Ποιοι βουλευτές συμπληρώνουν όριο θητειών και πώς επηρεάζονται οι διπλές εκλογές του 2024

Αναμφίβολα, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές καθυστερούν πολύ. Είναι προγραμματισμένες για το 2026 και δικαιολογημένα η προσοχή των κομμάτων, μετά από τις Προεδρικές του 2023, είναι στις επικείμενες διπλές εκλογές του 2024 για την Τοπική Αυτοδιοίκησή και το Ευρωκοινοβούλιο. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αρνηθεί, ότι οι διπλές εκλογές του 2024 θα διεξαχθούν με ορίζοντα το 2026, αφού τουλάχιστον σε τέσσερά κόμματα, τα όρια θητειών, κάνουν αρκετούς να βλέπουν πιο μακριά και να σκέφτονται από τώρα τα επόμενα πολιτικά τους βήματα.

Ειδικότερα σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγους, προβλέπεται από το Καταστατικό τους ή τον κανονισμό λειτουργίας τους όριο θητειών για τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, το όριο είναι τρεις θητείες, ενώ σε ΕΔΕΚ και Οικολόγους οι δύο. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2019 με πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα στη Βουλή, προτάθηκε η θεσμοθέτηση ορίου θητειών για τους βουλευτές, με τα κόμματα ωστόσο να καταψηφίζουν. Ήταν τότε, εξάλλου, που εγκρίθηκε το όριο θητειών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δικαιούται να διεκδικήσει το αξίωμα του για δύο θητείες.

Συνεπώς εκεί και όπου θεωρήθηκε ότι το όριο θητειών θα βοηθήσει, διευθετήθηκε εσωτερικά και έτσι σήμερα, τα κόμματα που προχώρησαν σε τέτοιες καταστατικές αλλαγές, βρίσκονται ενώπιον συγκεκριμένων πραγματικοτήτων.

Συγκεκριμένα στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πέντε βουλευτές συμπληρώνουν τρίτη θητεία, τουλάχιστον, στο ΑΚΕΛ έξι βουλευτές, ενώ ΕΔΕΚ και Οικολόγοι, έχουν ένα βουλευτή που συμπληρώνει το όριο των δύο θητειών που προβλέπεται στο καταστατικό τους.

Ειδικότερα στον ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου το 2026 θα συμπληρώνει 20 χρόνια συναπτής παρουσίας στα βουλευτικά έδρανα, ο Νίκος Τορναρίτης 25 χρόνια, ο Ευθύμιος Δίπλαρος 15 χρόνια, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης 20 χρόνια και ο Μάριος Μαυρίδης 15. Αυτοί οι πέντε βουλευτές, με βάση το καταστατικό του ΔΗΣΥ δεν μπορούν να επαναδιεκδικήσουν.

Στο ΑΚΕΛ, ο Άριστος Δαμιανού, ο Άντρος Καυκαλιάς, ο Κώστας Κώστα, ο Γιώργος Λουκαΐδης και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είναι βουλευτές από το 2011, συνεπώς βάσει των κανονισμών του κόμματος, συμπληρώνουν Τρίτη θητεία το 2026 και δεν έχουν δικαίωμα να επαναδιεκδικήσουν. Επιπλέον, ο τέως Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, είναι βουλευτής από το 2001, συμπληρώνει δηλαδή το 2026, εικοσιπέντε χρόνια συναπτής παρουσίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα και είναι ο δεύτερος αρχαιότερος βουλευτής μαζί με τον Νίκο Τορναρίτη, πίσω από τον Ζαχαρία Κουλία του ΔΗΚΟ

Σημειώνεται πως στο ΑΚΕΛ, υπάρχει πρόνοια, σύμφωνα με την οποία, τα όργανα του κόμματος, μπορούν να δώσουν ειδική άδεια σε κάποιον βουλευτή για να επαναδιεκδικήσει.

Στην ΕΔΕΚ δεύτερη θητεία συμπληρώνει ο βουλευτής Πάφου του κόμματος, Ηλίας Μυριάνθους, ο οποίος εκλέγηκε το 2016, συνεπώς δεν θα μπορεί να επαναδιεκδικήσει. Σημειώνεται ότι ο κ. Μυριάνθους, υπηρέτησε ως βουλευτής και την περίοδο από τον Μάρτιο του 1988 μέχρι τον Ιούνιο του 2001, λόγω της υπουργοποίησης του Γιαννάκη Ομήρου. Μάλιστα σε κάποια στιγμή, όταν οι σχέσεις του ήταν σε ρήξη με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο δεύτερος υποστήριξε πως με βάση τις πρόνοιες του Καταστατικού, θα έπρεπε από τώρα να παραδώσει την έδρα, αφού συμπλήρωσε δέκα χρόνια ως βουλευτής.

Πάντως σε ότι αφορά τον ίδιο τον Μαρίνο Σιζόπουλο, το 2026 θα συμπληρώσει 18 χρόνια ως βουλευτής σε δύο μη συνεχόμενες περιόδους, ωστόσο, πρόνοια στο καταστατικό της ΕΔΕΚ προβλέπει πως από το όριο των δύο θητειών, εξαιρείται ο πρόεδρος του κόμματος.

Σε ότι αφορά τους Οικολόγους, το καταστατικό του κόμματος προβλέπει όριο δύο θητειών για τους βουλευτές, χωρίς να εξαιρεί τον πρόεδρο του κόμματος, συνεπώς, με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δεν θα μπορεί να επαναδιεκδικήσει το 2026.

Με αυτά τα δεδεομένα, ενόψει και των διπλών εκλογών του 2024, ήδη γίνονται οι πρώτες σκέψεις από πρόσωπα, που γνωρίζουν πως δεν μπορούν να επαναδιεκδικήσουν τη βουλευτική τους έδρα, να διεκδικήσουν μια θέση, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στους αναβαθμισμένους θώκους των δημαρχίων.

Ειδικά για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, με δεδομένο ότι υπάρχει και μια σειρά σημαντικών και μέχρι πρόσφατα προβεβλημένων στελεχών που σήμερα είναι ανενεργά, μετά την ολοκλήρωση των θητειών τους ως υπουργεί, καταλαβαίνει κανείς πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, είτε για τις θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, είτε για τις θέσεις δημάρχων ή ακόμη και προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.

Ήδη κάποια ονόματα πρώην υπουργών κυκλοφορούν ως εν δυνάμει υποψήφιοι για τους μητροπολιτικούς δήμους, ενώ από το κάδρο, δεν θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι εν ενεργεία βουλευτές που δεν θα έχουν δικαίωμα να επαναδιεκδικήσουν το 2026. Το ίδιο ισχύει και για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών, για το οποίο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο βουλευτών που δεν έχουν δικαίωμα να επαναδιεκδικήσουν.

Τα ίδια πάνω κάτω είναι τα δεδομένα στο ΑΚΕΛ, αφού πρόκειται για περιπτώσεις προβεβλημένων στελεχών που διατηρούν σχεδόν όλες τις προεδρίες του ΑΚΕΛ στις επιτροπές της Βουλής. Αν και οι όποιες διεργασίες βρίσκονται σε πολύ πρώιμα στάδια, στο ΑΚΕΛ, συνυπολογίζουν τα δεδομένα που προκύπτουν από την πρόνοια στους κανονισμούς λειτουργίας για τα όρια θητειών, στις όποιες αποφάσεις θα λάβουν ενόψει των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή.

Δειτε Επισης

Στην αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Βουλής
Συζητήσεις Κόμπου με Ισραήλ και Λίβανο για την περιφερειακή κατάσταση
Θέλει να ενισχύσει κι άλλο τους δεσμούς με την Τουρκία ο Τατάρ-«Ως Τούρκοι είμαστε ένα μεγάλο έθνος»
Απορρίφθηκε η πρόταση του ΡΤΚ για «πρόωρες εκλογές» στα κατεχόμενα-Ένταση στην ψευδοβουλή
Θα πει στον Τατάρ ότι είναι έτοιμος να συναντηθούν ακόμη και αύριο για τα οδοφράγματα ο Πρόεδρος
Θα ενθαρρύνει την επιστροφή Σύρων η Κύπρος-Παρακολουθεί στενά η Κυβέρνηση τις εξελίξεις
«Ευχαριστώ» Στάρμερ στους Βρετανούς στρατιώτες στο Ακρωτήρι
Νέα σελίδα στις σχέσεις με το ΗΒ-«Θα λειτουργήσει προς όφελος και των δύο χωρών»
Νέα δυναμική στις σχέσεις Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου-Στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς
Ανέπεμψε το νόμο που ψηφίστηκε στη συνεδρία-μπάχαλο για τροποποίηση του Συντάγματος ο ΠτΔ