Στήνουν κορμούς ψηφοδελτίων στην ΕΔΕΚ-Σε φουλ ρυθμούς οι Επαρχιακές

Σε διαδικασία διεργασιών για τις διπλές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε ένα χρόνο έχει μπει και η ΕΔΕΚ. Όπως και τα υπόλοιπα κόμματα που δεν έχουν ενώπιον τους εσωκομματικές διαδικασίες να τρέξουν, οι Σοσιαλιστές έχουν κάνει τις προκαταρτικές τους διαδικασίες, για τις διπλές εκλογές του επόμενου Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπό τη νέα της μορφή. Το γεγονός αυτό αποτελεί οργανωτικό πονοκέφαλο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καθώς θα τρέχουν ταυτόχρονα δύο προεκλογικές εκστρατείες, μία σε τοπικό επίπεδο και μία σε παγκύπριο, με διαφορετικές ατζέντες και διαφορετικούς στόχους. Γι’ αυτό και γίνεται κατανοητό πως η προετοιμασία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, ώστε τα κόμματα να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμα για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση.

Στην ΕΔΕΚ η έμφαση αυτό το διάστημα δίνεται στο σκέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού γίνεται κατανοητό πως θα πρέπει να εξευρεθούν εκατοντάδες άτομα για τα ψηφοδέλτια, πέραν της όλης οργανωτικής δουλειάς που πρέπει να γίνει. Για τον σκοπό αυτό ανατέθηκε στις επαρχιακές οργανώσεις του κόμματος να τρέξουν τις διαδικασίες σε πρώτο στάδιο, με πολύ καλά, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, αποτελέσματα.

Ήδη έχουν γίνει συνεδρίες και συναντήσεις σε επαρχιακό επίπεδο, με πολλές συζητήσεις με τοπικούς παράγοντες. Μέσα από αυτή την έντονη δραστηριότητα, διαπιστώθηκε και καταγράφηκε το ενδιαφέρον που υπάρχει από στελέχη και μέλη του κόμματος και έχουν γίνει ήδη οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις, με στόχο το επόμενο διάστημα, όταν η συζήτηση μεταφερθεί σε κεντρικό επίπεδο, να μπορεί να στηθεί ο βασικός κορμός των ψηφοδελτίων. Το ενδιαφέρον, όπως επισημαίνεται, είναι αρκετά ψηλό, καθώς αρκετά άτομα επιθυμούν να εμπλακούν και να διεκδικήσουν κάποιο από τα πολλά τοπικά αξιώματα. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, όπως ενημερώνεται ο REPORTER, το εγχείρημα της κατάρτισης ψηφοδελτίων εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί αρκετά εύκολο, με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συνεργασιών, που πάντα επιδιώκονται σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχει γίνει στο παρόν στάδιο μεγάλη συζήτηση. Φαίνεται, πάντως, πως η ΕΔΕΚ σκοπεύει να εξετάζει τον κάθε Δήμο ανά περίπτωση και όχι να επιδιώξει κάποιου είδους καθολική συνεργασία με ένα ή περισσότερα άλλα κόμματα, θέση που φαίνεται να ενστερνίζονται οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, λόγω και των καινούριων δυναμικών που προκύπτουν από το νέο σύστημα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως εκ τούτου, αναμένεται πως αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν σε μεταγενέστερο στάδιο, σε συνεργασία και πάλι με τις Επαρχιακές Επιτροπές, που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτές τις εκλογές, με τους επαρχιακούς να έχουν αναλάβει σε προσωπικό επίπεδο πολλές πρωτοβουλίες.

Αντίθετη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, αφού οι Σοσιαλιστές βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των πρώτων σκέψεων. Εκεί, βέβαια, τα ψηφοδέλτια περιλαμβάνουν μόνο έξι ονόματα, αλλά πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή προσωπικοτήτων, έτσι ώστε να διασφαλίζουν την προσέλκυση ψηφοφόρων. Στην ΕΔΕΚ αντιλαμβάνονται πως για να κερδίσουν την έκτη έδρα θα πρέπει να κερδίσουν όχι έναν αντίπαλο, όπως συνέβη την προηγούμενη φορά όταν κονταροχτυπιούνταν με το ΕΛΑΜ, αλλά δύο, καθώς στο παιγνίδι έχει πλέον μπει και η ΔΗΠΑ. Δεδομένου ότι ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ αντλούν αμφότερες ψήφους από τη δεξαμενή του Κέντρου, θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες ενέργειες και επιλογές σε όλα τα επίπεδα.

Αν και δεν έχει γίνει οποιαδήποτε εκτεταμένη συζήτηση, φαίνεται πως η ΕΔΕΚ, παρά τη φημολογία που κυκλοφορεί, μάλλον θα παλέψει για την είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο μόνη, χωρίς συνεργασία με άλλη πολιτική δύναμη, αφού το ζητούμενο δεν είναι να καταλάβουν την έδρα ως μέρος ενός συνασπισμού, αλλά η έδρα να ανήκει στην ΕΔΕΚ, η οποία, μετά τη διαγραφή του Δημήτρη Παπαδάκη, δεν διαθέτει αυτή την στιγμή ευρωβουλευτή. Γι’ αυτό και η προσέγγιση που υπάρχει είναι πως, για να διασφαλίσει την παρουσία δικού της στελέχους στο Ευρωκοινοβούλιο, θα πρέπει να τρέξει τις εκλογές με τις δικές της δυνάμεις. Παρά ταύτα, χωρίς να έχουν προηγηθεί συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις, θεωρείται πολύ πρώιμο σε αυτό το στάδιο να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο συνεργασιών.

Το θέμα των Ευρωεκλογών αναμένεται να απασχολήσει περισσότερο σε μεταγενέστερο στάδιο, καθώς τα σοσιαλιστικά βλέμματα είναι στραμμένα αυτή τη στιγμή στα πολλαπλά ψηφοδέλτια των τοπικών εκλογών και τις πολλές προκλήσεις που έρχονται μαζί τους. Για τον σκοπό αυτό τρέχει ήδη η δουλειά και σε οργανωτικό επίπεδο, ενώ αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών.

Δειτε Επισης

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»