Το 2027 προμήθεια ΦΑ από το Αφροδίτη-Τα σχέδια της κοινοπραξίας

Το κοίτασμα "Αφροδίτη" θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη της ζήτησης φυσικού αερίου, αναφέρεται σε δημοσίευμα των "The Times of Israel", το οποίο επικαλείται τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ισραηλινής εταιρείας NewMed Energy, που έχει δικαιώματα στο κοίτασμα.

«Παράλληλα με την προώθηση της δεύτερης φάσης στο Λεβιάθαν, το οποίο ικανοποιεί τις ανάγκες της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, σημειώνουμε πρόοδο και προάγουμε σημαντικά την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της NewMed Energy, Yossi Abu. «Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται και ένα μεγάλο τεμάχιο όπως η Αφροδίτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης».

Αναφερόμενο στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Αφροδίτη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ισραηλινή εταιρεία NewMed Energy (πρώην Delek Drilling), η οποία κατέχει το 30% των δικαιωμάτων του κοιτάσματος Αφροδίτη, είπε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Άλλοι εταίροι στο οικόπεδο Αφροδίτη, το οποίο περιέχει περίπου 124 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, είναι ο αμερικανικός κολοσσός Chevron και η Shell, που κατέχουν ο καθένας από 35% των δικαιωμάτων.

Η NewMed Energy ανέφερε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση γίνεται για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις σχετικά με τη φύση και το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Αφροδίτης, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και σηματοδοτεί ένα «σημαντικό βήμα» προς την ανάπτυξή του. Το "Αφροδίτη" αναμένεται να λειτουργήσει ως παραγωγικό κοίτασμα μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του.

Η γεώτρηση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου εργασίας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη. Τον Σεπτέμβριο, οι εταίροι ενέκριναν έναν προϋπολογισμό περίπου 192 εκατομμυρίων δολαρίων για την υλοποίηση της γεώτρησης και για την εκτέλεση των εργασιών μηχανικής προτροφοδότησης που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συνολικό κόστος του σχεδίου ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εγκατάστασης των αγωγών προς τις αγορές-στόχους, εκτιμάται σε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Οι εταίροι επιδιώκουν να προμηθεύουν φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτης στην εγχώρια αγορά της Κύπρου και να εξάγουν φυσικό αέριο με αγωγούς σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής αγοράς και της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου αερίου (LNG). Η προμήθεια φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη αναμένεται το νωρίτερο το 2027, σύμφωνα με τη NewMed Energy", αναφέρει η Times of Israel.

Νωρίτερα φέτος, οι εταίροι στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν (NewMed Energy, Chevron και Ratio Oil Corp) ανακοίνωσαν σχέδια να αυξήσουν την ετήσια παραγωγή αερίου και τις εξαγωγές το 2025, για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση. Τώρα, από το Λεβιάθαν βγαίνουν μέχρι 12 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, για προμήθεια και πώληση αερίου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος έχουν αναδειχθεί ως εξαγωγείς φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές εισαγωγές. Τον Ιούνιο, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης με την ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ θα εξάγει το φυσικό του αέριο στην ΕΕ για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το ισραηλινό φυσικό αέριο θα πηγαίνει στην ΕΕ μέσω των τερματικών υγροποίησης της Αιγύπτου.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Παρέλαβε την ετήσια Έκθεση της ΡΑΕΚ ο ΠτΔ-«Στο 17,2% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού η συνεισφορά των ΑΠΕ»
Έκκληση Δημοσιονομικού Συμβουλίου οι προϋπολογισμοί από 2025 να διατηρούν πορεία ελλειμμάτων και χρέους
Τσίβικος: Η νεκρή ζώνη είναι έδαφος της ΚΔ, κάθε παράβαση μια νέα εισβολή
Ανησυχία για εντεινόμενες προκλήσεις εντός νεκρής ζώνης εξέφρασε η Πρ. Βουλής
Αναμένει την απάντηση της Chevron, αποτιμά θετικά τις τοποθετήσεις της εταιρείας ο Παπαναστασίου
Συγκλονίζει η μητέρα της Έμμας-«Ήθελαν να σώσουν τα τομάρια τους και όχι να τη βοηθήσουν»
Mπορέλ για Κυπριακό-«Δεν είναι δώρο στην Τουρκία όσα προτείνονται για σχέσεις με ΕΕ»
Υποστήριξε πως άλλα του είπε ο Πρόεδρος και άλλα έκανε για τους συμβούλους ο Ελεγκτής
Βάζει μπροστά το μεταναστευτικό πρόβλημα για την τοποθέτηση κάμερας στον Άγιο Δομείτο ο σύμβουλος Τατάρ
Επιστολή Αννίτας στον Πρόεδρο-Ζητά 4 εκατομμύρια ευρώ για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό