Νέες σκιές για συγκάλυψη της πειθαρχικής αξιωματικού Αστυνομίας-Στο τραπέζι τροποποίηση Νομοθεσίας
14:49 - 08 Μαΐου 2023
Ξανά ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρέθηκε η υπόθεση του αξιωματικού Αστυνομίας, ο οποίος καταγγέλθηκε πριν από δυο χρόνια σχεδόν, για εξευτελιστική συμπεριφορά των υφιστάμενων του και για εργασιακό εκφοβισμό, με την Επιτροπή της Βουλής, να θέτει μια σειρά από ερωτήματα, ενώ την ίδια ώρα, εξετάζει τροπολογία Νομοθεσίας, για τις άδειες ασθενείας, αφού όπως φαίνεται ο εν λόγω αξιωματικός, έλαβε άδεια ασθενείας και αναβλήθηκε η διαδικασία εξέτασης της υπόθεσής του.
Υπενθυμίζεται ότι, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τον Φεβρουάριο του 2021 είχαν γίνει μαζικές καταγγελίες σε βάρος ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, οι οποίες έκαναν λόγο για εξευτελιστική συμπεριφορά του εν λόγω αξιωματικού προς τις υφιστάμενες του, ασκώντας μάλιστα και ψυχολογική βία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από τις τάξεις της Αστυνομίας, μετά από δύο χρόνια, ήταν προγραμματισμένη η πρώτη ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής, η οποία ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές, ο εν λόγω αξιωματικός έλαβε άδεια ασθενείας και ως εκ τούτοι αναβλήθηκε η διαδικασία και ορίστηκε σε μεταγενέστερο στάδιο.
Αναλύοντας την υπόθεση του αξιωματικού στην Επιτροπή Ανθρωπίνων, η πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έχει δώσει οδηγίες στον γραμματέα της Επιτροπής να εξετάσει την ετοιμασία τροπολογίας, ούτως ώστε σε περίπτωση που υπάρχει μια πειθαρχική διαδικασία σε εξέλιξη, το πρόσωπο το οποίο εξετάζεται υποβάλει αίτημα για άδεια ασθενείας, να περνά από ιατροσυμβούλιο.
Όπως ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου, «προέκυψε μια πτυχή πάρα πολύ σημαντική στην Επιτροπή, όπου σε περίπτωση που διεξάγεται μια πειθαρχική διαδικασία και υποβάλλεται αίτημα για απουσία λόγω ασθενείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η πειθαρχική διαδικασία, τότε, θα ήταν σωστό να υπάρχει μια γνωμοδότηση από το ιατρικό συμβούλιο, εάν αιτιολογείται το συγκεκριμένο αίτημα για άδεια ασθενείας. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιάτε η άδεια ασθενείας ως πρόσκομμα στην όλη πειθαρχική διαδικασία».
Οπότε, πρόσθεσε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, «κάποιος πιθανό να έχει σοβαρά ιατρικά προβλήματα, το ιατροσυμβούλιο με μία έκθεση θα το καταδείξει. Αν όμως αυτό γίνεται ως πρόφαση για να σταματήσει η πειθαρχική διαδικασία, αυτό είναι ανεπίτρεπτο και δεν αποδίδεται δικαιοσύνη και γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε ως κοινοβούλιο με σχετική τροπολογία να το αλλάξουμε. Είναι σημαντικό η άδεια ασθενείας να ελέγχεται από ιατροσυμβούλιο, όταν υπάρχει σε εξέλιξη πειθαρχική διαδικασία».
Ταυτόχρονα, από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας, η κα. Νεοφύτου, ανέφερε στην Επιτροπή, ότι, «υπάρχει μια πειθαρχική διαδικασία, η οποία καταλήγει στο διοικητικό δικαστήριο βάση το Σύνταγμα. Τα κριτήρια που εφαρμόζονται είναι παρόμοια με μια ποινική δίκη και υπάρχουν τα ίδια δικαιώματα με ένα κατηγορούμενο σε μια ποινική διαδικασία. Έχει ξεκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία όμως, εναντίον ενός προσώπου και εφαρμόζονται οι διαδικασίες που αφορούν τους κανόνες ποινικού δικαίου, αν και πρόκειται για διαφορετική διαδικασία από μια ποινική δίκη. Πάντως, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διαδικασία ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου, θα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικές αναφορές, εφόσον η διαδικασία έχει ξεκινήσει».
Σημειώνεται πως ο εν λόγω αξιωματικός, σε περίπου έξι με οκτώ μήνες αναμένεται να αφυπηρετήσει και σε περίπτωση που δεν δικαστεί πειθαρχικά, αυτό συνεπάγεται με αφυπηρέτηση χωρίς οποιαδήποτε ποινή (σ.σ σε περίπτωση που κρινόταν ένοχος), που ενδεχομένως να είχε αντίκτυπο στα μισθολογικά δικαιώματά του. Όπως διερωτήθηκε εξάλλου η κα. Χαραλαμπίδου, «εάν μετά από τρία χρόνια δεν καταφέρουμε να φθάσουμε κάπου και έχει ήδη αφυπηρετήσει το εν λόγω πρόσωπο, ποιες θα είναι οι συνέπειες από μια πειθαρχική διαδικασία γι’ αυτό το συγκεκριμένο πρόσωπο;».
Την ίδια ώρα, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν Θεοδώρου, σημείωσε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας, οκτώ μηνών για αυτή την υπόθεση. «Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε σαν Επιτροπή, είναι ότι θα εκδικαστεί αυτή η υπόθεση και να δούμε εάν αυτή η άδεια ασθενείας, επηρεάσει μια απόφαση ή δεν θα επηρεάσει. Αυτό που ζητούμε επίσης, είναι να επαναδιαβιβαστεί ο φάκελος στη Νομική Υπηρεσία, με όλες τις καταθέσεις για να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία, όταν υπήρχαν δυο καταθέσεις, σήμερα όμως, δεν είναι τα ίδια δεδομένα».