Οκτώ χρόνια χωρίς μητρώο δοτών σπέρματος-Καταγγελίες για κενά στη Νομοθεσία
15:30 - 08 Μαΐου 2023
Σοβαρά κενά και παραλείψεις διαπιστώθηκαν κατά τη συζήτηση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βουλή, αναφορικά με το ευαίσθητο θέμα της ανωνυμίας του δότη σπέρματος και την ανάγκη εξισορρόπησης των δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων μερών, καθώς όπως διαφάνηκε μέσα από τις καταγγελίες ιδιωτών, οκτώ ολόκληρα χρόνια από τη ψήφιση σχετικής Νομοθεσίας, δεν υπάρχει μητρώο καταγραφής των δοτών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαιτούμενος εποπτικός έλεγχος.
Ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρευρέθηκαν ιδιώτες κλινικών εργαστηρίων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι από μόνοι τους τηρούν τις διαδικασίες, χωρίς να έχουν κανένα εποπτικό έλεγχο και να μην τηρείται η Νομοθεσία που ψηφίστηκε.
Όπως ανέφερε φανερά προβληματισμένη η πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, «επειδή συμμετείχα στην Επιτροπή Υγείας όταν εξετάστηκε ο Νόμος για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ένα θέμα το οποίο μας είχε απασχολήσει τότε, ήταν να διασφαλίσουμε μέσα από μητρώα τη σωστή πρακτική στο συγκεκριμένο ζήτημα γιατί πρέπει να εξετάζεται εάν γίνονται καταχρήσεις. Είναι με μεγάλη μου έκπληξη που άκουσα σήμερα, ότι οκτώ χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου, δεν υπάρχει μητρώο και ότι η διορισθείσα Επιτροπή με το Υπουργείο Υγείας, μέχρι σήμερα, δεν μπόρεσε να λύσει αυτό το αίτημα».
Το Υπουργείο Υγείας, σημείωσε η κ. Χαραλαμπίδου, «είναι μέλος του Συμβουλίου και θα έπρεπε αφού έβλεπε ότι υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα, να εστιάσει και να εντατικοποιήσει τις διεργασίες, για να υπάρχει το μητρώο το οποίο προβλέπει την καταγραφή αναλυτικών δεδομένων. Τις καταγγελίες τις έκαναν οι ίδιοι ιδιώτες, οι οποίοι έρχονται και επισημαίνουν αυτό το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε, λόγω του ότι το Υπουργείο, δεν εφάρμοσε σε συνεργασία πάντα, μαζί με την αρμόδια Επιτροπή, τα όσα προέβλεπε η Νομοθεσία».
Εάν στη χώρα μας δεν υπάρχει ένα μητρώο, το οποίο θα προστατεύει τις διαδικασίες, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τότε, τόνισε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να ανησυχήσει και να βάλει μια τάξη και να προχωρήσουν τα πράγματα προς μια σωστή κατεύθυνση. Το Υπουργείο Υγείας προσπάθησε να μετατοπίσει τις ευθύνες στην αρμόδια Επιτροπή, στο συμβούλιο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το οποίο ανέλαβε να υλοποιήσει αυτή την απόφαση, αλλά μετέχει και το Υπουργείο Υγείας. Συνεπώς, είχαν γνώση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν και έπρεπε να προχωρήσουν σε πράξεις. Δεν γίνεται για οκτώ χρόνια να αφήνεται στην καλή πρόθεση των ιδιωτών».
Επιπρόσθετα, το ζήτημα που απασχόλησε την Επιτροπή, είναι μια επιστολή που έλαβε, την οποία προώθησε στην Επίτροπο Δικαιωμάτων του Παιδιού και αφού μελετήθηκε η απάντηση από την Επίτροπο, διαφάνηκε ένα σοβαρό ζήτημα, αυτό της εξισορρόπησης των δικαιωμάτων του Παιδιού, με τα δικαιώματα του δότη ή της δότριας.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τη Νομοθεσία, μετά την ηλικία των 16 ή τα 18, μπορεί το παιδί να αναζητήσει τον δότη, ενώ στη δική μας περίπτωση η Νομοθεσία, κατοχυρώνει πλήρως την ανωνυμία του δότη. Έτσι λοιπόν, η Επιτροπή εξέτασε την εξισορρόπηση των δικαιωμάτων του Παιδιού σε σχέση με τα δικαιώματα του δότη και την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας, όπως συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραπέμπει στο ψήφισμα η Μιχαηλίδου για το θέμα της ανωνυμίας του δότη σπέρματος