Κατήγγειλε τις ενέργειες των κατεχόμενων στην Αμμόχωστο στους Ευρωπαίους ο Τορναρίτης

Επιστολή στους ομολόγους του για το θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Αμμόχωστο, απέστειλε ο Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής.

Ο κ. Τορναρίτης απέστειλε επιστολή στον Εισηγητή για το θέμα της Αμμοχώστου στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, Piero Fassino καθώς και στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στη Συνέλευση.

Στην επιστολή του, ο κ. Τορναρίτης υπενθυμίζει ότι οι εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και το μεθοδευμένο, σταδιακό άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων από την Τουρκία και τις κατοχικές αρχές για σκοπούς τουριστικής ανάπτυξης, αντιβαίνουν στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θεωρούν ως απαράδεκτες τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους και προνοούν για τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών.

Η Τουρκία, αναφέρει ο Κύπριος βουλευτής, όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αλλά εκμεταλλεύεται τη λειτουργία της «Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας», με απώτερο σκοπό τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές.

Οι μεθοδεύσεις αυτές, επισημαίνει ο κ. Τορναρίτης, αποτελούν μέρος των επεκτατικών και διχοτομικών επιδιώξεων της Τουρκίας.

Ο Κύπριος βουλευτής σημειώνει ακόμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει αδρανής έναντι αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων καθότι το περιουσιακό αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Καλεί δε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πέραν από φραστικές καταδίκες, να αναλάβουν ενεργότερη δράση, ώστε η Τουρκία να καταστεί υπόλογη για τις παράνομες ενέργειές της στην Κύπρο και τις προσπάθειες της για δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, που υπονομεύουν τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και επανένωσης της χώρας.

Προτρέπει δε τα κράτη μέλη να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να αναστρέψει τα παράνομα σχέδια της στην Αμμόχωστο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο κ. Τορναρίτης επαναβεβαιώνει τέλος, την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει, το συντομότερο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει υποστηρικτικό και επικουρικό ρόλο στη διαδικασία, προς επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε προσφυγή στο Ανώτατο ο Γιαννάκη για την απόρριψη του αιτήματος για αναστολή της δίκης
To τέλος ή σε νέα αχαρτογράφητά νερά η πολύκροτη υπόθεση του Θανάση; Ενώπιον Ανωτάτου τα στρατόπεδα
Έκοψαν για ελάχιστα μόρια μαθητή με ΔΕΠΥ για εισδοχή σε αθλητικό σχολείο-«Ένιωσε προσβολή και απόρριψη»
Στην σέντρα με διαφορετικά... αγωνιστικά πλάνα ΚΟΠ και Υπουργείο Δικαιοσύνης για την βία στα γήπεδα
Ανασκόπησε την πορεία των δράσεων της η Κυβέρνηση-«Ολοκληρώθηκαν 26, άλλοι 33 σε πορεία υλοποίησης»
Διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα για το ψήφισμα της τουρκικής βουλής
Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά το σκηνικό έντασης στην Κάσο-Σε επιφυλακή η Ελλάδα
Τον χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι επειδή του έκανε παρατήρηση πως κωλυσιεργούσε
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Παραιτήθηκε η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ