα χέρια των Τούρκων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα» και πως αυτή «είναι μια κατάσταση υπέρ μας πολιτικά», ο κ. Κόμπος είπε πως αυτή είναι μια δήλωση, η οποία καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψη και να ακουστεί με προσοχή από όλους μας.

«Διότι ακριβώς αναδεικνύει και αποκαλύπτει προθέσεις ή πιο σωστά τα αποτελέσματα κάποιων ενεργειών. Άρα όταν από την άλλη πλευρά ακούμε με τον πιο επίσημο τρόπο ακριβώς να αποκαλύπτεται το σκεπτικό τέτοιων προσεγγίσεων, η οποιαδήποτε δική μας ενέργεια σε ατομικό επίπεδο θεωρώ ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και αυτή τη δήλωση», σημείωσε.

Κυπριακό

Ερωτηθείς σε σχέση με τις ενέργειες που κάνει η Λευκωσία προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως «αξιοποιείται ο χρόνος μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία. Δεν υπάρχει νεκρός χρόνος. Είναι για μας χρήσιμη αυτή η περίοδος από άποψης προετοιμασίας του εδάφους, ώστε η πρωτοβουλία την οποία ο Πρόεδρος ανέλαβε και ανέπτυξε (για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ) να βρει εκείνο το πρόσφορο έδαφος ή να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να υπάρξει αυτό το πρόσφορο έδαφος για να μπορεί να προχωρήσει σε υλοποίηση», σημείωσε.

«Η επίσκεψη στο Παρίσι είχε ακριβώς αυτή την χρησιμότητα και σημασία. Έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα και από γαλλικής πλευράς βρήκαμε σημαντικά στοιχεία συνεννόησης σε σχέση με την πρωτοβουλία αυτήν. Ο Πρόεδρος ο ίδιος ανέφερε σε δημόσιες δηλώσεις του ότι συζητήθηκαν και ονόματα τα οποία υπεβλήθησαν από τη γαλλική πλευρά. Τούτο συνεπάγεται ότι υπάρχει μια γενικότερη αποδοχή της χρησιμότητας και της σημασίας της πρωτοβουλίας που η πλευρά μας εκδηλώνει», επεσήμανε ο κ. Κόμπος.

Παρατήρησε, ακόμη, πως «αυτή είναι και η μόνη πρωτοβουλία, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και είναι κάτι για το οποίο εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να προχωρήσει σε συνάρτηση πάντα με τον ρόλο το οποίο έχει διαχρονικά ο ΟΗΕ, τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα να υποκαθιστά ο οποιοσδήποτε».

Πρόσθεσε πως «η ΕΕ μπορεί να έχει ένα ρόλο συμπληρωματικό, ένα ρόλο ο οποίος να συνδράμει στην ενεργοποίηση της διαδικασίας, πάντα από το σημείο στο οποίο σταμάτησε στο Κραν Μοντανά, επανενεργοποιώντας τη δυναμική που τότε υπήρχε και όλο το κεκτημένο των συνομιλιών που οδήγησαν μέχρι του σημείου που φτάσαμε στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς αν για να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία θα πρέπει να υπάρξει η λήψη επίσημα απόφασης από την ΕΕ, ο κ. Κόμπος ανέφερε πως «αυτό είναι μέρος του διαδικαστικού, αν και κάποιες φορές η ουσία βρίσκεται στη διαδικασία. Είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο να ακολουθηθεί αυτή η οδός όπου ουσιαστικά θα εντέλλεται ο διορισμός του συγκεκριμένου προσώπου».

Κληθείς να πει αν δηλαδή θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για αυτό το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο ΥΠΕΞ είπε πως αυτή είναι μια επιλογή. «Να μην ξεχνούμε πάντα όμως ότι τα διαδικαστικά σε επίπεδο ΕΕ είναι ζητήματα, τα οποία επιλύονται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Αυτό μας έχει δείξει και η πρόσφατη ιστορία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κόμπος είπε πως για μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να υπάρχει στήριξη σε επίπεδο τόσο των κρατών μελών όσο και των θεσμικών οργάνων. «Αυτό ακριβώς αναδεικνύει το δύσκολο του εγχειρήματος. Από την άλλη η προεργασία που γίνεται έχει αυτή την στόχευση ώστε να φέρει μαζί σε μια σύγκλιση θετικής αποδοχής της πρότασης τούτης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις που ο ίδιος κάνει με τους ομολόγους του των κρατών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο των Συμβουλίων της ΕΕ για το θέμα αυτό, ο ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «αυτή η πρωτοβουλία συζητείται από την 1η Μαρτίου, που αναλάβαμε σε όλες τις συναντήσεις όχι μόνον εντός της ΕΕ. Εντονότατο είναι το ενδιαφέρον και τρίτων χωρών όπου ακριβώς ζητούν περισσότερες πληροφορίες, ζητούν ενημέρωση τόσο για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας όσο και για την εξέλιξη της αποδοχής που αυτή τυγχάνει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σε ποιες τρίτες χώρες αναφέρεται, ο κ. Κόμπος πως δεν νομίζει να υπάρχει περίπτωση συνομιλητή του στην οποία να μην τέθηκε αυτό το θέμα. «Είναι θέματα τα οποία (ενδιαφέρουν) κάποια κράτη τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχέση με το Κυπριακό ή κράτη τα οποία έχουν θεσμικά ρόλο σε οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ – το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα πέντε μόνιμα μέλη», ανέφερε.

Σημείωσε πως «όλες αυτές είναι περιπτώσεις που οπωσδήποτε πρέπει να έχουν μια επαφή και μια ενημέρωση με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα».

Ερωτηθείς αν από πλευράς ΗΕ υπάρχουν ενδείξεις πώς προχωρούν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κόμπος είπε πως η προσέγγιση της Λευκωσίας επεξηγήθηκε κατά την επίσκεψη της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στην Κύπρο. «Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναλύθηκε και παρουσιάστηκε η πρόταση και η ανταπόκριση η οποία υπήρξε ήταν θετική, ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει η οποιαδήποτε περίπτωση περιθωριοποίησης του ΟΗΕ τότε η οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να προκύψει στα πλαίσια της διαδικασία είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη», ανέφερε.

Κληθείς να πει αν θα πρέπει να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος από τον ΓΓ ώστε να υπάρξει διορισμός και από πλευράς ΕΕ ή τα δυο είναι ανεξάρτητα, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως «είναι τυπικά ανεξάρτητα, ουσιωδώς όμως νομίζω δεν μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι μπορεί το ένα να προχωρά σε βάθος χρόνου χωρίς το άλλο. Άρα μπορεί να μην συμπίπτουν ευθύς εξαρχής οι δυο αυτοί διορισμοί, αλλά αυτό δεν θα μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε.

Σε παρατήρηση πως η ρητορική της τουρκικής πλευράς δεν αλλάζει σε ό,τι αφορά τον επιδιωκόμενο από μέρους της στόχο, δηλαδή τη λύση δυο κρατών, ενώ Τουρκία και ψευδοκράτος συνεχίζουν να προβάλλουν τις αξιώσεις τους σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κόμπος είπε πως «η δημόσια ρητορική δεν αλλάζει και αυτό το βλέπουμε».

«Ενίοτε βλέπουμε εξάρσεις σε αυτή τη ρητορική. Να μην ξεχνούμε όμως κάποια πραγματικά δεδομένα. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο στην Τουρκία που επηρεάζει οπωσδήποτε και τις δημόσιες δηλώσεις. Εμείς δεν εθελοτυφλούμε και ούτε πιστεύουμε ότι η τουρκική πολιτική θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό το οποίο ελπίζουμε και για το οποίο προσπαθούμε να πιέσουμε είναι όπως με τη συνδρομή και της ΕΕ γίνει αντιληπτό ότι είναι αδιέξοδη η συγκεκριμένη πολιτική», είπε.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, «αναμένουμε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία επανόδου στις διαπραγματεύσεις, ότι η ρητορική αυτή στα πλαίσια του ευρύτερου κλίματος που καλλιεργείται από πλευράς Τουρκίας με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την Ελλάδα, ή την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την ΕΕ εκεί πέρα μπορεί να υπάρχει ένα περιθώριο για να δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας».

«Όμως, να είμαστε ειλικρινείς, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Η επάνοδος στις διαπραγματεύσεις είναι απόφαση την οποία πρέπει να πάρει η άλλη πλευρά. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να μπορεί αυτή η απόφαση να είναι στο τραπέζι ως επιλογή για την τουρκική πλευρά, και φυσικά αυτό περιλαμβάνει και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, οι δηλώσεις της οποίας συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο που έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν η τουρκική πλευρά επιμένει σε αυτές τις θέσεις της, ο κ. Κόμπος είπε πως «ο σκοπός δεν είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για χάριν της επανέναρξης, αλλά η επανέναρξη διαπραγματεύσεων που να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο με προοπτική επίλυσης του κυπριακού ζητήματος. Εξ ου και το σημείο αφετηρίας είναι αυτό στο οποίο σταματήσαμε στο Κραν Μοντανά».

«Μια διαδικασία η οποία θα επανεκκινήσει απλά για να τοποθετηθούν οι δυο πλευρές σε εκ διαμέτρου αντίθετες βάσεις αφετηρίας δεν θεωρούμε ότι θα είναι κάτι ιδιαίτερα εποικοδομητικό. Αυτό το είδαμε στη Γενεύη 2, όπου ουσιαστικά δημιουργούνται συνθήκες παράλληλων μονολόγων. Εμείς θέλουμε διάλογο επί της ουσίας ο οποίος να έχει προοπτική να οδηγήσει κάπου», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»